27.7.11

Mungkin petunjukNYA... Sumber inspirasi...

Bismillah wal hamdulillah...

Dulu... bila tgk org sibuk berdiet bagai, jg makan sana sini... sume menda xleh mkn... berpantang! sy mula rimas... sy akan mula ckp "ala...ustaz n motivator pun gemuk ape..." sy membayangkan ustaz hasrizal aka saifulislam... boleyyy?? sorry ustaz... huhu... n sehingga ke hari ini sy tgk website dia rupanya ustaz hasrizal sdg giat berdiet... wah!!! perubahan! sy mula baca coretan2 beliau dlm label "Diari budak gemuk" n sungguh mengujakan! baca 2-3post pun rasa kagum sgt... so skrg dgn rasminya sy menjadikan Ustaz Hasrizal sbg idola rasmi sy...hihi :P terutamanya dlm mengawal emosi n nafsu... entri yg plg sy rasa terkesan kt hati ini adalah...

KUATKAN DOA SEMASA DIET... sungguh! nk diet tgk cam sng je nk plan xmo mkn itu ini, nk pantang itu ini tp once kita berdepan dgn makanan2 yg enak, nafsu n emosi mesti menggoda utk melupakan sgala azam n cita2 suci mulus itu... so pejam mata buat2 lupa pada istilah diet n menjaga keseimbangan mkn agar mendapat 1perubahan ke arah kebaekkan n kesejahteraan hidup nanti... Ayat yg plg best yg sy nk quote dlm entri ustaz ini adalah...

"Kerohanian memberitahu perubahan yg nak ku lakukan bukan utk sesiapa melainkan utk diri sendiri. Jadi hormatilah kepada pandangan diri utk diri sndiri dan kehormatan itu betul2 menjadi sesuatu yg kukuh apabila ALLAH SWT menjadi saksi"

Ustaz hasrizal da mula berdiet...ai bila lg?tersentap seketika! huhu... kesihatan fizikal sgt2 penting utk kita jaga... bkn setakat rohani shj, jasmani jgk perlu dijaga... muhasabah diri... Jom ke blog/web saifulislam.com... :)

   

2 sweet persons:

sahida said...

very true faizah.. bila nk berdiet ni, jgn hanya fikir nak cntik.. huda tau, fai bkn hanya fikir itu je..

it's more to seek heathy life kan..

Tp at the same time, kita fikir, bila badan sihat, kita mampu terus beribadah.. kalau letih memanjang rasa malas je nk beribadah..

pahatkan niat krn Allah, insyaAllah..kita jaga diri kita yg dipinjamkan oleh Nya ini..kalau kita tak jaga, mcm menzalimi pinjaman Allah ni kan?*motivate diri sndiri juga nih!^_^

F a i z a h ' s said...

@sahida

And yg plg penting xmau susahkan org len bila da sakit sana sini sbb xjaga pemakanan especially bila da tua nti...badan berat, org nk dukung pun susah nti...huu..fikirla mcm2 kesan -ve if berbadan "sehat" nehs... T__T

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D