15.5.10

Perebutan Kuasa...

Bismillah wal hamdulillah...

Kuasa apakah? kuasa menjaga si kecik aisya la... sapa lg... kkdg rasa tergugat jgk... tp kalu xkerna luka operation ni da tentu sy akn memenangi perubatan kuasa ini... ahaha :D kalu xkerna keperitan n kesakitan, xdaknya sy nk biar org laen jg aisya... sume volunteer nk jg aisya... my mum of kosh (mak tok aisya) n yg plg kalut+nk konker adalah tok sy (toknek aisya... aisya ni kira cicit la...) tok sy ni masih sihat+kuat even umuq da nk menjangkau 80thn... tp dia leh stay up oke~ semata2 dia xharap sy n en.somi jaga aisya... sanggup tuh tdo skali dgn kami... siap request aisya tdo kt bwh skali dgn dia... alasannya sbb luka operation sy xbaek sgt lg so biar dia yg jaga... siap kepit celah ketiak n letak tgn atas perut aisya... nk alert kot2 aisya terbgn n dia xpasan... sy rasa cam sdeh sbb xdpt tdo dgn aisya... tp sy relakan aje... sy pesan soh kejutkan sy if aisya lapar... tp malangnya smlm tok xkejutkan sy pn... dia kasi FM kat aisya... :"( rasa nk nanges je... sy cam bengang giler pagi td... dahla xdpt tdo dgn aisya, breastfeed pn xdpt gak... dgn alasan nk kasi sy rehat... tp sy tetap nk gak bf aisya... tuh mmg harapan sy since pregnant dulu lg... bila ada perubutan kuasa mcm neh, mmg kita xleh nk wat keputusan sndiri utk anak sndiri... rasa sdeh oke~! (rasa nk jerit je...)

Sy paginya bila sy nk bf aisya, aisya cam xmau... sy paksa gak... yelah, da smlm dia minum FM... of kosh la dia cam menolak B umminya ini... :( mcm nk nanges je... pastu tok sy mula la berleter, "susu xbyk tuh... kesian kt dia..." pot pet pot pet... kalu tok kejutkan sy bgn bf aisya smlm kan xjadi gini... stress sgt rasa td... mentang2lah pergerakkan sy terbatas sbb luka caesar sy masih terasa peritnya... so sume org mcm membelakangkan sy sbg ibu aisya... :( mebi la sy sgt emo time2 pantang gini... tp sy nk sgt blaja jaga anak sndiri... da seminggu pn tp xdpt lg nk rasa nikmat jadi ibu... tok sy sibuk nk ckp, operation ni buat susu sy kurang, sy sakit2 badan+belakang+pinggang kerna kesan bius... mcm2 lg... emo x?? sapa nk kena potong kalu diberi pilihan? bleh x bygkan bila org ckp gitu... biasala org tua neh kkdg mmg ckp lepas je nak2 pada cucu dia... trus sy jwb "laen2 org laen sakit+pengalaman bersalin... sapa nk kena operate...tp allah da taqdirkan nasib sy mcm ni... sy nk wat mcm mana lg..." trus dia diam... sy tau tok sy tuh niat dia hnya nk membantu... tp kkdg sy rasa sgt pressure...

Kalu sy tgh pujuk2 aisya yg merengek+nanges, blom sempat nk pujuk tok sy da amik aisya dari pangkuan... cam sdeh sgt... dia mula bwk aisya ke sana sini... pegang je xlepas2... kecuali aisya tdo... sy pn skali skala nk belai n sentuh anak sndiri... :( menanges lg seorg2... en.somi pasan sume neh, dia pujuk berkali2 soh sabar... dia ckp tok tuh isau ja... ok fine... sy saba... tok sy xhenti2 soh sy g smbung berpantang kt umah PIL... Yelah, umah PIL n umah tok sy tuh sebelah je... of kosh la menyenangkan dia utk jaga n tgk aisya... sure MIL sy pressure gak... huk3... sy ckp nti sy da baek skit mmg sy nk g jgk umah PIL... next week insya allah PIL nk wat aqiqah aisya... mebi sy blk sana... time tuh da makin ok kot luka operation... insya allah... dok dgq perbincangan PIL, parents sy dgn tok sy skali masing2 volunteer nk jaga aisya... nti gilir2 la jaga aisya kata depa... huk3... kiranya ummu aisya ni xpyh isau la... :|

Xpalah, bgla peluang kt depa kn? xsalah menggembirakan hati org2 yg byk berjasa dlm hidup kita... terutamanya en.somi, PIL, parents n tok sy (dari kecik dia jaga sy n adik beradik kalu mak abah xdak... masa mak berpantang pas lahirkan kami adik beradik pn tok yg jaga...) so sy redhakan shj... cuma sy harap, harapan sy nk bf anak neh xdihalang... sy akn berusaha walaupn sgt susah... dgn susu kurang n aisya yg sgt kuat minum susu... mcm xcukup je susu sy utk aisya... tp yg mana ada neh rasanya da cukup... allah swt da bg mcm tuh kn? nk byk mana lg... sy sntiasa berdoa, agar murah rezeki susu buat aisya... blh sy trus2 fully bf aisya tanpa ada campur tgn dari mana2 pihak... harap sgt2... (-_-") pas abes pantang, leh la kami berpndah ke umah baru kami... abi aisya, ummu aisya n precious one aisya nafisa... (jgn ada yg volunteer nk stay dgn kami lak pas berpindah nti...huk3) bglah kami peluang jadi ibu n ayah yg baek... bg kami blaja berdikari jaga anak sndiri... kami tahu, kami xdak pengalaman, tp kalu bkn skrg, bila lg? kirimkan doa n tunjuk ajar buat kami... :)






6 sweet persons:

Mawar_Mohamad said...

Mawar faham how u feel bout nk jaga baby sendiri especially breastfeed susu sendiri. Susah nk bygkn mcmana ur recovering dr op since mawar xde pengalaman csect tp do ur best b tough jugakla nekadkn diri to breastfeed if boleh n esp give attention to jaga baby banding dgn tok faizah. niat dia baik nk u rest tp if u mmg nekad juga to decide ur way b firm bout it sbb u hv the right over ur child.
Bc ur prev entry ada sebut xbyk susu bdn ye.Rajinkn gak pam la susu, rsnye it helps to gv better continuous flow kn. Try gak mkn minum apa yg org biasa syorkn utk tambah susu bdn. If apa yg mawar biasa dgr, air horlicks, daun cekur manis, even bubur kacang hijau helps. Tp bergantung pd org gak. Apa yg sesuai utk lain mayb xsesuai utk kita, susu kita and seterusnye baby kita.
All d best!

Abah Yie & Ummi Na said...

erm...alhamdulillah sangat kerana dapat tok yang baik. Biasalah tu, tok nak jaga cicit dia (^_^)

saya dulu pun, dah rasa pengalaman2 mcm ni. Namun, mujur mertua saya cikgu. Saya lah yang banyak menguruskan anak masa mertua ke sekolah. 1st time jadi ibu, zero pasal nak uruskan anak ni. Namun berkat tunjuk ajar mertua, alhamdulillah......walaupun bersalin secara pembedahan, semangat nak uruskan anak tu secara otomatik menjadi penawar sakit kena bedah tu hehehe...

f a i z a h 's said...

Mawar: susah la mawar...kkdg mcm asik nk gadoh je dgn tok sndiri...tuh yg faizah amik kptsn utk memendam rasa je... dia mmg xkonfiden dgn kita...yelah, cucu dia... dia xtahu cucu dia neh da ada anak pn...sdeh sgt2...

Abah Yie & Ummi Na: sy pn mmg smgt nk jaga anak...tp ada campur tgn n perebutan kuasa gini sy jadi stress.. nk wat kptsn sndiri pn xleh...geram sgt2

Abah Yie & Ummi Na said...

takpelah..bersabarlah. ada hikmahnya tu, lagipun orang yang kena bedah ni mmg kena byk berehat. semua yang tok faizah lakukan tu, sebab dia sayangkan faizah. biasalah, masa berpantang ni mmg kita lebih stress sebenarnya hehe. apapun, jangan terlalu ikutkan emosi...banyakkan bersabar ye. Bincanglah elok2 nagn tok tu...

wanita mustanir said...

Sabar k Faizah..

Allah ingin menguji akak..

Berdoa byk2 k..

AshAnas said...

sabar faizah ya... diorg cuma nk menolong... tambah plak dgn excited sama sbb diorang dh lama xde pegang baby sendiri, hihi....
tp tu la... sy setuju jgk ape yg awk ckp... sy pun pernah rasa cmtu...
klu dgn mak sy sndiri, mak sy akan ajar sy cmne nk handle baby... means, mak saya akan suh sy pegang sndiri baby time nk mandi etc... die cuma pantau je... mak saya mmg suh sy bg breastmilk sbb nk bg anas dpt susu awal ibu tu...
tok faizah mgkin xfaham ttg kepentingan susu awal ibu ni...
hm, dgn MIL sy plk, mmg mcm berebut sket... hehe...
sy dh biasa bpntg ngn mak sy, mak sy ajar sy everything... tp bila blk bpntg ngn MIL, semua diorang nak buat... klu anas nangis, xsempat sy pujuk, cpt2 diorang amik, bwk lari jauh2 dr saya... tanpa disedari, air saya mengalir tanpa henti tgk tindakan diorang... sy sedih sbb klu dgn mak sy, mak sy ajar cr nk pujuk baby, cr nk pegang dia bg dia selesa sbb baby selesa klu dgr jantung mak dia kan...
tp lain yg saya alami dg family in law saya... tp tu la, kena sabar... kita kena byk beralah n faham diorg jgk...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D