2.2.11

Again pasai breastfeeding... [tlg jgn jemu baca... :D]

Bismillah wal hamdulillah...

Sy yg meroyan memikirkan nasib breastfeeding journey sy itu... ngee... sure ramai da naek muak nk layan kan? tp since Sharena Ibu Naurah da memberikan sepatah dua kata yg memberangsangkan makanya mulai arini sy akn +ve'kan minda dgn memikirkan utk masa akn dtg si kecik aisya nafisa... sy jgk kena bersyukur kerna sy sempat jgk fully-bf aisya walaupun hnya beberapa bln... sy smpat jgk bersusah pyh demi nk menjayakan penyusuan susu ibu sepenuhnya sampai demam2 bagai... 2-3kali bgn mlm demi nk pumping utk increase'kan production susu... sy ingat lg sume kenangan n detik2 itu... mmg sgt mencabar... tp menjadi kenangan terindah sy utk sy kenang n jadikan panduan utk masa akn dtg... pendek kata sy tetap BERSYUKUR! at least sy dah berusaha! :) sume tuh sbg persediaan mental n fizikal utk sy jayakan penyusuan ibu utk 2nd baby nanti... insya allah... 

Oh! apa yg sy nk cerita ye... sbnqnya masa sy berkerja di sekolah 1-2thn lepas, 'ketekunan' sy mencari celah n port utk pumping menjadi daya penarik bg beberapa org cikgu muda di situ... ada kot dlm 2-3org jgkla... n ditaqdirkan ketiga2 org mereka pregnant bersilih ganti pas sy bersalin beberapa bln... pas depa dah pregnant tuh depa cari sy dulu la... pnjam buku la, majalah la berkaitan dgn breastfeeding... siap intebiu sy lg haaa.... depa mcm pelik la pasai pa sy kena pumping smpai 2-3kali kt tmpt keja... susah nk explain pada awainya... xtau la depa btol2 phm ka dak... yg seorg neh siap intebiu sy nk bli medela fs tuh... hoho! sy pn ckpla yg dia kena phm dulu pasai bf nehs... gajet2 tuh xpenting...asalkan kita ada komitmen nk pumping... jenama pump tuh xpenting... pastu akhir bln 12 2010 arituh dia da bersalin n ditaqdirkan dia bersalin czer... senasib la dgn sy jgk... kerna anak 1st dia dulu pre-matured so dia leh bersalin normal dgn berat bb 1.1kg jerk... alhamdulillah anak 2nd ni anak dia cukup bln tp besaq sgt sbb tulang punggung dia kecik katanya... so xlepas... berat bb 3.6kg... terpaksala czer jgk... arituh sy p melawat dia, kecewa skit la tgk dia bg fm kat bb tuh... even masa tuh kami tgh borak2 tp leh je nk breastfeed.. sy p umah dia dgn Kak Nita ibu Aqiel... kami pn mcm terkejut... arituh smgt nk bf siap nk bli medela fs... dia ckp susu dia xbyk sbb tuh bg fm... tp kalu nk ikut masa tuh umo bb tuh dah 21hari... should be ada je susu n makin melimpah ruah... ikut pengalaman sy la masa bersalin dulu... sama2 czer n anak xdpt direkfeed within 1jam pas bersalin... sama je la condition dgn sy... cumanya masa bb xdpt latch lg tuh sy gigih pump la utk stimulate cik B.... pas 1minggu trus susu jadi byk tmbh lg dgn urut susu... smpai demam2 ha sbb bengkak susu... sonok sgt kalu ingat blk! kiranya proses nk bykkan susu tuh xsmpai 1bln pn... within 1-2weeks susu dah leh jadi byk cuma kena kerap nyusu bb n pump...  so  td sy sms dia tnya pasai breastfeeding dia... alasan dia tetap jgk sama... ksian jgk sy dibuatnya... trus sy bg kata2 smgt apa yg patut... sy xmau dia senasib sy... sdgkan dia masih dlm pantang... sbg staff kerajaan cuti pantang kan lama smpai 3bln! so better dia gunakan masa yg ada utk breastfeed anak dia secukupnya... stimulate cik B utk increase production... sy rasa bleh! xtaula kan... depends pada rezeki masing2 jgk... tp btol ka ada org smpai xkuaq langsung susu??? btol ka? ka psychology ja? dia rasa xdak susu makanya susu pn segan2 nk kuar? btol ka? tlg betulkan sy kalu sy silap :) dgn kena +ve n ckp nk menyusukan anaknya... stiap anak yg lahir mesti lahir bersama rezeki...

So ada 1org lg staff yg kami sama2 bncg pasai bf cuma dia perkecilkan sy kerna xdpt direkfeed aisya... sy sdeh jgkla... dia ckp tuh seolah2 cam sgt senang n simple jerk nk fully-bf tuh walaupun hakikatnya dia xpnh pn utk fully-bf... tp xpala kn :) refer entri INI ... huhu... so baru2 ni 31Januari2011 sy dpt msg dr dia da baru je bersalin... so sy nk tunggu tgk mcm mana... dlm hati mmg berdoa agar bf journey dia sukses seperti yg diharapkan... masa anak 1st dia xfully jgk sbb kerja katanya... so cam no skrg? arituh bising sy da xfully-bf.. haih leh ingat lg cara dia kerek tuh... haha! ok2 abaikan... doakan je la yg terbaek :) ameen

 

4 sweet persons:

sharEna said...

Faizah, kalau ape yg kite nak tak dapat tapi kite dah usahakan dgn bersungguh2, tak perlu nak meratap menangis fikir sampai serabut kepala otak. Yg paling penting sekali kite dah usaha. Allah tu Maha Mengetahui. Pasti Dia kira susah payah kite tu semua utk menjaga amanah-Nya. Allah itu Maha Adil =)

Sedih pasti ada but life must go on. Selagi anak kite sihat walafiat & membesar dgn normal, itu dah cukup. Bersyukur dgn itu. Gembira dgn itu. Buang rasa sedih & lets enjoy our life. Barulah hidup rasa bahagia..

Skrg kite dh x dpt bg anak susu terbaik. Kite usahakan pulak dr segi lain. Dr pendidikan dia ker. Bg makanan otak mcm pistachio, badam. Beralih pd yg lain pulak. Jgn sempitkan fikiran kite dgn fikir ttg susu ibu yg dia dah taknak. Mcm2 lg kite boleh usaha utk bg yg terbaik utk anak. Insyallah =)

Tak suke org yg perkecilkn org lain. Dia x tahu kite dah usaha mcm mane. Kepayahan yg kite lalui. Org2 mcm tue abaikan jer.

f a i z a h 's said...

sharEna: haha! ok tq sharena :)

kunaz said...

aaaa dh nk anak no 2 ke? hihi
faizah ks fm ape ek kt aisya? dulu dia reject fm gak kn? tuka susu ke?
btw yes stuju dgn sharena. motherhood is not judged by breastfeeding or normal delivery. kunaz hepi tgk aisya mbesar sihat dan comel. janji x sakit2. ade gak org bfeed sbb blagak je lbih, bkn sbb fikir khasiat sgt pn.

f a i z a h 's said...

kunaz: anak no2?? perlu masa lg la kunaz...hehe :D aisya mmg xmo fm mana2 pun... 1hari tuh sy n suami try susu plg murah yakni lactogen... memula mmg rejek jgk... beberapa kali percubaan jgk la smpai sy pn nanges2 jgk kesian tgk kena paksa minum fm akhirnya dia minum je... cpt la dari susu2 laen... mebi lactogen ni xmanis sgt mcm susu2 laen... enfalac tuh kan mahal dia mmg totally rejek...nk susu murah kot... hihi... tuhla sy pn setuju dgn pendapat sharena :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D