4.3.10

Sakit~!


Bismillah wal hamdulillah...

Erk... cam ngeri ja bunyi tajuk entri kali neh... sakit bersalin kah? awal2 arituh mmg rasa/agak rasa kesakitan di perut ni sakit nk bersalin ke? isau jgk sbb sgt sakit... sakit2 bermula pada pagi ari rabu... sy bgn pagi dgn keadaan perut xselesa... rasa nk poo poo jgk (nk bersalin pn rasa gini kan? hu...) n perut memulas2... mmg cuak gak time neh... tp releks je... ke toilet utk poo poo n bila da selesai hajat tuh masih rasa memulas... n rasanya kkdg jerk rasa... bgtau en.somi n dia pn advice sy utk g klinik... so pagi tuh dia hantarkan sy ke klinik... p awai sket ke klinik panel en.somi (KLINIK DR.FAIZAH) nama doctor ni cam nama sy : D lgpn prefer klinik/doctor neh sbb kt sini ada wat antenatal check up jgk... so masa tunggu turn tuh sgt la xlarat sbb sakit dia makin menjadi2... ingat ka leh ilang sket... so dlm 1jam lebih gak tunggu baru dipanggil n sy explain kt dr.faizah tersebut... dia meletakkan steteskop dia pada perut sy... berdebar2 jgk... ada ja ujian yg menguji sy kn?

Dr. Faizah: "Sy dgr kt perut awak ni mcm acid sdg menghakis perut... awk ada skip meals, tahan lapar n stress x?"

Faizah: "Erk... sume tuh ada... huk3"

Dr. Faizah: "Ni kira mcm gastrik... kalu smpai tahap teruk nti dia akn btul2 menghakis perut awk... so kena hati2 pasneh... awk nak mkn ubat atau injek?"

Faizah: "Makan ubat la dulu... erm..."

Terus assistance dr.faizah tuh mengarahkan sy mkn ubat kerna perut sy btul2 sakit time tuh... : (

Dr. Faizah: "Kalau xlega jgk, kena injekla..."

Faizah: "Baek... "

Haih... apalah nasib sy... kesian bebi... kondisi ummi yg sokmo je ada masalah kesihatan... mg proses ummi melahirkan anak ummi ni akan dipermudahkan... mebi byk dosa ummi so allah swt da bg sakit sket2... so that leh buang sikit2 dosa ummi... harap2nya... ameen... kesian kt bebi sbb kena mkn ubat lg... sy dpt MC 2hari... alhamdulillah... n hari ni sy mc... tp masih lg sakit... xtaulah nk wat mcm mana lg...

Malam td sakit banget perut neh... cirit-birit n muntah skali... en.somi bergegas ke pasar mlm utk beli air kelapa sbb air kelapa neh leh jadi penawar... xselera langsung nk mkn... sy just mkn buah n 2cucuk sate je... pastu minum air kelapa... pas solat2 sume terus sy tertdo sbb sgt sakit n letih dgn rasa sakit tuh... rasa nk berguling2 je kt atas katil tuh kerna perut sy rasa mcm dihakis2... pedih+sakit... : ( so kepada sapa2 out there, jgnlah skip meals n tahan lapar even bz mcm mana skalipn... especially mommies sume... sbb once da kena gastrik mmg azab... kalu rasa lapar tuh better isi je perut dgn apa2 pn...jgn tahan kelaparan itu... even sakit2 neh pn, bebi masih tetap aktif bergerak2... kkdg mmg akn menambahkan lg rasa sakit ini tp apakan daya relakan aje... agaknya nti nk bersalin sakit contractions tuh sure lagi sakit kan... so sy lawan je rasa sakit tuh bersungguh2... : ( mmg xpenah rasa sakit rasa nk guling2 gini... pedih yg amat... hu... mg allah swt mengampuni segala dosa2ku... n mempermudahkan proses melahirkan nanti... ameen ya rabb

6 sweet persons:

Ena said...

sabar yeh!.. suspen juge memula bace tadi.. ingat dah nak bersalin dah..
tabah kan hati ye.. ;P

qaseh um masyitah said...

"mg proses ummi melahirkan anak ummi ni akan dipermudahkan.."

amin. amin ya rabbal almin

cantik 'rumah' Faizah,pink gitu.take care tau,rerajin amek makanan,sikit-sikit tapi kerap selain kerap minum air masak, kurma...

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

ya salaammm....akaaaaak...xpreggy pun akak xle skip meals tau. esp bfast. bfast sgt la penting.dats y bl kite puasa kite sunat sahur.sbr ye kak, insyaALLAH d pemudahkan urusan sume2 ;D!

f a i z a h 's said...

Ena: eheh...ujian ena~! saba je la

Qaseh um masyitah: tq atas advice... sy ni malas sket nk makan2 kurma so skrg da kena paksa oleh mak n nenek so makan la jgk besides kismis pn sy amik :)

Mrs Li - Faeeza Yusoff: eheh... akak mmg da biasa skip meals since kt utp tuh la yg jadi mcm2 penyakit...tuh yg kena insap tuh (-_-")

[zaza] said...

salam..faizah, orang preggy ni memang senang kena heartburn/gastric..kite pun asyik kena gastrik time preggy ni. bukan sebab skip meals, tapi sebab memang penyakit keturunan =p

kalau 'ter'baring lepas makan pun terus kena heartburn lepas tu gastrik..
memang dah ready gavascon [air kapur]kat sebelah katil, if anything just minum je utk naturalkan acid..

seksa kan? tapi ibu mengandung kena banyak bersabar =) itu la latihan nak jadi ibu kan~

f a i z a h 's said...

zaza: gavascon tuh ibu mengandung leh mkn ekk??? xbahaya ke?? berkesan ke gavascon?? kalu berkesan n xbahaya nk gak try...sgt xtahan akn kesakitan ini...tp sakit bersalin of kosh lg sakit kn??huhu

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D