6.10.10

Aisya Nafisa's pre - 5th months update...

Bismillah wal hamdulillah...

Phewww... setelah beberapa kali percubaan baru baru leh masuk belogsepot ini... apa ntah yg xkena dgn line schoolNet ni pn xtaula...website yg patot di'block tidak di'block... mcm2 la... cikgu2 da start bising dah... sy la yg kena tadah telinga (-_-") 

Ok2... da tersalah topik dah... arini 5th Oktober 2010, lagi 3hari genabla usia aisya 5bln... ummu aisya nk announce sumthing kt sini... nasib aisya sama cam eisya-dayu n naurah-sharena... da kena add on dgn fm... sy xmau reveal menda neh tp i need supports from bf's mommies kt luaq sana utk sokong sy bg meneruskan penyusuan ibu ini... tsk tsk tsk... sy sgt lemah kini... dahla sy ni EP's ummi ditambah lg dgn campur tgn pelbagai pihak... sy kkdg rasa putus asa n nk biarkan sgalanya... xlarat weh nk fikir byk2... tp setiap kali tgk aisya dipaksa telan fm air mata sy pasti akn mengalir dalam diam.. xsanggup rasanya nk tgk kejadian tragis itu... serius~!! hati ibu mana sanggup tgk anak dia minum selain susu ibu sbb dia mampu cumanya keadaan xmengizinkan... sy cuba sedaya upaya... skrg sy tgh re-arrange schedule pumping n segala yg berkaitan... production pn da semakin slow... sbb schedule xmenentu 1-2minggu neh... sejak en.somi kena p bali dlm 8-9hari jgk so schedule pumping sedikit terganggu... kalu smpai time pumping, sy xdpt nk pump sbb xdak sapa nk jagakan aisya... kalu en.somi ada sure dia leh tgkkan aisya... aisya lak xsaba2 kkdg tuh... asik nk org layan dia je... penat jgk ummi ayah xdak aisya... pumping pn da jadi tunggang-langgang... 5-6kali ummi dpt pump b4 neh, jadi 3-4kali sahaja ummi dpt pumping... bila malam ummi da collapse kerna keletihan disiang hari... :( so sudahnya production jadi xmenentu jgk... emosi pn xstabil sepeninggalakn ayah aisya... ummi yg emo sbnrnya... xpnh kena tinggal jauh2 cenggitu... risau oke~!! tsk tsk tsk...

Saya kena usaha lg! xleh putus asa... kena pisahkan fm tuh dari aisya... kesian anak ummi kena paksa minum fm... aisya yg dlm keterpaksaan ni minom la jgk kerna haus+lapar... ya allah, ummi xredha dgn sume tuh aisya... tp ummi xmampu :( waktu mlm je aisya nk start tdo cpt2 ummi feed'kan aisya secara direk... alhamdulillah ok... ummi sgt rindukan saat itu... dimana ummi dpt feed anak kesayangan ummi neh secara direk... indahnya saat itu... rindu sgt2... :( lengkap rasa diri sbg seorg ibu... yakni menyusukan anaknya... xpela aisya... ummi redha... kalu aisya xmau pn, ummi masih tetap nk ikhtiar aisya dpt menikmati susu ummi cara laen... ummi usaha utk pump susu neh sblm kehabesan... minum secukupnya ye sayang... ummi akn usaha! Doakan ummi... :(

Byk update pasai aisya... budak2 ni mmg cpt belaja kn? hari2 ada je mende baru yg dia buat n belaja... skrg ni da suka menyembur pulak...aduhai... org ckp kalu bebi menyembur gitu rambut mak dia akn gugur... haha! as entri INI mmg byk gugur tp masa tuh aisya lom menyembur2 lg... haha... so skrg makin gugur la rambut ummi na... aduhai... sabaq je la... kalu dia xmo apa2 sure dia akn sembuq2 gitu... n pantang tgk paper, buku, cloth book dia berminat sgt2... kalu tgk org baca paper mula la usha org tuh xkedip2 smbil terkinja2 nk paper tuh... eksaited banget... ummi ada bg kt aisya helaian2 buku lama yg dah xdigunakan kt aisya... habes sume dia masuk mulut kalu da boring baca n tgk... tgk2 cebisan2 kertas da penuh mulut... kalut la ummi luahkan balek cebisan2 kertas tuh... fuhh bahaya jgk aisya neh... sume menda nk masuk mulut... 

Yg plg crucial arituh adalah, setelah 8hari xtgk ayah dia tgk2 je ayah dia tros melalak oke~!! haha... sdeh ayah aisya... aisya buat2 xkenai ayah dia... en.somi lak xnak mengalah... tros je pegang aisya xlepas2... aisya lak melalak makin kuat... da 3hari baru aisya da ok skit dgn ayah dia...tuh pn kalu nmpak sy sibuk je merengek2 xmo kt ayah dia... sy kena sembunyikan diri dulu baru aisya xnanges ayah dia dukung... apa la aisya neh... cpt sungguh kenai org... 

Aisya da leh meniarap tp sgt malas practice... dlm 1hari tuh 1-2kali je dia meniarap pastu da malas... haha! smpai isau2 dah maktok... releks je aisya... ntah2 nk bgn berjalan tros kot... ahha... aisya lamat skit dpt meniarap dgn sakses... da 4bln lbh baru dpt... so da dpt tuh malas lak nk pektis... apa da... isau jgk sy... ok kot kan? 

Toknek aisya da xsaba2 nk kasi aisya solid... letih sy nk sabarkan toknek aisya tuh yakni nenek sy... eksaited sungguh padahal aisya bkn cicit pertama dia pun... ntah knp, dia kalut je dgn aisya... kalu 1hari xnmpak aisya sure nk calling2 pnya... tnya mcm2... naek serabut jgk kkdg... xbebas je rasa... sy teringin nk kasi solid kt aisya for the first time... sbg ibu sure nk saksikan moments itu kn? tp rasanya mcm xberpeluang je... toknek aisya nk merebutnya dari ummi... tsk tsk tsk... leh x sy nk bgtau toknek aisya, let me yg rasmikan solid utk aisya?? leh ke? sy plan nk kasi solid kt aisya insya allah pertghan umo dia 5bln ni atau penghujung da nk masuk 6bln... ok x? sbb skrg mmg tgk dia asik lapar je memanjang... ummi xterkejar stock ebm utk aisya... 2jam skali mesti nk susu... 4oz per feed... letihnye kkdg... tgk ummi makan je tgn+kaki dia mula la terkinja2 minta didukung sbb nk join mkn jgk.. n mulut mula la terkumat-kamit mcm lapar sesgt... kesian jgk tgk dia kkdg... saba aisya... sat ja lg aisya da leh mkn na... harap2 toknek aisya xcuri2 kasi aisya solid (T T) leh x sy nk decide utk anak sy? rasa nk ckp cam tuh je... tp toknek aisya tetap nk pegang takhta nk decide utk aisya... sdehnya ummi... anak sndiri xrasa mcm ada anak lak... mcm2 ummi da plan utk aisya... ummi da prepare mcm2 resepi solid utk aisya ikut perkembangan umo... tp rasanya tak kesampaian kot... sbb toknek aisya da beriya benor nk buat sume tuh... in +ve side mmg bgos kan? tp sbg ibu, nak gak merasa sume tuh sbg pengalaman yg sgt berharga... oke sudah la faizah jgn emo2 lg... xmo fikir sgt menda2 sampingan satg jadi stress...

Oh! xdpt gak sy nk bli bumbo seat utk aisya... ayah aisya xbape suka... katanya tkt bahaya pinggang+tulang belakang aisya yg masih lembut... tsk tsk tsk... sy rasa takla.. sbb mendalah tuh mmg utk menyokong pinggang, tulang belakang bebi... xpela... ummi redha je la... toknek+maktok2 aisya lagi la xkasi... walker pn maktok aisya xkasi... penin dah kepala den neh... seorg lg maktok soh letak dlm walker, seorg lg xkasi lak... xkira ummi nk bli jgk... letak kt umah kita kan aisya... ikot suka ummila anak ummi... ngahahaha :D 

8 sweet persons:

AshAnas said...

mcm2 cbrn yg awk hadapi ye faizah... simpatinye sayang... esok ni kalau aisya xmo dgr ckp ummi, meh achik shira nk cite blk sume pengorbanan ummi dia...

faizah, sy pun xsmpt rasmi bg anas mkn solid for the 1st time. bs die yg kasik ms umo die lg bape hr nk masuk 6 bulan... sgt2 frust ms tuh! kena plk bs tu bkn yg jg anas, dia jaga bdk2 3 thn tp dia sgt suka bg bdk2 mkn, sy sgt marah gak time tu sbb blk umah berak anas lain...

hm, bab nk bg mkn ni, awk kena bcg dgn doc... tgk najis anak tiap kli lps bg makan. klu najis ok, means perut die dh boleh digest solid food...

awk ibu, awk berhak buat pilihan yg terbaik utk anak awk... sy dulu pun hadapi masalah yg sama, mcm sy prnh cite dulu, mslh sy dgn MIL, mmg ssh sgt... awk blh ckp baik2 dgn toknek aisya...

sy slalu guna ayat, "penyakit skrg xsama mcm penyakit dulu", "saintis skrg byk wat kajian, xmcm dulu.. byk benda yg discover"...

tp tu lah, org tua2 slalu bls blk, "km ni mkn garam dulu dr hampa, kami bela ramai anak, bg mkn mcm2 dr kecik lagi, hidup ja smpai la ni..."

mmg kena sabar byk2.... ssh nk bg faham. cuma ckp baik2, doc ckp gini n gini, sy br pertama kali jadi ibu, sy nak rasa sndiri smua pengalaman pertama tu...

all the best faizah...

Mawar_Mohamad said...

Faizah,everytime i baca ur post mostly on ur BF experience mmg i tmpg sama feel ur stress.niat u mmg suci,i look up to mums like u.tp ingatkan diri jugak as mum u must jaga diri u,kesihatan u towards optimum condition sbb tggjwb u sbg ibu jaga Aisya sgt berat and its a permanent job.sekiranya ujian hidup byk for u to struggle nk cope BF Aisya then learn to be more flexible to adjust idea of bf mix fm.Sbb in the end when stress etc u suffer & Aisyah will suffer to xdpt ur best attention.InsyaAllah she will grow up healthy as Allah nk kurniakn bahagian (rezeki) dia wherelse u sbg ibu bukan makin sihat each day.We will grow less strong as we grow older.Fikir2kan jugak aspect2 ni.Papepun i tetap sokong BF the best.Good luck!

ssysara said...

salam faizah...

sy sngt simpati di atas ape yg berlaku terhdp awak. awak seorang ibu yg tabah dan bersemangat waja. kalu sume tu berlaku terhadap saya, belum tentu sy pon dpt jadi setabah awak.

satu je pesanan saya, jgn stress2 sebab stress mmng akan mempengaruhi pengeluaran susu..sbb sy pernah mengalami nyer.. cube hepykan diri n jgn pk ape2 lebih2 lagi semasa pum susu..cube ek..;)

slmt berjaya faizah!

sharEna said...

dh bbrp kali nama ibu & naurah masok dlm entry faizah. malu la hihi =B ntah nape dr dulu kite bace entry2 faizah, rase mcm serabutnya life faizah nie. sgt hectic. mcm terkejar sane sini. mmg hectic sgt ke faizah? mcm kesian sgt kkdg tu..tp nk tlg x blh huhuh..

kite since naurah dh nak masok 8 bln this month, redha jelah dgn ebm yg x bape nk mencukupi tue. sehari dlm 1-2kali akn sumbat jgk fm utk dia. sedih tp redha. kt opis masih ramai yg kagum dgn hasil susu yg masih ada. masih kagum tgk guwe mengepam di surau & menggendong beg pump. rasa mcm x pecaya dh nk dekat setahun jd pengepam tegar. how time flies. syukur, rezeki susu naurah masih ada. klu dpt jejak setahun, lagilah seronok kan? =)

hrp faizah teros tabah. usaha, doa & tawakal oke! =D

f a i z a h 's said...

Wow...komen sume pnjg2 laks...hihi...anyway tengs a lot atas cadangan, sokongan sume... :) rasa happy jerk arini

AshAnas: horror kan life sy shira?? apa leh wat sgalanya allah swt da atur n tentukan..sy terima dgn redha...mebi sume ni ujian n ada hikmah disebaleknya...sy tgh cuba utk terima, blaja n yg penting REDHA... bkn senang nk redha kan? :)

Shira, mana ek nk cari tmpt kita leh diskas2 dgn doc pasai anak kita, pasai pemakanan sume2 tuh? awk phm2 je la kalu kt kenek kerajaan neh, xdak jmpa doctor pn...JM je pn yg tiap2 bln dok cek aisya...mcm xpuas ati je kkdg... bab nk kena explain bagai tuh sy da wat tp xmkn gaks shira..dia mula kata "anak org tuh xminum susu ibu sehat je smpai skrg..." n "anak org tuh minum susu ibu pn sakit masuk spital.." mcm2 la shira...kkdg rasa malas je nk kasi2 hujah...hu :(

f a i z a h 's said...

Mawar:I agreed statements n pendapat mawar tuh...sy kena jaga diri sy jgk so that xde apa2 yg berlaku pd sy yg akn memburukkan lg keadaan...nauzubillah.. thanx a lot sbb ingatkan sy... sy gigih sy pumping smpai demam2 arituh adalah contoh terdekat T_T less rest menyebabkan sy jatuh sakit...n keadaan itu nyusahkan rmai org..wuwuwuwu... ya allah kuatkan hambaMU ini...ameen

ssysara: tengs sbb sudi baca luahan sy neh...tuhla, masing2 dgn habuan perjalanan hidup sndiri...kta kena hadapi gak walauapapun dugaan mendatang...sy neh slalu je merungut kan? bknla nk merungut sgt just nk luahkan apa yg terpendam besides nk jgk cadangan, pendapat member2 sekeliling... :)

f a i z a h 's said...

sharEna: ngahaha...sorry la ibu naurah...sy ni mmg pengikut setia blog awk sbb tuh byk je contoh terdekat sy ingat awk je...hehehe..sy harap awk xkisah k... :) sharing is caring kn...hectic?? hahahaha :D sikit kot...penceritaan sy yg lbh kot... husband byk outstation lately sbb tuh sy mcm terkejar2 sana sini...yela, kejap g umah PIL, kejap umah parents kejap umah sndiri... fuhhh mmg penat sgt...apa leh wat... permintaan ramai...haha :P ntahlah sharena...terima la apa adanya :)

kunaz said...

faizah, kunaz br bace entry nie. sdeyla plak. xtau nk nasihat ape dh sbb seme org dh ckp. geram jugak kn org campo tgn urusan kte nk jage anak. isskk.. saba jela. slmt jaga aisya leklok yer faizah. nnt aisya dh bsar bace blog ni sure dia bangga dgn ummi dia.. huhu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D