18.8.10

Maksudnya?

Bismillah wal hamdulillah...

Kemarin, masa amik aisya kt umah MIL, tok bg sup sayur lobak putih... oh teruja~ tok memahami masalahku... so masa berbuka td, mnta en.somi belikan air soya sbyk 2bungkus... gelojoh kah? hihi :D masa berbuka berpura2 tiada perasaan sy menelan sup lobak putih... rasanya mmg xsesuai dgn tekak ini tp memikirkan masalah susu ku gagahi jgk n simpan skit utk sahur nanti... n sy abeskan jgk 1bungkus air soya... perghh... kembung perut sgt rasa mkn byk... dlm beberapa minit je cik B da bengkak~ alhamdulillah... lama jgk da xrasa cik B engorge mcm dulu :) smlm dpt rasa blk walaupn xdak la engorge sgt... alhamdulillah... pasneh leh cuba kacang bendi n jantung pisang lak... :)

Dalam keterujaan production da naek dlm 1-2oz dah arini, sy dikejutkan MIL dgn behavior minum susu aisya... pg td sy bekalkan aisya dgn 3botol ebm which are 1botol=3oz, 1botol=3.5oz n 1botol=4oz... saje nk tgk aisya leh abeskan x? n mmg terkejut masa kul 12.45 sy kuar awal lunch hour utk antar susu lg kt aisya, ketiga2 susu tuh da pn abes oke~!!! xpenah cam tuh! slalunya masa sy antar susu ada lg balance dlm 1botol susu... n b4 this sy bekalkan hnya 3oz per bottle...bil makna kat sini? sy kena increase'kan kuantiti ebm per bottle aisya... tsk... tsk... tsk... inikah yg dinamakan growth spurt? di mana bb akn consume makanan dgn lbh byk dari hari2 biasa... bg 3.5oz pn abes ditelannya, kasi 4oz pn abes ditelannya... waaahhhhh... byknya aisya mamam sayang... (-_-") n arini aisya kelihatan sgt aktif... xmo baring langsung kecuali dia tdo MIL ckp... asik nk didukungkan secara berdiri sbb nk lompat2~ oh! patutla dia mamam byk sbb dia penat bergerak2 sana sini... n suara pn dari luar lg da leh dgr dia memikik2... nyaring sgt... surela tekak dia kering lepas pektis guna suara dia tuh... aisya2... mebi la dia tgh mengharungi growth spurt beliau...

2 session pagi td membuahkan hasil yg alhamdulillah baek... plus 1oz dari sblm neh...

1st session = 4oz
2nd session = 3oz

3rd session lom wat lg nih... hihi :D

Yang sy isaukan adakah cukup n mampu sy sediakan ebm 3.5oz-4oz pada aisya... 3oz pn sy terhegeh2 nak sediakan hari2... ya allah, cukupkan rezeki utk anakku aisya nafisa... ameen... risau sgt2 skrg tgk dia leh lahapkan 3.5oz - 4oz skali minomm... aisya oh aisya~!

6 sweet persons:

ARNA said...

Tq for singgah ke blog saya :)
Alhamdulilah, susu Faizah dah bertambah :) Bagusla kalau baby isap banyak. Sebab kalau baby isap banyak barula susu badan bertambah. Ni sedikit info untuk motivasikan Faizah. Semoga susu Faizah semakin bertambah

Sumber: http://duniasusuibu.com/

Menurut Vara, isu ketiadaan susu atau susu badan terlalu sedikit hanya mainan psikologi. Setiap wanita yang melahirkan anak dianugerahkan Tuhan dengan makanan untuk bayi (susu).

Pengeluaran susu badan berlandaskan konsep ada permintaan, baru ada penghasilan. Maknanya jika bayi tidak diberi susu badan, penghasilan susu berkurangan dan berhenti selepas satu tempoh tertentu.

f a i z a h 's said...

ARNA: arna ni da ada anak blom? tengs for sharing~

tEppEi@sharEna said...

faizah, sori xdpt reply emel lagi. agak bizi la pulak. esok yer, insyallah =)

f a i z a h 's said...

tEppEi@sharEna: xpe sharena...take ur time...eheh :D

ღnFashyaღ said...

lobak putih memang milk booster yang terbaik..pas makan, komfirm breast bengkak..

Qider said...

oh i like lobak putih..senang ja nak menyedapkan (atau menghilangkan rasa tak best/pahit dia tu),adeq rebus smpai empuk lobak putih tu(dipotong bulat2) dgn ikan bilis (ditumbuk),stok ayam sket,gula n garam sket..pastu tambah suhun ngan fucuk (ala kepingan soya yg org dok boh dalam kuah lodeh tu) dan lobak merah sket..insyaAllah,rasa dia boleh diterima akal dan tekak..

ayah fie byk makan lobak putih sbb nak cuci buah pinggang dia,so kami (anak2 pompuan dia) selalu masakkan utk dia n kami pun mmg suka makan..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D