20.2.12

GDM...

Bismillah wal hamdulillah...  

Alhamdulillah, so far sy xdak GDM time pregnant walaupun kategori badan adalah sgt gemok berisi... tp lom lg overweight utk pregnant mom la... da minom ayaq gula arituh n result syukur tiada GDM dikesan.... so xperlu la amik darah byk2 kali tuh... adala JM masa tuh sembang2 pasai cousin dia yg buat sambil lewa je pasai GDM... dia men redah je mkn n minum apa yg dia nak walaupun da detek ada GDM... da berkali2 nasihat tp dia ignore... sudahnya baby tuh yg dpt kesan... lahir xcukup sifat... telinga xdak sebelah, mata buta sebelah, kaki pun xdak sebelah... mmg xsempurna lahirnya sbb kekurangan oksigen masa dlm perot dek kerna kandungan gula dlm darah yg sgt tinggi... yela sbb ibu dia xcontrol mkn langsung walaupun GDM... ksian sgt kan??

Pastu sy teringat my cousin anak mak njang... ksian dia... mak njang sy ada history GDM jgk... anak ke4 br ada GDM... masa tuh dia keja sbg peguam... sibuk dgn keja... smpai lupa anak dlm perot da stop gerak... da mlm baru sedar... esoknya trus ke klinik n anak dia da lemas n meninggal sbb?? sbb GDM jgkla... anak da obes dalam perot... da 5kg kau! mau xlemas... trus doctor czer utk kuarkan baby... nk bg bersalin normal mmg takla kot... dahla baby tuh da xbernyawa, plus sgt besaq! pastu mak njang sy pregnant lg... ada GDM jgk... n kali nehs dia da resign... ksian... katanya sbb sibuk keje anak2 terabai... smpai anak mati dlm perot pun dia xpasan... sdeh sgt dengar... so pregnant kali ni dia decide utk czer jerk... sbb kena induce serviks xbuka2... lagipun sbb umo da lanjut... da 40thn da kot masa tuh... trus czer... ada jgk kesan kt cousin sy tuh... dia lmbt leh berckp... smpai umo 5thn xleh berckp lg... dia just tunjuk2 je kalu dia nak apa2 sambil "uuu aaaa" gitula... tp xdak perkataan kuar... 

Trus la bwk g pakar kanak2 HTF... kena train ckp... kiranya hari2 ada kelas... so dlm masa beberapa bln ja kot trus da leh berckp... cuma dia slow skit dlm kelas... tp at least dia da leh berckp kan... tp cara cakapnya mak aiiiii... ikot cara cikgu/doctor yg ajar tuh kot... bahasa baku yg amat! kalah BM kita.... hehehe :P nk tergelak je kkdg... antara contoh ayat yg sy penah dgr... dia tnya mak dia "Mak... mak sudah sediakan bekalan sy ke sekolah?" aisehhhh... mak dia pun terkedu nk jwb blk... hehe :P dia pnya soalan kkdg bertubi2 letih nk menjawab... sy ingat lagi time nk wat photoshoot wedding sy 3thn lepas... dia mengacau smbil bertnya mcm2 soalan kt photografer... naek penin si photografer tuh... last2 dia jwb... "Saya mmg macam ini... dulu saya tak boleh berckp... skrg dah boleh ckp" perghhh... siap sedar lg dia xleh berckp dulu... kiranya baru dpt mulut la jgk... huhuhuhu... bijak tuh bijak cam budak2 len cuma agak slow... mungkin kesan GDM in pregnancy tuh...abg2 dia yg len sume ok je...

Mak sy cikgu pemulihan (cikgu budak2 slow yg xleh baca tuh) so kkdg cousin sy tuh dtg umah mak sy utk blaja membaca n menulis... ksian jgk tgk... arini ajar esok da lupa... aiseh... cenggitu la hari2... senang je dia jwb "Saya dah lupa apa mak ngah (my mom) ajar kemarin... boleh ajar balik?" huhuhu... mak sy pun ikutkan aje... ksian kan... kalu cuti pnjg tuh sahih la lupa sume apa cikgu ajar... so mak njang sy byk antar dia g tuisyen.... alhamdulillah dia mau gak g tuisyen...tp tuhla, xdakla nk salahkan 100% GDM penyebabnya... sbb mak njang sy ni pun jenis xjg mkn jgk... huhu... dia men bedal je apa2 masa pregnant... xkisah pasai gula dalam darah ke apa walaupun da sahkan ada GDM... cuma tuhla JM kt KK Kangar mintak kita lbh berhati2... itu shj... jgn kerna kelalaian kita ank kita dpt musibah... hrap2 sy xdakla GDM smpai bersalin... ameen...


 

2 sweet persons:

zaidah said...

sampai macam tu sekali kesannyer kan....masa preggykan adam ada jugak detect diabetis....tapi bacaannyer dalam 5-9 paling tinggi...memang jaga makan betul....rupanyer bleh membawa kesan kepada baby...

F a i z a h ' s said...

@zaidah

Haah...mmg sgt boleh... bila gula dlm darah tinggi bekalan oksigen, nutrien n sgala keperluan baby boleh terganggu...sbb tuh ada kes cacat n seumpamanya :) xcukup bekalan nutrien n oksigen yg smpai kepada baby

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D