10.6.10

1 month~

Bismillah wal hamdulillah...

Haih...semaknya blog... da 1minggu xupdate pastu bersepah2 entri masuk kt draft... maunye xsemak kn? oklah, abaikan dulu entri2 kt draft tuh sbb nk update yg ni dulu since baru balek dari klinik desa pdg melangit... check up 1bln aisya n 1st month injection... kiranya 2nd dos hep B... skrg sistem imunisasi kerajaan mesia ni da berubah sket... dulu xdak injection 1bln n start pd 2bln tp skrg da ada... penin sket dgq explanation nurse kt kenek td... b4 neh planning nk injek aisya kt klinik swasta but since byk klinik swasta skrg dok gna lg sistem lama (start imunisasi on a 2nd month) so terpaksa la p klinik kerajaan shj...

Ummu aisya pn kena check up gak... kena amik urine, amik bp, berat badan n sedikit intebiu mengenai perancang keluarga... siyes xpkiaq pn pasai perancang keluarga~!! td p dgn mak cam malu sket bncg pasai perancang keluarga neh... mak ckp mkn pil bleh menggemukkan kalu xsesuai... cuak sikit di situ... da badan mmg mudah naek ceng gini kn... haruslah isau... erm... nurse tuh ckp kalu nk mkn pil kena b4 cukup 44hari... means b4 tamat tempoh berpantang la... aduhai... cam mana neh xpkiaq lg la... so sy bgtau nurse, nti sy bgtau laen... kna bncg dulu dgn en.somi cam mana... kalu cara natural xleh ka? uhuhu... takot lak t'accident kn? :P dahla i bersalin operate... cam takot ja kalu pregnant kerap2... so kenala jarakkan sket dlm 2-3thn... luka dlm kita pn xtau da btol2 baek ke tak... so nk dptkan yg 2nd kena well prepared... (tp ada ja yg bersalin kerap even ada sejarah kena operate...hu...) tp sy mcm cuak n kena berhati2 jgk... laen org laen ketahanan dri dia...

Masa injection td, rasanya first time sy dgr aisya nanges sekuat itu... huhu... gerun oke~! masa nurse pggl aisya masuk ke bilik suntikan tuh, sy mntak my mum yg bwkkan aisya... sy da cuak xhengat... rasa mcm nk bersalin skali lg pulak time tuh... masa kt umah lg sy da stat cuak... cam xsanggup je tgk aisya dok nyenyak2 tdo dalam keadaan cumil... xtau apa2... satg da kena inject lak... kiranya dlm keadaan xbersalah la...huh... boley x rasa mcm2 pulak?? mak pn bwk aisya masuk bilik injection... kurang dari 5min da dgr aisya melalak pnya la kuat dari dlm bilik tuh... da xdak nada2 manja "hek... hek..." tuh lg... mmg trus high pitching dah~! sy tersentak time tuh... rasa nk join nanges jgk... sdehnye... kesian anak ummi... merah2 muka aisya... aisya nanges sgt kuat smbil teresak2... sy trus nk susukan aisya tp aisya menolak... mebi aisya sdg layan sakit dia... siannye... air mata da nk kuar time tuh sbb tgk aisya nanges tersedu2... xsanggup oke :( pls bear in ur mind... next month kena cucuk lg... uwaaaaaaaaaaaaa... :( apsal ummi dia lak yg psycho neh...huhu... kesian kn? xcucuk bleh ke??? hu

Ouh lupa... berat aisya on 1month 2days adalah 3.5kg... kecik je kan... tp kuat sgt nyusu... muka pn da bam bam... boolat ssgt... mebi sbb susu ibu kot... berat dia mcm maintain je :P aisya ni cam tinggi... masa lahir, tinggi dia da 52cm... pnjg sgt tgk masa lahir compare to bb laen... lupa nk soh nurse ukur tinggi dia td... xpe, nti ummi ukur gna pita ukur tuh k... ;)


Tunggu utk dimandikan...lambatnya ummi...


Ummi buat apa tuh? aisya nk mandi la...


Baru balek dari klinik... kena inject 1month... wat muka sdeh... sob3


Sempat lg wat posing mulut seksi si aisya neh... mmg bibir dia sgt menonjol... dari dlm perut lg... mari check it out pic scan tersebut~!!


Tgk pada bulatan merah itu.. itulah bibir aisya masa dlm perut... suka wat seksi2 gitu tau...uhu

14 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

wah....cantiknya aisya
xsabaq nak pi lawat ;)

f a i z a h 's said...

ehe...mekaseh aunty naem...maila..nk mai pas nikah ka?eheh :P maila amik berkat...mana tau pasneh turn naem lak

♥naematulsaadahismail♥ said...

insyaallah lepas nikah pi.cuti lama sikit..la ni kamkabut sikit.heee
amek berkat tu sampingan..hiks...
best ada gegirl baju cantik2...;)

sHarEna said...

lawa la bdk tecit Aisya nihh..heheh..ikot muke sape yerr? Faizah, psl family planning tue mmg memeningkan sungguh. Ape2 pn mmg kene diskas dgn hubby dulu & buat kptsn sama2 :)

ssysara said...

salam, salam perkenalan..comel sungguh aisya..dulu mase g inject anak sy pon nurse dok nasihat pasal perancang keluarga..mase kat dlm ward after bersalin lagi dr dok tekankan pasal nie..tapi, my hubby xgalakkan amek pil, injection or ape2 la..sbb ade side effect nye sendiri..so, natural way je la..huhu

kunaz said...

wow aisya adalah sgt comey! kunaz esok br nk cucuk irfan utk yg 2nd dose ni faizah.. aritu dia muntah teruk, doc x ks cucuk lg. owh btw, irfan plak ms lahir 56cm. kepala 38cm. bapak bsar. haha! kem slm kt aisya comey yer =)

f a i z a h 's said...

Naem: ouh...kenduri naem 17hb ni kan? baru ja dpt kad dari naem...kak fae kirim hadiah je la nti na? xdpt nk pi :) anyway tahniah na...mg berbahagia slamanya...berkekalan di dunia n akhirat...ameen :) nti maila melawat aisya

sHarEna:tuhla sy pn penin...pnya la jahil...masa pregnant dulu xterpkiaq pn pasai family planning...skrg baru kalut nk fikir...huhu

ssysara: tengs for the info...mmg xnak amik pil2 neh...takut side efek tuhla :)

kunaz:waw...besar n tinggi sungguh irfan...patutla berat masa lahir 3.7kg kn? aisya lahir 2.7kg jerk...huhu...tp pnjg xmcm umminye yg kemetot neh...hik3...ikot ayahnye... :P

Abah Yie & Ummi Na said...

alahai..comel sangat aisya ni :) oh, 1 bulan berat aisya 3.5kg ye? auni dulu masa 1 bulan 2.3kg je hehehe. sebab dia lahir tak cukup bulan (masa lahir 2.1kg).

erm, saya operate masa bersalinkan auni dulu. Tapi, tak mkn pun pil perancang atau amik injection heheh. dahla badan cepat naik. sekarang ni rancang semulajadi je. mujur juga period saya mmg tak berapa teratur. alhamdulillah, sehingga 10 bulan lepas lahirkan auni ni belum 'lekat' lagilah...

f a i z a h 's said...

Abah Yie & Ummi Na

Ouh kecik je auni ye :) kalu secara semulajadi ni ada risikonye kn?ehhe... doa byk2la kn :)

nurhasuna khalid said...

kami suka tgk gambar budak comey itu, bibir seksi tak tahan huk huk.... nampak muka ikut ayah dia sikit kan~ hehe

Teringat masa alyaa sebulan dulu, kami p KK kangar, masa nak angkat letak dlm penimbang, hampir2 ku terlepas si anak sbb dia mengeliat tiba2(sejuk kena bugel kot), sampai mak kami ngan nurse kat situ terjerit...cuak wooo~

kalo makan pil utk rancang keluarga mmg gemuk! terutama ibu menyusu sbb tak byk pilihan pil yg ada...kami try setakat 6bln je, pastu surrender....jd bulat mcm bengkak air hahaha...tp ada gak org makan tak jd apa2....tgk atas orang gak kot...

f a i z a h 's said...

Hasuna: ahah...dia mmg gemor sgt wat aksi2 neh...n gemor jugak merengek...kalu xdilayan mula bukak speaker high pitching... tuh yg xtahan sgt pasai aisya...sume org gelabah dgn sore dia...p KK kangaq xkena tunggu lama ka? bab menunggu tuh yg malas...tkt aisya wat perangai lak nti...

Pasai family planning ni kami xtau nk wat gena...mmg xplan apa2...en.somi pn blur pasai neh...tp kes kami ni mmg kena plan elok2...yela sbb bersalin cser...sgt risky kalu pregnant terlalu awai utk 2nd bebi... :)

Anita, Mummy Adzryl said...

dear, everytime gi cucuk baby kan.. make sure ur baby tak tido or ngantok2.. kasi dia segar n fresh! sbb kalo baby tgh ngantok2 or mamai2 or tido... mmg dia akan jerit or nangis bila kene cucuk. bukan sbb sakit, tapi sbb terkejut. i dah test kt my son. 1st mth mmg dia tgh mamai sbb baru nak tido pastu cucuk, menjerit terus. pastu kuar bilik terus senyap. tp lepas2 tu i make sure dia jaga n segar bulat matanya (hehe!) n cucuk terus senyap x nangis pun.

try ok! :D

Qider said...

salam adeq,dua kali tersadai kat perlis (dua minggu ekceli),tak dapek2 gak nak pegi menjenguk adeq n baby,but hoping n pray that u both fine and enjoying time together.

part family planning tu,ekceli fie yg due lagi 3 bulan ni dah kena advice pasal tu dah,kui3 (baby2 dok lam perot lagi tuuu)..time disahkan kata baby twins,memang fie dah terpk nak plan (n hoping 2nd pregnancy pun twin jugak,kui3),becoz i cannot imagine handling these two with new pregnancy dgn badan yg baru nak sihat.cuma the main issue,'is how?',haihhhhh

f a i z a h 's said...

Anita: oh yeke? tengs a lot for the tips ok :)tp si aisya tuh mmg jenis kuat nanges...even nk minum susu pn dia akn nanges mcm sakit sgt2...uhu... slalu je cam tuh

Qider: twins leh plan ek??hehehe :D just asking...share la cam ne...ngeee... adeq mmg xpkiaq pasai planning...da bersalin baru la terpkiaq...kesihatan diri kena pulihkan dulu utk 2nd pregnancy kn? :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D