26.9.12

Bagaimana nak mula?

Bismillah wal hamdulillah...

Ada beberapa kali MIL pesan kt sy soh ajar aisya kenal huruf hijaiyah/huruf jawi dan sebagainya.... huruf rumi aisya da pandai...byk huruf da kenal cuma nk ajar dia membaca je... sebut suku kata bak kata mak sy (mak sy cikgu ajar pemulihan) cuma sejak mak pencen mmg xsmpt jgk nk ajar... bz tlg abah kt kebun jadi sy malas nk kacau mak... better sy ajar sndiri... dlm kepala ni mcm2 plan utk konon2 nk ajar aisya yela da jadi SAHM... sure la masa bersama anak2 hendak dimanfaatkan sebaek mungkin... da 4bln sy stay kt umah (tolak 2bulan maternity leave...haha) kiranya dlm 2bln jgkla sy jadi penganggur nehs... adala gugel mcm2 infos n rupanya kt pasaran byk sgt dah produk yg dijual bg membantu anak2 belajar membaca seawal bayi lg... hebat kan org2 skrg? no wonder sgt ramai budak2 bijak skrg.... nak masuk universiti pun susah sbb syarat2 kemasukkan ke IPT diperketatkan nk pilih yg btol2 layak je... agaknya sy berada dlm zaman skrg konfem xmasuk U da kot... T__T

Mesti ramaim mommies yg knal 2org budak yg da leh hafaz 30 surah al-quran yakni Darwisya n Darwisy...sgt bangga n kagum dgn ibunya... gigih ajar anak seawal bayi lg... bkn senang weh... bila baca rasa sabarnya ibu nehs... Kuncinya cuma 1 je yakni KESABARAN~! smpai sanggup beberapa kali beli flashcard huruf hijaiyah utk anaknya sbb dirosakkan... biasala budak2... disuruh baca, digigitnya, dikoyaknya... mcm2 dia buat... tp ibu depa xpatah smgt tetap gak ajar... kalu haku skali dia rosakkan flashcard tuh "ok fine sudah...ummi xlarat ajar dah..." T__T ummi jenis cpt patah smgt n sgt malas adalah seperti itu ye... tlg jgn contohi... tp ibu si Darwisy n Darwisya nehs xkenal sume erti tuh... flashcard rosak dibeli yg baru berulang kali...wahhhhhh... sgt kuat smgts...

So skrg tgh berkira2 nk bli set Buku dan VCD Al-Furqan yg mcm si Darwisy n Darwisya ni guna... sy xdak idea mcm mana nk mula... so sy berpandukan tunjuk ajar dari blog mereka... si rujuk sini tetang KAEDAH MENGAJAR ANAK MEMBACA AL-QURAN... 1st time baca rasa bergetar hati sbb kagum dgn kesabaran ibu tuh...kalu sy mmg da malas haku hantar org tlg ajar sat... sy sgt xsabar... keh3... sbb tu sy xleh jadi cikgu mcm mak n kak wa agaknya sbb xdak sifat PENYABAR itu... seorg nk mendidik mmg kena SABAR.... nk didik anak2 ni faizah... so tlg train diri utk SABAR sket... wuwuuwuwuwuwu -____-"

En.abg blk nanti nk bodek tlg beli set AL-FURQAN utk aisya... ummi tgh smgts nehs... hehe... mommies yg baca blog nehs sudi2 la share ttg mcm mana korg ajar anak2 membaca, kenal huruf, membaca al-quran... basic2 je pun ok... at least bleh sama2 kita beroleh manfaat insya allah :)



 

5 sweet persons:

Qider said...

adeq,download huruf2 tu guna googleplay,arabic alphabhet...kami dulu time takdak farhan selalu gak bg si kembar layan benda2 pekdah gitu,ini dah pandai layan kungfu panda,ummi dia pun tgh pk cara terbaik nak ajar balik,mebi nak beli jugak la VCD tu...

F a i z a h ' s said...

@Qider

Kami ada download dlm note... tp arabic mcm limited...ka ampa ada link nk download application jawi n huruf2 hijaiyah kt note? kami da order set al-furqan... next week kena start kelas dah si aisya! hehe

Qider said...

kami dok byg versi rotan-whiteboard-marker...anak laki approach dia ganas sket...hahaha...

Qider said...

kami dok byg versi rotan-whiteboard-marker...anak laki approach dia ganas sket...hahaha...

Faizah^Ramli said...

@Qider

Huhu...skrg ada fasa terrible twos aisya dan kami rasa ragu2 xtau mcm mana nk handle toddler yg tgh terrible twos nehs sbb takut dia makin memberontak...kami nk kurangkan sket sifat pemarah kami dgn aisya sbb seems dia akan recall blk dgn buat blk apa yg kita buat kt dia n ckp kt dia so secara xlangsung maktok2 aisya leh tau kami dok marah2 dia..huhhu...geram kami...menduga sungguh keimanan n perasaan seorg ibu...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D