26.7.11

I hate talking about D.I.E................T

Bismillah wal hamdulillah...

Bila org sibuk2 nk diet2 bagai ai la org yg plg malas nk dgr n komen! haha... sbb ntah rasa cam malas je nk fikir... rasa nk enjoy je mkn sbb nti da tua n sakit xselera nk mkn rugi je... haha! boley???pastu skrg rasa xselesa sgt dgn berat badan sndiri barula... OMG! I'm overweight! oh tidakkk... rasa burok n byk baju da sendat... sdeh giler time pakai baju yg bleh dipakai tgk2 sendat sana sini.. ya allah apa da jadi dgn haku nehs?? nenges xberlagu la sy... so start fikir nk kurangkan mkn n review blk apa yg dimkn setiap hari... mmg xsihatla... pepagi da mkn berat cam mihun goreng, kueh2 manis sume tuh... patotnya kena mkn ikot keperluan... bkn keje buruh yg nk mkn berat2... T____T so skrg rasakan! dahlah badan mmg jenis berisi so mkn byk skit je sure naek berganda2..bkn skit2... kadar metabolisme sy mmg rendah... ada yg advice soh amik multivitamin mcm ACV seperti previous entri... ACV ni bleh meninkatkan metabolisme seseorg... xtaula kan kebenarannya...nk tau kena try la...
So program diet ala2 sepoi2 bahasa ni baru je nk start... xdela drastik sgt... dlm fasa nk buang tabiat suka minom nes ais dgn mkn nasik secara berlebihan... haha! pepagi ok dah xmkn berat cuma tgh hari la kena skip mkn nasi or selang seli dgn makanan2 len selain nasi mcm mihun sup ke... haih... kena rancang elok2 kan? sy ni jenis semgt tuh mai sat.. trettt 1jam kemudian sudah bertukar! cpt berpaling tadah kata org...haha.. tuh malas ckp pasai diet.. seminggu kemudian mkn menda yg sama je so cam no nk slim.. akhirnya terkubur... nak2 tgh sibuk dgn keja mcm skrg, dgn ulang aliknya lg... kkdg xsmpt nk fikir nk mkn apa so men rembat je apa yg plg dkt n mudah didapati... ada aku kesah pasai kalori??? haha! asalkan mengenyangkan perot sudeyy.. kenyang perot maka hati akan senang kn??? :D skrg hati da sng ke tgk badan bagai belon yg dipam3 T___T orait2... i admit it... eiii mencik! 

Yg plg stress part perot...dahla bersalin secara czer...awai2 arituh mana ada bertunku bagai... pakai bekung pun da bape bln pastu susah sgt nk turunkan selulit2 ini... mcm da pregnant lg pun ada... wuwuuwwuwu... sdeh la... ya allah! mudahkan jalan ini utkku... ameen




  

11 sweet persons:

sahida said...

dear, huda pn benci talk about diet..tp mcm huda ni terpaksa dan dipaksa oleh keadaan, kih3! disebabkan keterpaksaan ini, berat asek la degil nk turun..huhu!T__T

sharEna said...

kite pon kategori overweight Faizah. sejak lahirkan Naurah mmg da masok group tuh. sedih jerp T_T

tp since kite kire tinggi jugak la bg ppn 160cm, maka xdelah nampak rendang sangat dgn berat 74kg nie.

still..x suke bab susah nk cari baju..tsk tsk

nadjmin said...

kak faizah, try la ambil produk my secret .. dengar tentng produk ni dari radio ikim.fm.. banyak testi menarik, boleh google my secret dhatiku .. bestnya produk ni diperbuat melalui IMP, Islamic manufacturing process ..

http://dhatiku2009.blogspot.com/2011/05/kelebihan-mysecret-gold.html

http://dhatikushahalam.blogspot.com/

Rai said...

control makan sikit2..senam 3 kali seminggu.. good luck..

Qider said...

betul ckp rai..control makan sikit2,bersenam sikit dan tambahan,TOLONG minum AIR KOSONG dengan BANYAK,macam time kita breastfeed dulu..

i have been in the regime (DIET) years ago (for 2 years diet)..time tu sbb peer pressure (hape daa),one year kat matrix,berat naik mencanak2 (sbb langgar diet) and fie pernah rasa dan pernah berpendapat sebegitu tentang diet but one thing differ than you is,fie mmg kurang minum manis+ais..

tapi after fie get pregnant,sakit takleh jalan for few months and go through czer and pantang,cuma satu ja yg fie fikir,"saya nak sihat supaya sy kuat utk ibadat,jaga anak2 kembar dan keluarga saya"..sbb tu fie pantang makan betul2,as i know the feeling bdn yg berat gila takleh gerak (tahap naik wheelchair),nak solat pun smpai tahap nangis sbb tlampau sakit even terlintas taknak solat sbb rs susah gila,tu blom part nyusahkan org lagi..

dun wori dear,start plan2,tgk muka aisya tu bila rasa nak langgar diet..dan juga sila berdiet dengan ILMU,nabi suruh kita jangan tinggal makan malam,so kita kena tau cara makan malam yang betul..

kat kl ni lagi la gila2 pasal makan,kiri kanan depan belakang,but what's important is ourselves..tarik napas panjang2,start dgn bismillah,moga Allah mudahkan segalanya buat mu sahabat..

F a i z a h ' s said...

@sahida

Kesihatan itu lbh utama :) mg allah mempermudahkan jalan ini utk kita..ameen

F a i z a h ' s said...

@sharEna

Kite mmg jenis rendang tak berbuah je sharena...hahhahah :D

F a i z a h ' s said...

@nadjmin

My secret ni produk kuruskan badan ke?try da gugel tp yg best tang part menjaga dalaman wanita tuh yg nak...kalu bleh nk diet without produk :) nti la try..tp harga leh tahan ek...hehe

F a i z a h ' s said...

@Rai

Thanx rai...simple but sgt2 bermakna :)

F a i z a h ' s said...

@Qider

Fie...badan kamu sedang2 shj...xdakla gabak mcm ai...hihi :P pnjgnya komen da mcm 1entri... anyway sgt2 hargai... fie buat la 1entri dlm blog pasai perjalanan diet fie... mmg kalu kita betulkan diet nk sehat demi nk beribadat pada allah, nk jaga keluarga suami n anak itu yg memberi kekuatan... yg kita nmpak mustahil akan memungkinkan yg mustahil itu... dismping doa yg xputus2 ke hadratNYA krn DIALAH penentu segala... mg dia mempermudahkan jalan ini utkku ...ameen

Qider said...

kami rasa kan doa yg ustz hasrizal letak kat blog dia tu mmg yg paling bagus utk kita amal adeq..meh kita amal sama2..

rendang ka,gabak,sedang2..tu cerita dulu,sekarang ni kita mesti sihat.kalau rasa mcm dah nak mengalah,ngadu pada Dia,bincang ngan sapa2,insyaAllah..kami nak tgk lepas kami bersalin ni,mcm mana pulak badan kami jadi..

oh ya,mak kami spesies bising kalau anak2 dia naik badan,tula agaknya yg kami dok jaga makan..bak kata ustz hasrizal lagi,kalau takdak tekanan,adakan tekanan (yg positif la)..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D