12.6.10

Hampir putus asa...



Bismillah wal hamdulillah...

Jam da menunjukkan pkul 3am... ummi aisya ni xtdo2 pn lg... da gnti aisya berjaga mlm... eceli dok monitor aisya... seorg2 mlm ni jaga aisya... ayah aisya p tgk bola... world cup da start mlm neh... so redha je la... umah parents sy ni xdak astro... haruslah ayah aisya blk tgk kt umah mak ayah dia... yakni merangkap umah PIL... Tgh lyn blues jgk... geram en.somi p tgk bola jgk... dahla aisya sgt2 meragam mlm neh... td dia kembung... nanges kuat sgt2... mak xdgr kot... so sy seorg2 pujuk aisya... cuak gak... smbil dok melayan perasaan geram n mkn hati dgn en.somi... sob3... da sapu minyak telon kt perut aisya... pujuk2 sket... dodoikan aisya... dlm setgh jam jgk baru dia tdo... so sy xberani nk tdo takut satg sy xlarat nk jg aisya sbb sgt2 ngantok... so better xpyh tdoq langsung... esokla kot qodho tdo... mntak tlg mak tok aisya tgkkan aisya sat esok... sian gak nk kaco mak tok aisya mlm2 neh... so ummi je la jg aisya yg sgt kuat meragam lately... aisya... bila nk jadi gud girl neh? mmg aisya gud girl kn? cuma saja nk uji kesabaran n keimanan ummi kn? ehhe :D

Smbil2 tulis blog neh tgh pumping sama... saja ja nk practice pumping utk increase breastmilk supply... xstart wat EBM lg... sbb xdak space nk smpan EBM kt umah parents neh... da 1minggu jgk xpump dgn aktif... ada beberapa sbb... ni yg nk ceta... isu nk feeding aisya is a very crucial issue bg sy... mlm ni sy ada wat skit eksperimen kt aisya... ok meh nk ceta...

Gini... sy hmpir putus asa nk breastfeed aisya... mcm2 cabaran sy hadapi... terutamanya dari org2 terdekat... seperti mak, tok, MIL... sdeh la jgk sbb sy nk bg the best utk aisya tp xdpt sokongan lak... sy mmg ada simpan cita2 n hasrat utk fully-breastfeed sbb sy tgk anak2 yg minum susu ibu ni bila da besar depa lbh behave n mendengar ckp... besides, lbh rapat dgn parents... depends jgk pada cara didikan kita... lgpn dlm al-quran pn ada disebut pasai menyusukan anak neh... betapa islam sgt menekankan aspek pemakanan anak sejak dari lahir bg membina institusi keluarga yg sakinah... sbb tuh penting sgt bab penyusuan anak... bg sy la... apa yg sy phm sket2... sy ni masih beginner part neh... da pregnant baru tau ttg kepentingan susu ibu... so ada la sket2 study pasai breastfeeding but yet sy masih sgt xreti pasai breastfeeding...

Isunya, niat yg suci mmg xsemudah yg dibygkan utk mengaplikasikannya... sgt byk cabaran yg membuatkan sy hampir putus asa... tp bila mengenangkan aisya yg sdg membesar n sbg ibu sy sedar susu badan ni diperlukan oleh aisya utk tumbesarannya... BREASTFEED IS THE BEST FEED... so sy xbleh putus asa... itu yg sy bisikkan kt diri sy... walau apa keadaan skalipn sy mesti memastikan susu ibu menjadi keutamaan dlm pemakanan aisya seharian... eceli, aisya bknlah bebi fully-breastfeed lg... sejak lahir dia da minum FM... 2-3hari awal dia da minum FM sbb susu ummi dia xproduce lg... kuar sket sgt... n sejujurnya sy sgt rasa xrela melihat aisya meneguk FM... rasa luluh sgt hati... xtaula knp walaupn ada yg mengatakan "ala... xmatila anak minum susu tepung..." xtaula... sy rasa mcm sy da bg sesuatu yg kurang baek utk aisya... sy terpaksa kkdg walaupn sy xmeredhainya... :(

Pas berurut (siap 2kali berurut susu...) sy bertekad xmo kasi da FM kt aisya... mak n tok la yg memula sibuk nk bg FM kt aisya... n pas susu da byk skit, sy berjaya menguasai aisya... hari2 sy dpt breastfeed aisya even aisya bereaksi krg menyenangkan... yakni dia mcm xnyenyak tdoq ja kalu sy breastfeed... kejap2 bgn... n nk menyusu lg... bleh dikatakan 1jam skali jgk... sy gigih nyusukan aisya... n gigih jgk 'melawan' ckp mak n tok xmo campur FM dah... memula mak n tok mcm xsetuju dgn sy but akhirnya akur... huh... lega alhamdulillah... kkdg mkn hati gak dgn mak... mak slalu ckp "aisya lapaq lg neh... susu badan xcukup tuh..." bila aisya asyik meragam... mkn dalam oke~!! bila mak sndiri ckp gini... mula la rasa nk putus asa n fedup... yela, bkn mudah nk breastfeed neh... emosi kena sokmo stabil kalu x, efek production susu... sy cm geram, gigih lg search makanan2 yg bleh meningkatkan production susu bdn... gigih pumping sbb pump leh increasekan milk supply... mai lg dugaan laen... tok pulak kali neh... teori JM (jururawata masyarakat) yg dok mai visit sy masa dlm pantang... JM tuh ckp, pumping leh decreasekan production susu... so tok pn dgn yakin menyetujui pendapat JM tuh... ada ka patot... depa neh xdpt pendedahan ka pasai breastfeeding... bknkah hospital kerajaan sgt menekankan aspek breastfeeding neh... sungguh xphm... so again, sy xdpt nk pumping kalu tok ada kt umah... harus kena berleter dgn tok... sy curik2 jgk pumping... dlm 1-2kali ja sehari... sob3... n sy dapai milk supply mmg menurun sket since jrg pumping... da explain kt tok tp tok xcaya... ya allah, dugaan sungguh...

Mak pulak xabes2 ckp susu sy xcukup... penah skali sy ckp kt mak... "cuba mak ckp menda2 yg positif... nk menyusu kan menda baek... kenala doa yg baek2 shj..." mak diam ja dgr sy ckp gitu... yelah, asik2 ckp susu sy xcukup... da mcm doa pulak kan? sy pn da jadi mcm dismotivated sgt2... bila mak sndiri xsupport... aisya pun satu asik2 merengek je mcm xkenyang... nak2 time mlm... siang pn gitu... asik xnyenyak tdoq... mmg nmpak dia mcm lapar je memanjang... asik nganga2 je mulut dia... sob3... sbg seorg ibu, xsanggup tgk anak kelaparan so relakan aja tgk mak bg aisya FM... yg geramnya... pas kena ja FM trus nyenyak tdoq... xtaula kebetulan atau kebenaran... walaupn mcm tuh, sy tetap gigih menyusukan aisya n avoid FM... dptla da 2hari aisya xteguk FM... walaupn penat sy ttp susukan aisya yg sgt kerap nk nyusukan tuh... smpai sakit2 pinggang, sakit hbs badan sbb lama jgk aisya amik masa utk nyot2 n tunggu dia lepaskan sndiri p****g sbg tanda dia kenyang... mmg sgt lama... ada kot dlm 1jam... :( apakah tandanya? mmg susu sy skit ke mcm mana ek? tuhpn masa dok nyusu dia mcm xsenang... pusing2 kepala dia mcm rasa xpuas la... tp dia nyot2 gak... sy kkdg tersentuh tgk dia mcm tuh... ya allah, betul ke susu ni xcukup... tp pumping ada ja... kkdg smpai basah2 baju sbb susu meleleh... tp knp aisya nmpak xkenyang? adakah sbb dia da biasa dgn FM before neh? org ckp, byk mana kita pump byk tuhla yg bb sbnrnya perlukan... btul ke teori neh? mcm mana nk tau susu kita cukup utk menampung keperluan anak?

Walaupn aisya da jadi bebi campuran (BM n FM) sy tetap nk berusaha utk jadikan aisya bebi yg minum BM je... boleh ke ek? mesti boleh? sy nak yg terbaek utk aisya... aisya pls, minumlah susu ummi neh... ummi akn berusaha utk cukupkan bekalan susu utk aisya... ummi xnak dah bg aisya FM... susu ummi ni terbaek utk aisya... ummi xtau sama ada susu ummi cukup ke x buat masa neh tp ummi akn berusaha utk bykkan susu ummi utk aisya... maafkan ummi sbb da bg aisya FM sblm neh... ummi xsengaja sayang... ummi terpaksa... jauh di sudut hati ummi, hati ummi xrela aisya teguk FM sbb ummi mampu supplykan susu buat aisya cuma ada beberapa pkr yg xdpt ummi elak... buat apa nk minum susu lembu kn? aisya anak ummi... sob3... slalu time nyusukan aisya sy berdoa keras dlm hati "ya allah, cukupkanlah susuku ini utk anakku..." ummi berharap akn tiba masa aisya hnya akn puas n kenyang dgn susu ummi... ameen



9 sweet persons:

nurhasuna khalid said...

aisya nyonyot lama2 bukan sbb tak kenyang tp mmg baby kecik style gitu dah...suka dok nyonyot lama2....perut depa kecik ja, plg max pun 2-2.5oz skali minum, kalo lebih nanti dia muntah....

Kami dulu mcm ampa gak, habis lah jugak setin susu fm tu sepanjang dlm pantang sbb tok wan alyaa dok bg [kes kami bapak yg dok suh top up, takut cucu tak kenyang..haha] Tapi kami buat syarat sehari sekali ja bole minum fm...hehe...

Kami dulu byk bottlefeed...pam then simpan dlm peti...sapa nak bg susu, sila amik dlm peti...so selagi ada susu dlm peti tu, tak ada reason nak guna fm...at least kalo letak dlm botol, org leh nampak ada susu 2oz...haaa baru depa confident. Kalo dok bg direct ja orang tak nampak susu tu depan mata...huhu...psiko kan...sabar lah.

Bertahan at least till 6mths...byk sgt benefit utk aisya nanti :)

[Zaza Azlan] said...

faizah, bila baca luahan hati faizah ni, saya teringat pengalaman saya..start hari 20 sampai ke 40, syaura asyik meragam sgt2. asyik menangis, tido kejap2, nak menyusu 24 jam. lepas susukan, dia muntah sbb kenyang sgt. tp nangis balik, napa tah..then mulut nganga2 sambill nangis2.

saya sangat depress. saya pun nangis sekali sebab kesian, and penat..kadang2 saye marah2 sorang diri. nak gerak tak boleh sangat sebab still dalam pantang. belakang pulak lenguh2 yang amat dasyat, maybe sebab effect epidural. dahla pantang sorang2 kat johor, hubby takde..saye sedih sgt..

hari2 saya tengok jam, masa berlalu macam tu je, tapi saya still dalam posisi menyusukan syaura. rasa macam takde masa depan. rasa macam nak kembali ke alam single. tapi cepat2 tepis fikiran tu. be careful what you wish for..u might get it..kdg2 tgh susukan, dia tolak2, dia nangis2..saya taktau nak buat apa..

tapi saya dah set takmau bagi formula..sebab rasa macam menipu anak, macam dia takde mak pulak, nak bagi formula. tu yang saya fikir..[saye saiko huhu]

mak saya kata syaura nk beralih bulan, sebab tu nangis je..tapi saya rasa sebab dia kena ruam, panas. umah mak saya takde ekon..

saya bukanlah seorang yang penyabar. lan pun kata saya ni tak sabar orangnya. LANGSUNG tak pernah sabar. tapi bab syaura, saya tiba2 jadi sabar.

and disebabkan 24 jam syaura melekat je kat saya, susu saya jadi bertambah until now..itu hikmahnya..

sekarang syaura dah sangat2 behave..kadang2 time dia tidur, saya bisik mintak maaf kat syaura sebab dulu pernah tension sebab dia..saya menyesal sgt2, saye sedih bila igt balik.

tapi yang buat saya insaf bila mak saya kata, adik beradik saya semuanya dulu menangis meraung tak tidur malam sampai jumpa ustaz lagi tu mintak penawar. sampai umur 3 bulan. patutlah mak saya penyabar orangnya..so kalau saya dah cukup menyusahkan mak saya tanpa sedar, saya patut bersabar dgn anak saya..

saya tau faizah dah bosan dengar word sabar. tapi itu aje yang mampu kita buat..

tunggu k sampai habis hari or maximum pun 3 bulan, ok la tu..

kiss aisya for me ok? =)

Ena said...

salam..

menarik pula baca n3 nie.. sdoh juga sy dibuatnya.. itu ujian yg faizah lalui sekarang sbb nank bf aisya.. tak pe.. tetap kena kuatkan hati.. aisya anak faizah.. ddan faizah berhak menyusukan nya.. org tua memg macam tu.. dorg risau dengar suara anak menangis jer.. sy dulu masa dalam pantang pun macam tu.. tapi sy bg bf tu.. sy buat tak tahu jer.. bukan menderhaka or tak nak dengar cakap tapi kita dah pun tahu kelebihan bf dari FM, mereka mungkin tak tahu sanagt pasal tu.. dorg cuma nak tgk anak kenyang dan tido dengan aman tanpa kerap nangis.

masa anak ke-2 yg lelaki lagi la.. sgt kuat menyusu tapi masa tu sy berpantang di rumah sendiri jadi sy memg BF sebanyak yg mungkin.. tapi tak la selama 5 bulan saje sbb sy tak tahu teknik pumping yg betul menyebabkan kering dengan tiba2 walaupun sy dah buat mcm2..

so, faizah harus ikut kata hati ok.. mende yg baik tak perlu takut dan ia sudah tentu tak salah.. lama2 nanti dorg akan senyap juga.

the kecik said...

bukan tak cukup susu. their habits. what you should do.. if dah lama sangat masa untuk breastfeed (in my case, one and half hour adalah biasa, baby boy much more liking the sucker thingy), you letak jari in between teat. Perlahan-lahan. Nanti dia akan let go sendiri. Selalunya baby yang breastfeed ni selalu tertidur time minum susu. Bangun sekejap-sekejap adalah biasa. Sooner or later, mesti dah tak bangun.

Make sure masa you tengah pam on the left side, put your the other hand on the left breast. my mother cakap, left breast adalah 'makanan', dan right breast adalah 'minuman. eh. ke vice versa. tapi yang penting, you must let your baby hisap kiri kanan. jangan bagi sebelah-sebelah je. you'll suffer saiz breast yang kurang cantik after 2-3 years.

ok. tabah ye?
the husband should forget about football for the meantime.. you sabar je la. hopefully one day you husband realize that you need him besides you for the time being. world cup 4 kali setahun. anak sulung sekejap je dah besar. you cant buy them in cash.

kunaz said...

faizah! kunaz stuju dgn suna. kunaz pn wat camtu gak. pump byk2 ltak dlm fridge. ble wat camtu, aisya leh minum susu ibu, kte pn leh stimulate utk produce more milk =)

faizah ni lucky gak sbb ramai family yg leh tlg jage jap time nk pam susu. kunaz ni sjak mak kunaz blk smenanjung (lps 18 hari irfan lahir) mmg dh xde ms nk pam. hasben dh stat keje n slalu blk lmbt. pastu ms tu tgh ego lg xmo bibik jage irfan lg. so mmg sgt stress x smpt pam.

dh x dpt pantang cam org lain. urut pn skali jek sbb lama sgt dia urut, xde org nk jage irfan. owh sgt sdih bpantang sorg2 kt miri... huhu...

f a i z a h 's said...

Thanx all atas komen2 yg sgt memberangsangkan...sgt terharu n membina :)

Hasuna: kmi mmg nk bertahan at least 6months, n if murah rezeki aisya leh smbung smpai 1thn or 2thn...smpai aisya dpt adik semula..sapa tau kn?lagipn skrg susu fm sgt mahal! uhuhu...ummi dia ni berkira sket...ehe.. kami nk pump tp xdpt kerap dlm 1hari...sbb aisya jns tdoqnya xlama...so asik nk menetek ja...so xdak masa sgt nk pump...huhu...tuh masalahnya...kkdg kami nk kuaq ja kami paksa gak pump dlm 1-2botol utk aisya...

zaza azlan: baru sy phm sbnqnya mmg sume ibu baru n dlm pantang neh akn mengalami tekanan kn? cuma sejauh mana kta tahan menghadapinya...uhuhu...sy takut jgk nk fikir bkn2...so enjoy je every single moments dgn aisya...even moments tuh sgt tensen...pelik kan bb ini? mebi dia tgh sesuaikan diri...xbiasa lg nk survive...dlm perut sume da tersedia...allah dok jaga dia dlm perut...sib bek xnanges2 kan dlm perut..erk...gerun jgk kalu bb leh nanges dlm perut...

Saya xbosan dgn word sabar...but it remind me a lot yg sy kena SABAR...mmg xdak cara laen melaenkan hadapi dgn tenang n SABAR :) rite?

f a i z a h 's said...

Ena: masing2 ada ujian yg tersendiri...laen anak, laen cabarannya...sy baru ada 1org anak... next anak xtaula mcm mana lak ragamnya...kta sbg ibu ni kena sntiasa bersedia smentara anak nk membesar...

the kecik: tengs for the tips 'the kecik' huhu...anak 1st ni masih byk yg perlu sy belajar...besides, cabaran dari org sekeliling...pening jgk...diaorg lbh suka wat teori sndiri...terutamanya pasai breastfeeding...kkdg tekanan jgk...

Kunaz: huhu...sy xleh nk pumping since tok ada kt sini...dia xbg..leh la curi2 kejap pumping dlm bilik time aisya ada kt mak atau hubby...lgpn aisya asik nk menetek je...susah nk curi masa nk pump...kejap2 ja dia tdo pastu bgn n mula meragam...siang mlm dia gitu...letih jgk :( masing2 ada nasib tersndiri kn? kta redha je la... :)

Anita, Mummy Adzryl said...

faizah!! ni sy plak yg rasa geram. huhu. xpe. wat dunno je ngan komen2 -ve tu. baby yg breastfed mmg la akan cepat lapar n asyik mintak susu jer.. sbb digestion perut dia elok. susu ibu mmg cepat hadam sbb tu setiap jam or setiap 2 jam skali mesti dia bangun nak susu lagi. mmg camtu!! pastu yg minum FM tido lama tu sbb FM ni kan byk campur2 so lambat nak hadam. sbb tu baby tido lama sbb susu lambat nak hadam. haaaaaaa! awk ckp jer kt ur mom n tok camtu! ckp jer byk kali... ckp yg susu ibu ni cepat hadam dari susu formula. ok!!! sbb that is the reason why baby kejap2 bangun mintak susu cam lapar. awk jgn fikir lain! bukan sebab susu awk x mengenyangkan or x cukup.. tapi sbb susu ibu mmg cepat hadam! OK!!

sorry sy emo sket.. sbb sy kesian kt awk ni. pasang niat betol2.. kena kuat semangat! x kira org lain comment -ve ke apa, wat tak dengar jer. teruskan dengan apa yg awk percaya. pasti berjaya!!! hmph.

ingat tau. ulang2 je byk kali pasal penghadaman susu ibu n formula tu. biar tok n mak awk boring nak dgr. hihi. orait!!

btw, kalo baby kembung perut.. urut minyak yuyi or telon kt keting2 kaki dia.. cam kt betis2 tu.. situ tmpt buang angin! aight!!

sy sokong awk... keep it up!!

p.s. kalo x dpt perah susu guna pump, perah guna tangan! it worked!! lagi cepat n senang! ok! :D

f a i z a h 's said...

Anita: anita~! tengs ats ur supports n sokongan...really appreciate it :) masing2 ada cabaran yg pasti dihadapi...pasneh xtaula mcm mana... mmg da cukup bersabar da kkdg...tp sy xdpt full support dari hsband..huk3...xtaula..dia ikot ckp mak dia rasanya...yg soh cmpur2 FM sama..alasan takut anak xkenyang...n pas da keje mmg nk kena kasi FM... cam sdeh la...apa leh wat...sob3... berdoa n berusaha yg terbaek~!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D