22.7.10

Persediaan berpuasa ummu aisya...

Bismillah wal hamdulillah...

Dok dgq ceta rmai ibu2 breastfeed mengalami masalah production susu ketika berpuasa... apa2 pn kta xleh nk salahkan puasa itu punca masalah itu kn... mebi ini sbg ujian n cabaran allah swt utk para ibu utk terus memberikan yg terbaek utk anak... sy pn berdebar2 neh nk menghadapi ramadhan, n utk puasa2 sunat... takkan kita nk skip terus dari berpuasa... mcm xpatut dilakukan ja... walaupn islam memberi kelonggaran kepada ibu2 mengandung dan menyusu dlm ibadah puasa... yakni dinamakan rukhsoh dlm puasa... rukhsoh means = keringanan/kelonggaran... islam itu indah kn? tp walaupn islam da beri kelonggaran kpd kita ibu2 menyusu haruslah diingatkan jgnlah nk cari alasan menyusu utk skip puasa... kita cuba je dulu... atau selang-seli la... arini pose n esok berbuka balek... apa2 pn kita try dulu la... n lakukan persediaan rapi utk menghadapi puasa... fuhhh... sbnrnya cuak gak neh... ni dalil mengenai keringanan yg islam beri kepada ibu2 mengandung n menyusu utk tidak berpuasa kerana bimbang puasa itu boleh memudaratkan anak dan dirinya...

Wanita hamil dan menyusui

Di antara rahmat Allah yang agung kepada hamba-hamba-Nya yang lemah adalah Allah memberi rukhsah (keringanan) pada mereka untuk berbuka, dan diantara mereka adalah wanita hamil dan menyusui.

Dari Anas bin Malik [1], ia berkata : “Kudanya Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam mendatangi kami, akupun mendatangi Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam, aku temukan beliau sedang makan pagi, beliau bersabda, “Mendekatlah, aku akan ceritakan kepadamu tentang masalah puasa. Sesungguhnya Allah Tabaraka wa Ta’ala menggugurkan 1/2 shalat atas orang musafir, menggugurkan atas orang hamil dan menyusui kewajiban puasa”. Demi Allah, Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam telah mengucapkan keduanya atau salah satunya. Aduhai sesalnya jiwaku, kenapa aku tidak (mau) makan makanan Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam”. [HR. Tirmidzi, Nasa'i, Abu Daud, Ibnu Majah, sanadnya Hasan].

So bersyukur, allah swt memberikan keringanan utk kita yg breastfeed neh... even cam tuh, ummu aisya ni takot n cuak jgk... sbb sy ni bkn jenis susu yg mencurah2 n heaven je setiap masa... sy stress+penat sket, merudum la sket production dlm 1-2oz... dahsat kan? ni blum puasa lg neh... so mmg berdebar2 sgt... kalu terpaksa skip puasa dlm masa susu btul2 merudum terpaksalah kan? bkn kita sengaja... sbb anak mmg da consume susu kita... mcm aisya ni dia dahla skrg ni xnak fm... dok terfikir2 jgk... dia mmg rejek fm skrg ni... MIL da cuba arituh walaupn sy xkasi MIL kasi fm... tp sy tgk je la reaksi aisya... tgk2 aisya luah abes susu tuh... so dia pn xnak minum trus... dia tdo je... risau la kn... smpai xnak minum susu... so MIL pn pasrah la kasi ebm yg sy sediakan tuh shj... ehehe... :D syukur jgk sbnrnya... sbb ramai sgt org2 sekeliling sibuk nk kasi aisya fm... dah susu sy ada lg so kasi je la susu ibu kn? sy pn xphm la... awat sume org sibuk nk bg fm... so kalu production susu tiba2 merudum dlm ramadhan ni sy pasrah la utk skip puasa... memandangkan aisya mmg da xmo fm... dibuatnya dia xmo minum susu seharian sy jgk yg isau... kan da memudaratkan aisya lak... nauzubillah... mntak2la production susu maintain je spnjg puasa...

So utk persediaan menghadapi puasa, sy ada order 2jenis produk SHAKLEE yakni ESP (Energizing Soy Protein- yg ni mmg sy dok minum dah slalu yg menjadikan susu sy bertmbh pekat+likat) n minuman performance utk menambahkan tenaga... minumana ni elok diambil oleh org2 yg aktif seharian utk mengelakkan keletihan+kepenatan dgn aktiviti2 harian... so ESP+PERFORMANCE DRINK da smpai... tp lom p amik lg kt opis courier kt kangar... satg pas keja nk p amik... xsabaq dah nk try neh... KAK CERY ada bg tips n infos pemakanan bg ibu2 yg menyusu dispnjg bulan ramadhan... ikhtiaq ja kan utk maintainkan production susu... insya allah... usaha+doa+tawakkal... kalu usaha xmendatangkan hasil terpaksa la kn... utk skip pose atau bg aisya fm (ni last choice la kot memandangkan aisya da rejek fm...) ok mari kita share sama2... kak cery xkisah kan faizah share post akak kt sini?? hihi :D


Ni la rupe performance drink+ESP... (amik dari blog KAK CERY... jgn marah na...hihi)

Antara persiapan Ramadhan bg seorg ibu menyusu: sebelum/semasa berpuasa:

- amalkan pemakana seimbang
- bykkan minum susu, soya dan makanan tinggi protein
- ambil supplement - soyprotein, mealshake, performance drink, tablet2 vitamin
- lbh kerap mengepam n menyusui bayi
- sediakan stock utk bln puasa dari awal
- ceria2 selalu
- jaga fizikal (rehat, tidur yg cukup... jauhi stress)
- psikologi - fikir +ve insya allah susu cukup utk si kecil... bykkan doa n istighfar...

Tgk check list ni xtau mampu ke x nk buat... cuma mampu ckp "cubala dulu..." huhuhu... :D sy ni mcm xyakin je kan? huwaaaaaaaaaaaaaaa... risau oke~!

Jadual pemakanan yg di'suggestkan oleh KAK CERY
Waktu Sahur:

1- Makan nasi atau apa jua juadah, digalakkan mkn sup dan makanan yg tinggi protein
2- Makanlah sekurang2nya 3biji kurma
3- Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik)
4- Makan 3 biji Alfalfa (alfalfa ni milk booster bg ibu2 menyusu)

Waktu Berbuka

1- Berbuka dgn juada berbuka with kurma
2- Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (utk dapatkan hasil terbaik)
3- Makan 2biji alfalfa

Sebelum tidur

1- Amalkan meminum segelas ESP
2- Makan vitamin laen iaitu 1biji vita-lea, B-Complex, vitamin c ... osteomatrix (kalsium)

Ok... masa da time... mari p amik ESP+PERFORMANCE DRINK... :) n dpt free osteomatrix... bila nk dpt ni KAK CERY???

6 sweet persons:

Cery said...

hehe..brg free tu akak letak dlm member kit faizah.... so faizah dah ada ID sendiri...akka tolong orderkan je..... takpe..share je jadual pose tu...as abasic guideline.ape2 pun terserah kat diri sendiri..kene kuat semangat mental fizikal kay dear...

f a i z a h 's said...

kak cery: ooo akak da pos ke?tengs akak...nti faizah leh order trus dari shaklee ke mcm mane? sian lak akak yg tlg order...eheh

ღnFashyaღ said...

faizah, brape rm sume2 yang faizah beli tuh?

f a i z a h 's said...

fashya:nti faizah post satu entri pasai shaklee ok...huhu...nk tulis mcm byk je kt sini ;)

ღnFashyaღ said...

okey....update cecepat.. :)

Cery said...

faizah,,dah ada ID Shakle sendiri kan?..so boleh je share dgn kwn2..akak boleh je tolong orderkan..nak orderkan sendiri pun boleh..kat perlis takde branch...paling dekat branch Shaklee penang...order banyak mana pun..cume rm10postage...dlm beg kit tu ada produk katalog ..ada cerita nutirition fact each type of vitamin..baca2la.

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D