12.8.11

Nasik vs Roti Gandum Penuh

Bismillah wal hamdulillah...

Time sahur sy mmg akn makan nasik walaupun 1/2 senduk... ada kot 2-3 kali xmkn nasik... pastu ada terdgr seorg staf dok sembang pasai menu sahur... dia mmg diet la... sblm ni dgr ceritanya badannya berisi skrg da mcm sedang2 je... so far so good... rupanya beliau berdiet... so ada terdgr dia dok nasihat seorg lg staf... dia ckp "waktu sahur jgn mkn menda2 berat mcm nasik. satg kita kena guna tenaga byk utk cerna makanan2 tuh sbb tuh kita cpt letih n lapar..." oh! tiba2 mcm terkedu dgn kata2 dia itu... so sy tros gugel pasai beberapa menu sihat utk sahur yg leh tahan lapar n tenaga pun menten je... skali ada seorg staf antar emel pasai menu sihat ramadhan... so da dpt idea utk sahur yg mudah n berzat...
Balik umah trus singgah kedai cari roti gardenia breakthrough... roti tuh merupakan roti gandum penuh... rasanya lbh krg roti gardenia plastik ijau.. cuma stock xbyk la sbb rasanya xramai yg suka roti tuh plus sedikit mahal... sama harga dgn roti gardenia butterscoth n choclate yg maha sedapp tuh... faizah, sila ucapkan selamat tinggal pada roti butterscoth ye T__T so sy pun bli roti breakthrough tuh dgn harga RM4.70 1buku roti... try mkn sahur pagi td... dgn 1biji epal with nescafe... drive pg tadi pun segar je... xdak ngantok2 mcm sblm nehs... masa sy mkn nasik... heran la jgk... waktu tdo smlm mcm besa je... pastu spnjg hari bertenaga je... smpai kul 12tgh hari masih terasa kenyang... lunch hour kalu ikotkan hati malas nk jalan g memana n kalu bleh nak lelap jap... tp td sy cergas je... jalan pusing2 beli mcm2 dlm keadaan yg cergas... xngantok langsong okeh! pelikkk yg amat... pastu time blk drive pun sama... siap stop2 bli udang la, sotong la... bli bahan2 nk masak lg... mcm org xposa pun ada gayanya...

Maka sy rasa btol la ckp staf itu kan? kiranya kita xguna byk tenaga utk cerna n proses makanan dats why kita tetap energize je smpai ptg... roti gandum penuh atau wholegrain tuh mmg kalu masuk perot mmg da cukup zat n nutriens sbb kandungan gandom tuh belum diproses... unpolished punya gandom.. kira insya allah yg terbaek besides bleh control kadar colestrol dlm darah... terbaek la roti wholegrain nehs... walaupun sgt xsedap tp khasiatnya hebat... try la sapa2 yg nk diet atau nk cari sumthing supaya hari2 anda lbh bertenaga :)



  

6 sweet persons:

nur easy said...

sedap kan roti ni..

F a i z a h ' s said...

@nur easy

Mula2 mkn xleh trima la rasa dia... pastu kasar2 skit kan... skrg makan rasa cam sedap pulak...hehe

zaidah said...

roti tu memang tak berapa sedap tapi bila dah biasa okkan...

F a i z a h ' s said...

@zaidah

Yup..btul tuh... bila da biasakan diri mkn rasa sedap jgk...hehe :) mkn dgn tuna...

Khadeejah Hasmad said...

kak, dh try petua akak. betul lah makan high fiber roti, x cepat lapar, compared to makan nasi berlauk. tengs soooo muchh :)

azhar azhareyna said...

saya turun 15kg dalam masa 6 bulan bila amalkan roti ini

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D