9.4.10

Kejang~!


Source: en.gugel
Bismillah wal hamdulillah...

Minggu ni da masuk 36minggu... trus tabah n cekal berdoa agar allah swt memberikan sy kekuatan utk terus mengendong hambaNYA ini... mmg mencabar... penuh dugaan+kepayahan+kesakitan... :( setiap kali rasa susahnya... payahnya... sakitnya... letihnya... oh mak~! mmg besar pengorbanan seorg ibu... jaga ye bebi, kuaq nti kalu degil2... ketegaq2... siapla dgn ummi~!!! :D wajib dgr ckp oke~

Makin truk sy mengalami kekejangan minggu 36 neh... memula ok lg la... tp pagi tadi da tahap nanges suda... sbb sgt sakit... rasa nk tercabut da kaki... kalu org utagha ckp kejang2 time pagi cenggini dgn istilah "kejang mengkarung" ehhe... :D sila jgn gelak... kejang mengkarung, tarik mengkarung ka... lbh krg la... org utara slalunya tau dgn istilah ni di mana, belakang betis menjadi keras dan sgt sakit pada masa yg sama... masya allah sakitnya... enggak boleh ditahan lg... pagi td sy kena 2kali... skali pada kul 4pagi masa nk bgn g toilet... tersalah ngeliat ka apa, sakitnyaa... nanges seorg2... gerak en.somi dia ingat sy sakit nk bersalin... isk... dia urut2 kaki sy, ok sat... pastu kul 6pg masa nk bgn solat n bersiap ke keja... kena lagi... nanges lagi sbb sgt sakit ok... dua2 belah kaki pulak tuh... nk bgn solat pn mcm nk merangkak... habes kejang serentak dgn pergelangan tgn, jari... kaki dahla bengkak... ya allah... mmg terkemut2 nk g toilet... arini MC... mmg xdpt p gheja sbb xleh drive...kaki jadi keras+kejang... nk soh en.somi p antaq pn pagi td beliau telah bertolak ke langkawi kerana urusan kerja... :( ditinggalkan seorg diri lg... kalu bebi nk kuar 1-2hari ni xtaula.... huhu

Tadi search2 kt tenet... jmpala pasai kekejangan kaki sewaktu hamil...sapa2 ada petua laen sila la share ye...

Mengikut kajian perubatan tiada sebab sebenar yang dikenal pasti mengapa kekejangan kaki sering terjadi kepada mereka yang sedang mengandung. Ia mungkin disebabkan kaki yang perlu mengampu berat yang semakin bertambah sewaktu tempoh kehamilan. Sebab lain yang menyebabkan masalah kejang kaki sewaktu hamil ialah pengaliran darah yang kurang lancar apabila darah dari kaki tidak mengalir kembali ke jantung... (oh gitu...mebi badan i da terlebih berat kot :( )

Kejang di kaki boleh dirawat dengan cara berikut :

  • Rendamkan kaki didalam air suam yang dicampur dengan garam. Dengan ini ia membantu melegakan kaki anda.
  • Minum air secukupnya setiap hari
  • Pakai stokin tebal sewaktu tidur bagi mengelakkan kaki dari sejuk. Kaki yang sejuk mudah mengalami kekejangan
  • Pakai seluar panjang sewaktu tidur

Bagi cara pencegahan pula :

  • Elakkan dari berdiri atau duduk dengan kaki bersilang dalam masa yang lama
  • Lakukan senaman kaki atau senaman regangan setiap kali sebelum masuk tidur
  • Terdapat kajian menunjukkan pengambilan suplemen magnesium sebagai vitamin sampingan kepada multi vitamin sewaktu hamil boleh membantu sesetengah wanita yang menghadapi masalah kekejangan kaki.

9 sweet persons:

AshAnas said...

faizah, yg rawatan n pencegahan tu btul... tp shira tambah sket blh? ms shira pregnant dulu, slalu gak kena kejang ni... bila baca buku, ia disebabkan oleh kekurangan kalsium... so, kena minum susu byk2... dulu shira mmg xsuka minum susu... tp sejak pregnant, kena minum susu hari2, sampai skrg dh boleh minum susu... take care ya!

f a i z a h 's said...

AshAnas: arituh tnya dr.anuar mahsuri, dia kata bkn sbb kurang kalsium...sbb bebi da besaq n badan kita pn makin berat...otot2 tuh xdpt nk tmpung berat tuh yg kejang...faizah pn ada minum susu siap amik tablet kalsium lg...tp tetap gitu gak...huhu

nornazliana said...

tak lama dah tu..sabaq sat..urut slow2 pakai minyk..

f a i z a h 's said...

norazliana: tuhla...sabaq ja la...xlama lg insya allah...tp cuak jgk neh nk menanti hari kelahiran...huhuh

AshAnas said...

faizah bengkak kaki ek... sy xpernah rasa bengkak kaki mcm org lain dok cite...kejang je la yg dok rasa...

f a i z a h 's said...

AshAnas: aah bengkak...kalu naek keta lama2, or terjuntai kaki lama2 mmg lagi membengkak jadinya...org ckp kemungkinan kena darah tinggi tp dok check up doctor kata tekanan darah ok je... doc kata pembawakan budak...huhu

wanita mustanir said...

salam,

again drop here..

faizah, kalau you tengah kejang mengkaraung malam2, you urut tangan you dalam keadaan memutar..

contohnya: kalau you kejang kaki kanan, so you urut tangan kiri dalam keadaan memutar..faham ke ye? hee

sebab dulu masa kat matrik, i selalu kena. my nenek sedara ajak macam tuh, it works.. try la..

wanita mustanir said...

typing error:

mengkaraung = mengkarung

ajak = ajar

tercepat sangat tangan nih menaip.. (blushing)

f a i z a h 's said...

wanita mustanir: tuhla...pening jgk bila mengkarung jadi mengkaraung...eheh...phm2...ok tengs ek atas nasihat :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D