19.8.10

Macam mana ye?

Bismillah wal hamdulillah...

2-3hari neh cam termengah2 skit kejar nk cukupkan stock susu aisya... penat jgklah... wajib bgn 2x utk pumping mlm2 buta...pastu xsmpt nk tdoq da sahur pulak... mmg penat la dlm minggu neh... ini krn aisya da minum lbh dari biasa... 3.5-4oz skali minum... byk kn? masa dia dok minum 3oz pn sy terhegeh2 nk prepare 3botol = 3oz...ni da up jadi 4oz pulak... dahla ummi mengalami masalah production skrg neh... bimbang jgk kot2 ummi xterkejar nk sediakan susu yg aisya nak... aisya kena blajaq jimat2 skit... mkn mana leh byk2...berhenti sblm kenyang...hihi... agak2 aisya phm ka kalu ummi ckp ceng gini... dahla bb girl... mcm minum byk sgt jerk da cecah 4oz skali minum... laen la kalu boy... mmg la minum byk...

Hasuna ckp, byk mana kta ajaq bb kita minum byk tuhla yg dia minum... erm... so cam no? mmg memula ajaq 2oz je awai2 dulu la... masa dlm pantang... pastu dia tdoq xnyenyak asik merengek2 mcm xkenyang upkan jadi 2.5oz baru dia lelap tdoq... pastu increase2 la smpai da nk masuk 4oz sedangkan umoq dia baru 3bln 1minggu... aduh... tp mlm aisya minum xbyk... masih maintain 3oz... kkdg 2.5oz je... pandai da diet na aisya... mlm2 org xmkn byk dah... tp tuhla terpkiaq2 jgk 4oz tuh realistik ke x dgn umoq dia neh... sbb rata2 yg sy dgr dlm ranking 2.5-3.5oz je dlm umoq baya2 dia... ni aisya da leh abeskan smpai 4oz... tp MIL da ckp gitu kita pn ikut je la kn... erm... sapa ada cadangan apa2... aisya minum 2-3jam skali... kkdg xsmpai 3jam da merengek nk susu... MIL la yg ckp... cam no neh??

2 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

kalo akak bc kat babycentre.com, there are times baby akn minum byk sbb die nk stabilkan diri die. n bile die ready utk mniarap/mrngkak /jln etc2, die akn kurangkn blk minum so dat die ble kuruskan bdn n mniarap/mrangkak/jln etc2 dgn jayenye.

bg sy baik baby minum byk than xmnm.kalo die xnk minum smpai kene pkse minum pkai syringe (adam pnh mcm ni ms die nk mniarap!) lg susah kak.insyaALLAH boleh akak increase production ;D!

f a i z a h 's said...

ouh cam tuh ek? akak kena baca neh...kiranya ada certain2 time bb akn minum dgn byknya n ada certain2 time dia akn kurang minum kn?adam meniarap masa dia bape bln?xsabanya nk tunggu aisya meniarap jgk...hihi... tengs faeeza atas doa n sokongan :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D