6.10.10

Pendapat...

Bismillah wal hamdulillah...

Amik kesempatan nk hapdet blog since skrg ni kt tmpt keja susah banget nk bukak belogsepot...xtaula pasai apa...kena block ka atau server schoolNet tgh down...tp fesbuk laju semacam ja kalu ekses...hihi...pelikkan?

Td ada view fesbuk seorg member skola lama... cam agak terkejut skit la tgk 'pre-wedding photoshoot' dia... eceli kn sy baru tau ada mendalah2 pre-wedding bagai... haha! masa sy kawen dulu siyes sy xtau pn pasai pre-wedding photoshoot.. first time dgq rasa cam blur sat... apa kegunaan pre-wedding2 neh??? skali sy view la pic2 pre-wedding photoshoot insan ini...terkesima den... kalu cam tuhla gayanya pre-wedding yg dimaksudkan better xpyh kot... buat hilang kemanisan ke arah alam perkahwinan jerk... yela, da pegang2, dukung2 bagai dah... itu blom kawen ma...kalu nti kawen mcm manala gamaknye aksi2 dia... hahaha! sapa la ek agaknya yg wujudkan pre-wedding sume2 neh? perlu ke? kalu ye pon nk wat jgk harap2 dptla jg adap tatasusila sblm kawen... kalu da smpai jln berpegangan tgn, dukung2 dah, n ada aksi mcm nk kissing2 tuh... hoh! nti da kawen xtau nk wat aksi apa dah... rasa malu sgt tgk aksi2 tuh... b4 kawen da beraksi mcm org da kawen nti tinggal apa je pas kawen?? huhu.. sorry ayat nmpak emosi... tp btol! rasa cam sdeh je tgk...

Perkahwinan adalah suatu yg suci yakni ke arah membina institusi kekeluargaan islam yg sepatutnya dihiasi mawaddah wa rahmah... yg dirahmati n diredhai allah swt... kalu smpai da mcm tuh agak2nye la kan, cam ne kita nk harapkan ketentuan yg baek dariNYA... hukum dan perintahNYA pn kita xnak buat... mcm mana kan? harap2 tuh allah swt mengampunkan mereka... nk kata mereka itu xtau apa2, member sy itu dari sekolah agama... dari kelas aliran agama lagi... haih... takkan kot kn? da hilang ingatan ke atau mcm mana? ke buat2 xtau??? huhu... rasa sdeh bangetttt...

Sy isau sgt... sy tgk skrg rmai sgt anak2 muda skrg dibiarkan ibu bapa bergaul bebas tanpa ada batasan langsung... bila cikgu tego, depa ckp mak bapak depa pn xckp apa... releks je tgk... yg ada anak lelaki dibiarkan anak lelaki tuh bwk anak dara org merata2 smpai lewat mlm... dating berdua2 lagi... yg ada anak pmpuan lagi la... dibiarkan membonceng motosikal dgn lelaki smpai lewat mlm... ke mana anak pergi langsung xamik peduli... haihhh...isau weh... sbg yg da bergelar ibu sure memikirkan anasir2 negatif yg semakin trok n parah melanda masyarakat kita... (erkkk da mcm ayat eseiii) hihi :D sorry terlalu emosi... mg allah swt memberikan hidayah kepada diri ini dan mereka... mereka...mereka... ameen

8 sweet persons:

nanonano said...

betul !
sy suke dgn pndapat awk ni, humm..
smakin byk yg ditegah tp smakin mnjadi2 skrg ni,
of course kite prihatin sgt2 bab2 ni nak2 kite pun dh ade ank skrg ni kan..
hope kite dpt bimbing ank2 kite ke jln yg btl sok, insyaAllah ;)

Soulsearcher said...

Pre-wedding tu stail orang2 barat kak...rasanya photographer wedding yg perkenalkan kot..agaknyela..huhu.
saya pun tak setuju benda2 pre-wedding nih..kalo tak pegang2 pun, gambar berdua mcm tak perlu sgt je..huhu

-jasa-

AshAnas said...

dh lama ada pre-wedding shoot ni... mcm ning baizura dulu, ramai lg la... pndek kata mmg xsetuju. sokong pendapat awak... lbh menyedihkan bila bdk sekolah agama pun terjebak...

Nadya said...

macam penah tengok je adegan2 tu..yg lg sedih bertudung lak tu..hmmm minta dijauhkan la benda2 canie kat anak kite nnt..

Abah Yie & Ummi Na said...

(^_^) btol2...sy pn tak setuju n tak suka ngan pre-wedding shoot ni. Nak gambar2 pon, buatlah pas NIKAH...

nurhasuna khalid said...

dulu ingatkan pre-wedding utk yg dah akad nikah tp tak kenduri lg...huhu....tp mmg mostly gambar pre-wedding dah bole pegang2 mcm dah sah/halal...so boleh bajet laa masa couple pun derang nih dah beraksi camna...na'uzubillah...
seram pikirkan masa depan masyarakat sekeliling...anak nak membesar.... :(

Lyana said...

tulah pasal..ramai dah wat camnie..ape kes... tunggu r pas nikah baru amik gambo camtu segala...

Qistina said...

jemput join 1st GA saya yer...

http://ummieayahqistina.blogspot.com/2010/10/1st-year-give-away-qistina.html

terima kasih

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D