13.6.10

Benci dgn statement ini !!!

Bismillah wal hamdulillah...

Again, ni pasai breastfeeding issue... ada 1statement yg acapkali diulang2 oleh mak n tok... yg sy rasa xleh nk trima sgt2... yakni...

"Wanita yg beranak sulung ayaq susu mmg sikit"

Oh! terasa sgtlah geram+marah+sedih+sayu... ini adalah sbg alasan nk campur fm pada aisya... tlglah... sy da cukup membenarkan aisya minum fm sblm ni yg membuatkan hati sy bagai disiat2 walaupn kuantitinya hnyalah sedikit...kalu susu sy sikit, awatla habes basah baju sy kalu aisya tak nyusu? kira masih sikit lg ka susu sy? n kkdg cik B smpai keras2+sengal2 kalu lama skit aisya xnyusu?

Sy jadi sgt sdeh dgn statement tok n maktok aisya... :( ada saja cabarannya... sy kena berusaha utk pumping pasneh... harus menyorok dari pengetahuan tok sbb tok ada sini pulak harini... bkn xsuka tok ada sini, tp dia akan control sgalanya yg berlaku dlm umah neh... sy rasa sgt xbebas even nk maen2 dgn aisya pn xdpt... tok akn konker aisya pnya... ada kebaekkannya jgk... sy dptla tdoq sat..hihi... :D tp even dpt tdoq, sat ja sy dpt tdoq... xdpt nk lelap lama kalu aisya tiada di sisi... sntiasa merinduinya... oh anakku~! begitu rupanya naluri seorg ibu... terlelap sat2 ja then automatik sy akan menjenguk aisya yg sdg dijaga tok neknya... mula la tok membebel mengarahkan sy utk rehat... tp sy xdpt rehat... asik nk monitor n perhatikan aisya... xsenang jadinya kalu aisya xdak dpn mata... xtau la knp...

Ada ka kebenaran dgn statement itu ek? btul ke ibu2 yg beranak sulung ni air susu sket so that xleh fully-breastfeed anak? tp sy tgk ramai ja org leh fully-breastfeed walaupn anak sulung... cuma kena gigih n berusaha... eiii geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~!!!!

8 sweet persons:

Khuzaimah Abdullah said...

jangan putus asa yer,x ada dalil mana2 lah yang mengatakan susu badan x banyak bila melahirkan anak sulong,saya menyusu badan penuh anak sulong saya, tembam jer dia, cumanya kena sabar ya, kdg2 memang penat sngt rasa tapi lama2 kita akan biasa dengan keadaan tu,beritahu mak dan tok elok2 ya, contohnya beritahu mereka tntg penyusuan badan ni ada di sebut dalam Al Quran dan brtahu kebaikan susu badan, insyaAllah lama2 mereka faham

ssysara said...

faizah, beranak sulung or x, xde kaitan pon dgn penghasilan susu..sya pon beranak sulung jugak tapi, alhamdulillah susu masih bnyk..sbr la bnyk2 ek..orang laen xsokong xpe, yg penting hubby sentiasa disisi kita...chaiyukkk!!!

sHarEna said...

Adoi..x habes2 lagi konflik psl BF nie yer Faizah. Alahai...kesiannya awak. Statement tok+mak tok totally wrong. Sy rase Faizah pn tau sy still fully breast milk feeding Naurah. Eventho x direct yg mnybbkn stimulasi pd B kurang, buat by pumping pn masih boleh. So blh pk sndiri kann. Dlm situasi Faizah nie, caranya by pumping more often & simpan dlm fridge. Bile byk stok, xde alasan dorg nk sumbat FM klu xnk bg Faizah BF direct Aisya pon. Birlah diorg nk conquer Aisya, yg pnting sumbat dgn EBM yg dh ade tuh.

Kite pn mmg asek ingat anak je klu xde depan mata. Mmg xleh tido lena ponn...naluri seorg ibu :)

wanita mustanir said...

Sabar k, Faizah..

Kena bagi anak selalu breastfeed.. bagi breast dirangsang.. InsyaAllah akan banyak susu..

Saya tengok my sis ok je.. berusaha k..

f a i z a h 's said...

Tengs a lot ye khuzaimah abdullah, ssysara, sHarEna, wanita_mustanir atas sokongan n cadangan...really appreciate it :)

Momma Mia said...

Salam Faizah,
Byk2 bersabar yer dik & jgn stress2... Statement tu tak betol... Takpe kt sesama tolong & support each other ok utk cane byk2 susu & buat stok. Jgn lupa kerapkan penyusuan or pumping then doa mentak yg terbaik dgn Allah yer. Details info yg nak Alin dah email. check yer. Tak dpt bgtau

Cery said...

its true...Breastfeed ni pahalanye besar yg amat.sbb tu ujian dan cabrannye pun besar...nampak mudah...u can do it..go girl...

f a i z a h 's said...

MommiaMia: tengs very much sbb bg support n cadangan...1st timer mcm ni mmg la gelabah n kelam kabut...mmg xtau pn bf ni sbnrnya xsmudah yg disangka...adeiii

Cery: kak cery~! tengs a lot for ur supports...bila mengenangkan amanah n tanggungjwb, jadi bersmgt nk usahakan breastfeed neh...harap2 produk akak ni dpt membantu utk menghasilkan susu yg berkualiti n tinggi kuantiti jgk...ameen :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D