1.2.11

Sapa nk minum ek?

Bismillah wal hamdulillah...

Cam sdeh... aisya skrg bkn setakat da rejek direkfeeding malah dia da rejek rasa breastmilk itu sndiri... sy totally da down nehs nk bf aisya... rasa mcm buat apa la aku nk pump2 bagai? sapa lak yg nak minum? arituh dlm mamai2 sy kasi jgk dia minum bm yg dah di'pum dlm mamai2 tuh pun dia sempat "uweekkk" balek susu tuh kau! mebi dia da besaq kot... xleh nk tipu2 mcm dulu lg... pas dia da "uwekkk" bm tuh trus smbung tdo wat dono je... huwaaa mmg rasa pilu sgt...

Lepas satu-satu masalah yg hadir pasai breastfeed nehs... sy mcm da xtau nk buat mcm mana lg.. aisya skrg da nk masuk 9bln... dia makin cerdik... bkn bleh nk tipu2 lg dah... ada ja akai dia... bkn mcm dulu2 lg... sy sgt syg susu yg makin da mengering nehs... kkdg pump beberapa titik je dpt... sebelah kanan da mcm xkuar sgt lg... belah kiri bleh tahan dlm 0.3oz - 0.5oz... hormon jgk mungkin... sy xdak amik ubat apa2... mebi jgk sy da kurang pump kerna tuntutan kerja yg xmenentu... kena travel ke sana sini... kkdg menumpang org utk turun site... mcm2 la ujian yg mendatang tuh... sy pulun jgk amik milk-booster mcm air longan kering, lobak putih tp mcm xberhasil apa pun... 

Cuma sy xpnh lg amik ubat hormon utk mencetuskan kembali pengeluaran susu yg hmpir kering ini... jeles tgk org xsudah2 engorge....best kn?teringat zaman fully-bf aisya smpai umo dia 5bln++ indahnya saat itu... sy mmg berkobar2 nk start blk fully-bf aisya tp sapa la agaknya yg nk minum stock susu sy nti kalu sy pump? anak susuan? bil makna???? huhu

 

9 sweet persons:

AshAnas said...

agaknya aisya dah biasa dgn rasa fm.... sedihnye... sabar ye faizah.... cb for next baby plak...

f a i z a h 's said...

shira: shira! sy sdehhhhhhh T___T

sharEna said...

Naurah pon da fully FM Faizah. x sempat setahun pon. 10bln+ je dia merasa. tp kite xdelah sedih mane. sbbnya dah Allah ckp sampai situ je rezeki Naurah.


utk ibu yg fully pumping mcm kite, rase dah bangga dpt jugak bg susu ibu sampai 10bln+. kite usaha yg terbaek. sampai masanya harus redha dgn ketentuan-Nya

so no regret at all. cuma merancang utk 2nd baby. wajib direct feeding usahakn fully breastfeed sampai usia 2 tahun. Insyallah =) i love being +ve. anak pertama adlh sesi belajar. anak kedua pastikan terpelajar =D

f a i z a h 's said...

sharEna: aaaa...bestnye nasihat awk! thanx a lot yea~ ^_^

ღnFashyaღ said...

fashya pun suke dgn nasihat sharena.TABIK!

betul aishah, fashya pun walaupun husna still minum susu badan dan reject botol susu terfikir jugak kenapa anak aku ni xmau minum guna botol. nanti anak kedua make sure 2-2 okay. anak pertama ni kite just try n error. Takde pengalaman.

Macam kak farah sarakids, sara anak sulong tak fully breastfeed, dari situ dia cube blajar dari kesilapan dia, n tgkla sekarang anak kedua dan ke3 mmg betul2 fully bf. she always be my idol.

Pengalaman really2 mengajar kita. sabar faizah, yang dah berlaku jangan dikesal lagi. Jadikan pedoman untuk hari mendatang.

Aishah Rahim said...

Sharena punya nasihat yang terbaik. Kita akan jadikan awak idola kita. :))

Faizah, jangan sedih okeh. Kita pon fikir anak kedua nanti nak kentalkan semangat sangat-sangat. Takmo dah dengar cakap orang sampai anak sendiri pon dah suka kat FM. Sabar ye Faizah. Insya-Allah, awak dah buat yang terbaik.

f a i z a h 's said...

yesss....nasihat sharena mmg terbaek~! hehehehe... allah tahu niat kita kan? HE knows the best... insya allah ^_^ V

sharEna said...

adeh..malu pulak..hihi

bukan ape kawan2, manusia nie sllunya selagi tak terhantuk, tak terngadah. sbb tu pengalaman pertama tu sgt penting.

dan paling penting kite semua setuju susu ibu tetap yg terbaik utk anak kite. belajar melalui pengalaman. itulah yg terbaek! =)

*ade org lansung x amek kisah anak minum susu ibu ke tak kerr..ini lg sadis -__-

cheers =D

f a i z a h 's said...

sharEna: btol2...kalu xjadi kt diri sndiri n diri xalami mmg xakn blaja apa2 pun... so sume pengalaman ni sbg pengajaran utk masa akn dtg! :D

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D