16.5.10

Aisya n Ummu Aisya...

Bismillah wal hamdulillah...

Cpt je masa berlalu... pejam celik da masuk hari ke 8 sy bergelar seorg ummi... masih terasa debaran saat2 menanti kehadiran aisya dulu... masih terasa sakit contraction... masih terasa sakit kena potong... masih terasa sgalanya... kkdg rasa xmau ja ingat... tp krn detik2 'ngeri' itulah aisya lahir kt dunia fana ini sbg khalifah allah swt, amanah terbesar buat ummi n ayah... mg ayah n ummi mampu menjalankan tanggungjwb sebaeknya...

Progress aisya n ummu aisya (7 days old)

1- Pusat aisya luruh genab pada hari ke-7... kul 11mlm... erm... mcm time dia lahir lak yakni kul 11.42mlm... :)

2- Aisya kena jaundis pada hari ke 3 dgn bacaan yg agak tinggi yakni 15.5 n kena admit ward... tp ummi amk kptsn utk stay kt kk arau sbb nk pnjam lampu UV... kt situ ummi, mak tok n tok nek leh jaga aisya... hari ke 8 jaundis da turun ke bacaan 11... syukur alhamdulillah... ummi xleh nk mkn ubat2 jamu lg, tkt panas... efek lak since ummi bf aisya... ummi just bergntung spnuhnya pada ubatan yg dibekalkan oleh PRM... Yelah, ummi kn kna operate (-_-") harus jaga luka tuh tkt ada infection... ummi xleh tinggal mkn antibiotik... hari ni antibiotik da abes... esok jmpa doc kt PRM...


Aisya Nafisa kt KK Arau...


Kesian aisya... :(

3- Perangai terbaru aisya hari neh, suka minum susu stop2 n smbung tdo... blum smpt bapa minit da nanges semula nk susu... penat tau ummi nk layan aisya seorg neh... ummi terkial2 sbb nk jaga pedih+ngilu luka operate... kkdg lenguh pinggang+belakang ummi sbb nk tunggu aisya bf... berpeluh2 ummi dibuatnya... mcm mana nk ubah perangai aisya ni? bg dia bf bg kenyang dulu baru smbung tdo... bkn half2 way gitu... bkn apa, ummi nk elak dari mak tok sumbat mulut aisya dgn FM... Sbb kesian tgk ummi terkial2 bf aisya sbb aisya suka isap susu half way n smbung 5-10min pastuh... ke mmg perangai bebi mcm neh? (-_-")

4- Esok ummi kena ke PRM... Ummi xleh nk bwk aisya bersama sbb ummi xleh dukung aisya lama2... rasa ngilu+sakit kt perut ummi tmpt aisya keluar la... kalu ummi bwk aisya pn, kena ada org teman sbb pergerakkan ummi masih lg terbatas... xleh gerak laju2 n aktif... so hari neh ummi dok pulun pumping EBM utk aisya esok... ummi xtau smpt ke x... skali pumping dlm 30-1jam baru leh dpt 2oz... sikit je kn? (T T) ummi xtau la nk wat mcm mana lg... harap ummi smpt stay up mlm neh utk pumping... ummi btul2 xmau aisya minum FM... :( ya allah bantulah daku... perbykkan susuku utk anakku... murahkan rezeki anakku... ameen... ummi xdpt sokongan dr maktok n sume org utk fully-bf aisya... ayah aisya je phm... slalu ingatkn ummi utk pumping n bg ummi support... org len hnya nk kasi FM je kt aisya... :(

5- Next week, 22Mei2010 insya allah mak tok n tok ayah aisya nk wat kenduri aqiqah utk aisya n kenduri kesyukuran sbb ayah aisya dpt transfer blk perlis ujung thn lps... alhamdulillah... so kmi akn ke umah PIL (mak tok n tok ayah aisya) jumaat neh... ummi xtau sm ada ummi dpt survive atau x kt sana tanpa mak... sob3... since pergerakkan ummi yg terbatas... tp demi hbgn kekeluargaan ummi kna gagahkn diri jgk...

6- Ummu aisya ni kena culture shock agaknya... mcm blur ja since dlm pantang neh... dahla xkuar umah... rasa mcm baru masuk ke alam/dunia laen ja... blur giler... rasa emo smcm... cpt terasa n mcm2 perasaan lg la... rasa da stat boring... erm...xtau nk ckpla... mmg rs gini ka? :(

3 sweet persons:

eisya layyinan said...

salam faizah..
1stly tahniah da dpt baby gurl cumell..
erm pasal habit aisya tu mmg normal..bf 5-10 min tu pon da ckp tuk baby..bile die stop tu mksdnye da cukup n da kenyang.pastu die akan terjaga balek bile die lapa.
elok je klu xhadkan kuantiti n frequency bf aisya tu,
tp bole je klu nak wat timing bf die..tp cara die sndr tu lg bgs sbnye..

tentang perasaan faizah yg rase mcm2 tu pon normal bg ibu2 pas bersalin...
die panggil post-partum blues..
sebab perubahan hormon pastu ditambah lg dgn saket kne bdh tu pastu xckp tido lg..kire culture shockla..
faizah kene relax2 n dapat kan support dari husband n family..
klu ade pape masalah or xpuas hati tu kne bincang n luah kan kat diorg..
pastu zikir n dgr ayat quran selalu..insyaAllah lam seminggu dua sume akan jadi ok balek..
care bf aisya tu pon akan jadi ok gak lame2..
saye doakan faizah tenang n tabah selalu!

ppb_ppkp said...

salam..
1st.tahniah buat faizah di atas kelahiran zuriat sulung..
2nd..terima kasih diatas ucapan kat akak...alhamdulillah.. 4 thn akak n suami menanti.semoga dipermudahkan..amin..insyallah..due akak 22 januari 2011..doakan akak ek..
faizah pantang kat mana lani???

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

salam akak! tania taniaaa :D!! sbr ye kak.mmg 1st two weeks adlh minggu yg mcbr.mmg baby akn cpt tjage n kerap minum.ttp ade hikmahnye ALLAH wat mcm tu.kalo diorg keep on tdo je,dats y la kene jaundice.so 1 hal lak kite nk kene kejut minum.my advice,akak juz kene enjoyyy da moment je (ni ayt power my hubby bl sy sdih ;p), sebab moment n detik tu akan blaku skali jee.bl die msk sbln nnt akak akn rindu zmn die br lahir.hehe.kalo nk suh susu byk mmg akak kne minum air n susu, keep n bfeed n pump.mmg xbyk awl2 tp akak kne yakin yg rezeki tu dr ALLAH.insyaALLAH byk susu nanti.gambatteenneeeeeeeeeeeeeeeee :D!!!!!!!hugss n kisses 4 aisya :D!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D