6.4.10

Entering 36 weeks of pregnancy...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari ni 6 April 2010... maka genab 30hari (1bulan) ke tarikh EDD yg telah ditetapkan oleh pihak klinik utk sy melahirkan anak pertama sy ini... huk3... tiba2 gembira berbaur cuak... hanya doa yg mampu dipanjatkan ketika ini. Mg ALLAH SWT mempermudahkan segalanya... minggu ni da cukup 36 minggu nyawa/hamba ALLAH/amanah ALLAH ini dikendong... Segala cabaran2 dlm tempoh kehamilan alhamdulillah dpt dilalui dgn baek (walaupn sbnrnya sgt xlarat+xmampu rasanya) n selepas tempoh ini, tibalah saat utk melahirkan... saat2 yg plg mendebarkan bg setiap yg bergelar wanita... pasti akan melalui pengalaman melahirkan seorg manusia ke dunia... diibaratkan seperti antara hidup dan mati... dan saat melahirkan umpama berada di medan perang... bertaruh tenaga dan nyawa... namun sgala ini bkn dilalui n dirasai dgn sia2... ALLAH SWT telah menjanjikan 1001 kurniaan n ganjaran yg tiada tolok bandingannya... insya allah...

Terasa sgt tersentuh n insaf dgn coretan seorg ibu di dalam satu laman blog... huhu... byk btul amalan2 dia sewaktu sblm mengandung, semasa mengandung, semasa melahirkan, menyusukan anak dan sbgainya... boleh cek n visit di sini ye kawan2... Ummiku Sayang byk sgt panduan yg sy dapat kt sini... terutamanya bg kita yg bergelar wanita islam neh... seeloknya sgala cabaran2 sbg seorg ibu kita lalui mengikut lunas2 yg telah islam tetapkan... sbnrnya islam da bg byk panduan, tinggal lg utk kita cari n amalkan je... n nk amalkan tuh kena ada kemahuan dan kekuatan... anak yg bakal lahir ini merupakan amanah... mmg sepatutnya kita telah berusaha membentuknya sejak di alam rahim lg... insaf2... al-quran lah sumber sgalanya... di dalamnya terdapat pelbagai doa yg bleh diamalkan utk mempermudahkan proses mengandung n melahirkan, membentuk keperibadian anak dan sbgainya... mmg cukup lengkap... :) diri sndiri yg malas nk cari n amalkan...

Da masuk minggu ke 36 ni rasa berdebar2... tp bila baca blog Ummiku Sayang ni rasa dpt skit kekuatan utk melalui detik2 ini... credit to the author sbb da kuarkan byk entri yg memberi kebaikan kepada ramai org... smg allah swt memberi balasan yg baek kepada akak sekeluarga... ameen... statement yg sy rasakan mampu buat sy release adalah "Ibu-ibu lain, proses bersalin bukanlah menyakitkan... Semua ibu MAMPU melaluinya" :) ayat2 smgt... rasa bersemangat nk lalui detik2 bersalin... org ckp even sakit tp sgt nikmat... sbb lepas bertarung kesakitan, segalanya akan hilang bila dpt menatap wajah yg sgt dirindui yakni anak yg dikandung selama 9bln dlm rahim kita sndiri... nikmat bukan? :) xsemua org berpeluang melaluinya... byk lg kisah n coretan dlm blog ni buat sy bersemangat n ilang seketika kecuakkan yg melanda... takut nk bersalin... tp sbnrnya xperlu takut pn bila kita ingat ALLAH SWT... takkan ALLAH nk bebankan sesuatu yg kita xmampu tanggung n lalui... btul x?? :)

Byk menda sy kena prepare nk lalui saat2 kelahiran... pada masa yg sama tekanan2 laen diluar kkdg menggugat kekuatan diri... tekanan kerjaya, tekanan kehidupan suami isteri dan mcm2 lg... kkdg lupa nk fikir pasai anak yg dikendong neh... sibuk fikir pasai kehidupan harian... kesian anak ummi... lupa jgk kkdg persiapan yg perlu ummi buat tiap2 hari utk anak ummi... apa yg ummi kena ingatkan diri sndiri n amalkan dgn komprehensif adalah:

1) Zikir2 dan bacaan al-quran... (al-mathurat, zikir2 lain, surah2 ibu mengandung, berusaha khatam al-quran b4 bersalin... wuwuwuw... mencabarnyaaa)

2) Qiam... (aduh... ni yg plg sukar... kena kuat nk hidupkan malam~!!! jgn lupa utk solat taubat n hajat... bersalin ni merupakan satu pertarungan nyawa~! ingat tuh...)

3) Amalkan makanan2 sunnah (mcm saidatina maryam... amalkan pemakanan kurma, kismis, badam, susu etc... mg mudah bersalin... amalkan 7biji kurma setiap hari...)

Apa lg ekk?? tlg ingatkan sy kawan2... sy ni insan yg sering terlupa n alpa... (-_-")


Baby pada minggu ke 36


Size bebi diibaratkan sebesar buah ini...xtaula buah apa...dia ckp crenshaw melon... source: BabyCenter

Explanation BabyCenter pada minggu ini adalah: Your baby, almost 6 pounds - 7 pounds and still packing on the pounds at a rate of about an ounce a day, is comparable to a crenshaw melon in size. (Length: more than 18 1/2 inches, head to heel)

p/s: 6-7 pounds ni lbh krg berat 2.7kg - 3.2kg... ouh da besar na :) mg sihat n sempurna hendaknya...ameen

Perubahan-perubahan diri (masuk minggu ke 36minggu)

1) Sgt terasa perubahan diri bila da masuk minggu ke 35-36minggu neh... rasa mcm sdg membawa guni beras seberat 5kg ke mana2 jua pergi... (-_-")

2) Sakit2 di bahagian bawah belakang... xtaula pasai apa... duduk lama xkena, berdiri lama xkena... nk baring xkena... mengiring ke kanan xkena... ngiring ke kiri xkena... mmg serba xkena... sabau je la...

3) Perut da rasa xselesa... memulas smcm ja... poo poo pn lawas ja... pee pee pn sama... mmg sgt kerap skrg... hu... kentut tuh xpyh ckp la... mmg cam asik terkentut2... hik3 :D

4) Kaki n jari jemari da bengkak... isau ja tgk... sengal2 abes sgala sendi... badan2 pn terasa sakit n mcm xsht je... sabarlah wahai diri (-_-")

5) B***t da rasa sengal2 smcm... (mcm awal2 pregnant dulu...) kkdg smpai kena urut2 n tuam dgn air suam sbb sakit banget...

6) Rasa saspen ja setiap kali ke toilet... alert la kot2 da kuar tanda kn... so far alhamdulillah ok...

itu ja kot tanda2 yg sy alami... sgt xlarat nk bawak n heret diri... rmai yg tnya bila nk stat cuti... rasanya xcuti kot... bila bersalin tuh la stat cuti... cuti pekerja kontrak mcm sy dahla xbyk... kalu sy xlrt sgt mebi amik MC je kot... hu...

7 sweet persons:

ღnFashyaღ said...

faizah, simptom2 tu....sume fashya ade..same je....hihi

♥naematulsaadahismail♥ said...

dah 36 minggu..cepatnya masa berjalan.kurang lebih 2minggu lagi eh.semoga dipermudahkan segalanya,,

f a i z a h 's said...

Fashya: yeke?kan due kita dekat2 je...ehe...haruslah sama kot :D

Naem: aah...37minggu pn da leh bersalin naem :) doakan smg segalanya dipermudahkan...ameen

wardah said...

masuk mgu ke 34 ni baru saya mula makan kurma. tu pun 3 biji sehari, rupanya 7 ye? nak bangun malam tu plg mencabar. tapi malam2 skarang pun dah susah nak tido kan?

f a i z a h 's said...

wardah: yg sy tahu 7biji la..tp kkdg xsmpai pn 7biji mkn 1hari...xlarat nk mkn smpai 7biji...ehe...aah tuhla...mlm2 mmg da asik terbgn...:)

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

heee.no woriesss~~ besh branak kak :D btl i tel u~ hikk2.mmg sakit yg nekmat.hehe. juz treasure da moment cuz its gona b ur most beautiful moment EVER :D!b +ve n doa byk2. insyaALLAH d pmudahkn sgalenye.

f a i z a h 's said...

Mrs. Li - Faeeza Yusoff: first time org ckp beranak best...ahahaha :D best sbb dpt tgk anak sndiri kn? tengs bg smgt... doa2kan dipermudahkan sgalanya...ameen

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D