6.12.11

Sensitive skin...

Bismillah wal hamdulillah...

Blk ptg kemarin tgk aisya menjerit2 masa ayah dia salinkan diapers... aneh jgk dia xpnh cam tuh malah lg suka sbb nak maen air... en.abg repot kulit aisya melecet agak teruk kt celah paha n tutt itu... ni mesti kes lmbt salin diapers terutamanya kalu dia poo poo... mlm tuh kuar cari mkn... aisya tdo awal... br je order makanan trus tdo...trus tapau je la... kul 11mlm aisya da mula merengek2 last nanges... tgk2 dia poo poo xtau time bila.. time tdoq pun leh poo poo ka aisya? T__T kulit bertmbh melecet... menanges2 xmo tdo... dah isau daaa... letak krim "drapoline" utk nappy rashes...pg ni tgk da kurang sket... tp still merah2... agaknya MIL xpasan aisya poo poo kemarin... sbb tuh kulit dia melecet... ksian aisya... rasa sdeh tgk keadaan kulit dia... kecik2 dulu ezchema... habes pipi n betis kena merah2... kena letak oitment tanpa stiroid... skrg da ok da skit... cuma kulit sgt sensitif mcm bebi baru lahir... huhu... panas skit je merah2 naek ezchema... makin isau kalu nk antar aisya kt nurseri... maktok aisya pun terlepas pandang jgk kkdg... huhu... Diapers pun xberani nk pakaikan sebarangan... hnya leh pakai brand PetPet n Mammy Pokko shj... dah try beberapa brand tp semua meninggalkan kesan tragis pada kulit aisya... T__T skrg ni setia dgn PetPet je... Mammy Poko mahai sgttt...

(Oh...ada kes baby pas pantang meninggal kt nuseri area alor setar nehs... ngeri!!!)

Org ckp, bebi kulit sensitif ni sbb masa pregnant sy suka sgt minom soya... yaka?? bkn ka soya ni sumber protein ke? hu... so pregnant kali ni mmg sy jrg sgt2 minom soya... nk tgk la sejauh mana kebenarannya...erm...

  

5 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

drapoline mmg best, works for both my sons :) akak, sy ni hantu soya xkira pregy ko dop tp alhmdlh xsensitip kulit eh :)

F a i z a h ' s said...

@Mrs Li - Faeeza Yusoff

Yaka?kalu cam tuh leh start minom blk la...hehe :P mebi keturunan kulit sensitif kot kan...cam ne ek nk elak?adeii

Qider said...

adeq,sebab minum soya yang orang kata tu,sbb soya tu bukan pure soya,member fie ada cerita pasal how that not pure soya ni give negatif effect pada badan kita..tapi panjang pulak nak menaip kat sini..

nak minum amik je soya yg pure mcm esp tu,soya yg betul2 pure mmg rege dia mahal..

si kembar pun kulit sensitip,macam ummi depa..la ni treatment pakai bedak sejuk + daun delima,tunggu masa ja nak rendam lam air laut,sebab dulu after few time kena rendam lam air laut and tomato diet,kulit ummi diorang ni dah ok even masih lagi sensitif cuma tak teruk la..

F a i z a h ' s said...

@Qider

Tp kmi kurang suka dgn rasa esp plus kami mmg xmampu lg nk bli satu tin besaq tuh...tunggu next gaji br nk bli esp... tp esp terbaekla utk kualiti n kuantiti susu :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://html.expresso.me/smileys

Qider said...

haha..kami pun picit idung kalau nak minum esp,tapi demi nak BF,kutelan aja..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D