17.11.11

Mungkin tiada rezeki...

Bismillah wal hamdulillah... 

Kali ni nk merepek pasai keja pulak... sudah agak lama tertangguh nk bercerita... eceli skrg keja dlm mode xdak perasaan... kalu satu2 menda tuh sy da buntu xtau nk setel mcm mana sy ignore je... bleh ke cam tuh? huhu... geram n sakit hati berbaur... yelah, menda ni bkn rungutan... tp luahan perasaan... satg ada pulak p dok canang sy ni suka merungut part keja... kalu kau agak2 xsuka baca luahan perasaan ni nyah kau dari blog ini... haha :P sy xperlukan pernilaian kau okeh! so jgn memandai sndiri... (ok lari topik).
Sbg manusia biasa, sy xleh lari dari rasa terkilan, sdeh dan kecewa dgn keadaan ini. Tp, menyedari hakikat diri hamba allah yg sgt lemah, jauh disudut hati sy da lama redha dgn keadaan ini. Mungkin ada hikmahNYA yg sy xnmpak skrg... Cuma sekadar luahan perasaan utk melegakan n meredakan tekanan yg tgh menyerabuti fikiran... setelah 4thn 'mengabdikan' diri dgn pekerjaan ini yg dijanjikan pekerjaan tetap sejak dari mula menerima offer keja ini... lepas tuh ditolak n ditendang ke sana sini mengikut arus projek... dari anak syarikat kepada 'ibu' syarikat... dari negeri Perlis ditolak pula ke Kedah... mujur tak dibawa ke negeri2 yg lbh jauh... rakan2 senasib menerima sgala cabaran dgn hati terbuka walau byk rintangan yg terpaksa kami lalui... bajet travel hari2 yg dah memakan suku gaji... gaji dahla xseberapa, tiada jaminan pulak tuh utk memberi masa dpn yg lbh baek kepada kami yg sumenya dah berkeluarga n beranak pinak... baru2 ni digemparkan pulak dgn berita projek yg kami pelopori sejak 4thn lalu sudah tidak dpt diteruskan kerna kementerian telah memberi projek mega yg menelan belanja berbillion2 ini kepada company laen... mmg hancurlah hati nehs! dunia dirasakan kelam... Perasaan sy antara lega dan tidak... lega bila xperlu lg ulang-alik n at least sudah ada kata putus n xperlu lg ternanti2 n tertnya2... tidak lega bila memikirkan masa dpn... income? duit kereta? hutang pengajian? arggghh... serabut... T__T mujur ada en.abg yg sntiasa menenangkan... sy tahu, en.abg sbnrnya susah hati jgk... tp dia ckp dia mampu lg nk tanggung kami sekeluarga... bila memikirkan nk sambut org baru tahun dpn sy jadi haru-biru kembali... namun ramai yg meyakinkan ANAK ADALAH REZEKI... yakinlah... insya allah ada yg menanti di depan... mungkin ada rezeki laen utk si kecik di dalam ini... "wahai anakku dlm perot ummi ni...doakan ummi dpt kerja baru ye...ameen"

Sdeh kan? tp kami masih setia mai keja seperti biasa... kontrak sepatutnya tamat pada 31December2011... ramai staff sini soh tunggu je berita mana la tau ada keajaiban... huhuhuhu... letihla nk tunggu keajaiban yg dinanti sejak 4thn lalu... kata2 sejak 4thn lalu pn cam ni gak la coraknya... akhirnya diam tanpa berita... cuma syukur sbb tak dipecat kan? kontrak diteruskan tp pendek2 la... 3bln skali renew kontrak... susahnya nk manage cuti bagai... :( akhirnya sy men cuti je... nk potong gaji pun kau potonglah aku da letih weh nk fikir... doa je la termampu... mg allah swt memberikan sinar harapan buat kami lg... mg allah swt memurahkan rezeki kami... doakan sy ye kawan2... mmg dlm keadaan tertekan... tp manageable lg... xmau efek kesihatan n anak dlm kandungan yg tidak berdosa ini... :)
*peace no war... senyum... xperlu kata apa2*

Ya allah...dimanakah kerja...

  

8 sweet persons:

sharEna said...

alahai..sedih pulak baca entry faizah nie...

hrp adelah keajaiban. xkan la hilang job camtu je kan? xkan deme2 yg berkenaan lps tgn camtu jer? x baek sungguh gtu..

insyallah ada rezeki faizah x lama lagi..amin...mohon Allah permudah

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Haha...mmg sdeh tp bkn nk minta simpati sekadar meluahkan rasa je :) pening fikir pasai keje smpai demam pastu warded arituh... hihi... tp skrg da stabil... da bersedia nk terima apa2 kemungkinan :) ALLAH knows the best kn?

Anna Da Lady said...

Faizah betul tu..Allah knows the best!!! Pegang kuat pada kata-kata ni, InsyaAllah kita pun kuat. Smile, sis...

♥naematulsaadahismail♥ said...

saya sangat memahaminya..
insyaallah kak fae,Allah tu Adil.DIA dah tetapkan rezeki kita masing2.jangan prsure sgt.sian cik baby tu..ataupun kak fae resign ja.hee.nanti pas bersalin boleh apply tutor ka.master nt boleh buat dengan tenang.hehe
just my2cents ;) cousin naem master it uum dh jadi lect dekat kuin dah.insyaallah,pasti Allah dah janjikan yang terbaek untuk kak fae sekeluarga

F a i z a h ' s said...

@Anna Da Lady

Trimas ana...thanx sbb sudi bc blog sy :)

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Mmg fikir nk gamble resign...tp ksian lak kt en.abg nk tlg byq duit keta kak fae tuh... huhu... kalu xkerna kereta tuh awai2 lg kakfae resign naem... ramai yg ckp xberbaloi keja gitu sbb terpaksa berulang jauh... byk belanja tp xda masa dpn... cuma harapkan kot ada rezeki ja la walaupun tgk mcm xda masa dpn... kak fae kna istikharah dulu... tgk next month cam mana... uhuh... mmg berbelah bg...doakan kak fae na :)

♥naematulsaadahismail♥ said...

em..betul jugak kan.. beban kewangan.takpa kak fae.semoga dipermudahkan segala urusan utk kak fae sekeluarga..yang penting jangan stress.. ;)

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

hehe... :) insya allah xstress... ada kot rezeki yg disediakan oleh allah swt..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D