22.7.10

Tak pasti apa masalahnya...


Bismillah wal hamdulillah...

Lupa nk hapdet pasai masalah nipple confusion aisya... blom pn smpt nk gna botol TOMMEE TIPPEE tuh, aisya ok je eceli nk direk breastfeed kalu kena gayanya... mebi btol la ckp AshAnas yg bebi ni dia mcm ada pe'el... kkdg nk minum susu pn kenala ikut cara n gaya yg dia suka... bknlah di merejek trus direk bfeed... cumanya dia xselesa dgn keadaan tertentu... mebi keadaan panas, sejuk, sakit perut kerna kembung, suasana bising dan mcm2 faktor lg... dok tgk gaya aisya mcm tuh la... kalu nk kasi dia direk bfeed kena btul2 ikut time mkn dia... means jgn smpai dia nanges mntak susu baru nk start dukung n bfeed dia...mmg dia xmo sbb da merajuk (kuat merajuk anak ummi neh..mcm ummi dia..eheh) cukup time ja, tgk dia da mcm nganga2 mulut mcm lapar, trus je bfeed dia... insya allah mmg dia minum je susu secara direk... mlm2 mmg xdak masalah la... dia pn xdakla bfeed lama n kerap sgt...

Setakat neh, alhamdulillah misi ku da hampir kepada sasaran... walaupn masih kelihatan pelbagai masalah jgk sbnrnya... tp tekad dihati ni nk lalui dgn sabar n byk2 doa mg dipermudahkan sgalanya... harap2 aisya hnya consume susu ibu at least smpai umur aisya 6bln... da 2minggu start keja, n alhamdulillah, susu ni masih cukup utk wat stock EBM seminggu utk aisya... siyes... sy xdak stock EBM melambak2 dlm freezer mcm sume bf mommies wat... huhuhu... tp masih gigih utk ke arah itu... setakat ni just supply EBM utk aisya utk seminggu... so far alhamdulilah la xdak masalah yg dihadapi... EBM yg disediakan sehari2 tuh mmg cukup n selalu je lebih n dibawa ke esok... :) cuma 1perkara ja yg sy concern takut kalu sy kena p mana2 tiba2... mmg xdak back up stock... so solutionnya sy kena bawak aisya bersama... setakat ni xleh lg la nk p mana2 jauh2 bwk aisya sbb blom ada kereta sndiri... so by bulan ramadhan ni sy mmg da target nk beli kereta sndiri... ceh bajet kn? mcm la byk sgt duit nk bli kereta mcm nk bli brg2 biasa... hihi... down payment di'sponsor oke~! kalu x, jgn harap laa... demi aisya... :)

Eh... apa yg nk diceritakan sbnrnya neh... mcm da lari dr tajuk neh... hihi... eceli pasai breastfeed asalnya... eheh :D gini... sy cam pelik la... setiap kali aisya nk direk breastfeed, mula2 tuh ok la... bila da lama sket dia mula mcm xselesa... beberapa kali dia berhenti menghisap dia mencabut sndiri nipple dari mulutnya... (sorry la kalu cam censored sket...huhuhu) pastu dia smbung lg, n dia stop pulak... berkali2 gak n dia mula la nk meragam... sy pn xphm sbbnya... mcm ada yg xkena la... both cik B dia akn wat cam tuh... salah satu faktornya sy dapati kalu cik B sy engorge sgt means mcm da bengkak air susu mmg akn laju... so dia xsmpt nk telan susu tuh... sbb tuh dia mengamuk... kkdg smpai memancut n meleleh air susu kt pipi aisya... pastu mula la dia merajuk... kesian sgt tgk... air susu yg kuar dari cik B mmg akan terpancut2 n kkdg kena muka aisya... fuh... nk wat mcm mana aisya, ummi xleh control la... kkdg kena pump dulu baru leh breastfeed aisya... aduhai... mcm sgt terseksa ja setiap kali nk bfeed dia... dulu masa dlm pantang xjadi cam ni pn... sy pn pelik jgk neh... adakah kerna susu ummi byk sgt aisya xselesa nk direk bfeed ye? ataupn dia terlalu biasa bottlefeed so dia mcm xselesa direk bf... dia da xrejek direk bf kecuali dia meragam... cuma dia mcm xselesa gitu la... tp dia tetap nk direk jgk kkdg smbil mulut membebel... eheh... yela mcm merajuk tuh... bising la mulut dia bunyi mcm2... kesian lak tgk... pastu end up dgn botol la jgk kalu aisya da putus asa nk direk bf... mlm2 xjadi pulak masalah gini... so direk je smpai siang... xdak dia nk ngamuk ke apa... dia isap2 then tertdo... susu pn xdelah meleleh2 mcm waktu siang...

So, apa masalahnya sbnrnya ni ye??? sy rasa nk cari kelas breastfeeding la... maksudnya sy bleh blaja cara2 nk breastfeed dgn btul... besar kemungkinan cara bf tuh yg xbtul so aisya xselesa direk bf... tp xdakla dia rejek trus... jahilnya ummi ni kan aisya... nk bf pn xreti... :( masa pregnant arituh xpi kelas lg... padan muka~!!! tp org dolu2 ok je breastfeed... huwaaaaaaaaa... da praktikkan cara2 n bf tp masih gagal... kena cuba2 lg kot... mcm cara nk latch on, cara nk pegang cik B masa breastfeed, posisi bebi masa breastfeed... fuh2... masih jgk xreti kn? kena org tunjukkan jgk kot... ka ada masalah laen ni? aduhai... dah aisya nk direk n bila berhadapan dgn situasi dia xselesa ceng gini n mebi perkara tuh berpunca dari kita jadi sdeh sgt2... tp masih tetap trus berusaha... cuma skrg terfikir nk p cari tmpt bleh blajaq pasai breastfeed terutamanya cara2 nk bf dgn btul... tolonglah adivice sy yg jahil ini~!

7 sweet persons:

AshAnas said...

sy dulu pun pernah de masalah susu terlalu laju. anas pun mmg ssh nk isap. mmg dia akan selalu main2 gitu (cabut jap, then smbung blk)..
sy pun nurse nasihatkan pam kluar sikit dulu br nyusukan anas... apa yg awk buat tu betul..

awk blh control flow dgn kepit jari awak kt cik b...

ღnFashyaღ said...

samela dgn cik husna tu, kalo susu memancut keluar banyak2 dia marah2...pastu merajuk...adoi..kadang2 susu memancut2 kat muka dia...

aisya minum susu brape oz sekali eh?

f a i z a h 's said...

AshAnas: ouh yaka?sy mmg xreti pasai breastfeed...kkdg cam susah sgt nk pump kuar dulu sbb aisya da nanges lapar susu...tuh yg blh bajet time dia nk nyusu ready siap2...huhuh

Fashya: yeke? samala kita kn...tp husna mmg suka nipple original ibu dia...eheh...xdak masalah sgt...aisya ni lbh suka pakai botol...tuh yg geram...

aisya minum max pn 3oz sekali...kkdg 2.5oz... husna bapa oz??

ღnFashyaღ said...

fashya bagi kat BS 2.5oz 1botol, dia kate cukup, so 2.5 jela kot. kalo die breastfeed xtaula brape oz, tp die suke sangat bergayut masa dah tidur..selagi tak tarik B, selagi tu dia nyonyot..macam2 perangai anak ni kan..huhu

f a i z a h 's said...

Fashya: ouh yeke?aisya minum lg byk la kalu gituh...ehehe... :D tp sy slalu sediakan 3oz la utk skali minum... kkdg tuh 0.5 je lg xabes... kkdg 1oz je lg xabes...n slalu 3oz tuh abesla...hihi :P

Nadya said...

besnyee dgr susu faizah byk mencurah2 memancut2..kite try mcm2 xbyk gak..sekali perah pun salu dpt 40ml je..paling byk pun pernah dpt 60ml..mungkin dgn stress n xcukup tido kot..anak pulak mmg kuat minum..2 jam skali bgn sampai la skang nie..pastu mlm susah nk tdo..nk dodi2.melalak2 kalau xkene gaya..nk direct bf kesian kat die xcukup..terpaksa bg FM.sedih sgt n hampir nk give up dah rase kadang2..tp tetap usaha.huhu

f a i z a h 's said...

Nadya: xdakla nk ckp byk sgt...tp kalu cik B da engorge n xpump mmg jadi ceng gitu... memancut mcm fountain...eheh...:D setakat ni cukuplah susu tuh utk aisya...xtau pasneh mcm mana kn... awal2 dulu pn faizah kurang susu n mmg penah kasi aisya dgn fm...masa tuh sdeh sgt2... apa yg faizah buat adalah slalu pumping even hasilnya skit...n besides amik supplement utk breastfeeding mommies... kkdg 0.5oz je dpt...plg byk 2.5oz je...skrg alhamdulillah... average dpt dlm 6oz...plg byk 9-10oz per session...harap production maintain n bertmbh baek pasneh...ameen..sama2 kta doa

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D