26.2.10

Rentetan Pengalaman Mengerikan...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari neh maulidurrasul atau dgn erti kata laen ulang tahun kelahiran junjungan besar rasul kita yg mulia RASULULLAH SAW... Marilah kita mengambil kesempatan ini utk memperbykkan selawat dan salam ke atas Baginda kerna byk hikmah n pahala yg bakal kita perolehi dgn berselawat ke atas baginda... : ) tp jgn byk selawat arini ja... pasneh kena slalu istiqomah memperbykkan selawat n menjadikan budaya selawat tuh sebati dgn diri kita... insya allah...

Rentetang dari kisah sy kena masuk labour room n wat CTG bagai tuh, sy mcm xpuas ati la... dahla kena wat CTG tuh selama 3hari berturut2... tunggu turn nk wat mendalah tuh skit pnya lama... pastu dgn labour room tak teratur langsung~!! cam geram ja... hari2 asik kena skip gheja semata2 nk wat mendalah tuh, sy pn decide nk p check up tmpt laen la... means swasta... tanpa bertemankan en.somi sbb malas nk kaco dia (baekkan sy?? ahahah : D) cuma bertemankan tok (nenek) sy sahaja... tok sy ni masih kuat tau... leh je nk ajak teman g mana2 walaupun umuq dia da 70++ tp masih aktif ke sana sini... siap leh p melancong lg.. : D so laju je la kalu org ajak dia p mana2...

Pagi2 buta lg dlm kul 730pg sy bersiap utk ke PRM (Pusat Rawatan Mahsuri) sbb xmo la tunggu lama2... mmg da sedia maklum tmpt tuh mmg rmai org... so p awai2 lg... kul 9pg baru doctor smpai... 830pg sy da amik giliran n trus p breakfast dgn tok... so elok2 kul 9pg masuk la PRM... sy org ke 4 yg kena panggil... syukur, xdakla tunggu lama sgt... tp dlm 40min jgkla... tok da mata merah sbb ngantok sgt dok tunggu... sian tok... tp sy da prepare paper n majalah serta air mineral... (tok sy ni mmg suka membaca... pantang jmpa bhn bacaan dia akn khusyuk membaca : D kalah cucu dia neh)

So, setelah nama sy dipanggil, sy pn masuk n explain kt dr.anuar pasai kes sy neh... siap tunjuk apa yg nurse tulis kt buku merah tuh... dia pn cam konfius sbb baru sgt arituh jmpa dia kan... so dia nk scan lg... dia scan2 la... dgn jelasnya sy nmpak jantung bebi berdegup dgn baek... dia siap gerak2 lg... haih... bebi ni eksaited nk jmpa dr.anuar ke?? aduhai... so kali ni siap dpt capture muka dia secara 4D~!! ada hikmahnya dpt p PRM arini.. besnyerk... first time dpt tgk muka dia... dia dok diam je time neh... xnyorok2 dah... so dr.anuar ckp, xperlu sbnrnya repeat CTG utk 3hari tuh... xdak kegunaan pn... sy tgk kt sini sume elok... pergerakkan bebi ok, jantung dia ok, air ketuban dia pn ok, kedudukan uri n bebi pn ok... itu je la yg perlu dikenalpasti... xperlu cek CTG berhari2 mcm tuh... dr.anuar sedikit pelik dgn procedure yg dikenakan oleh HTF tersebut... huhu... xpalah, dah pakar ckp gitu sy jadi yakin n gmbira~!! : D siap dpt pic 4D lagi kan...

Sy pn terfikir2 nk wat CTG atau x... ada 1hari lg sy kena wat... sy pn p la jgk ke HTF tuh, nti kang kena marah lak... crowded sgt2... dgn keadaan labour room serta wad bersalin yg tidak terurus itu... haih so sy balek cam tuh ja xcek pn... kebetulan arituh adalah hari check up sy kt klinik kesihatan kangar... so sy just p situ ja... sume ok alhamdulillah... pulak~! dah ok segala... haih... arituh ckp degup jantung bebi lemah... so diaorg tnya pasai CTG tuh... sy ckp pegi je... hahaha.. diaorg xtahu sy da skip dah... malas tunggu kt situ... lantakla kan... letih la ulang alik gitu... dahla service lembab... diaorg ingat kita ni xdak gheja laen ka nk tunggu berejam2 kt situ... haih... nasib la kn... insya allah sgalanya akn baek2 shj... ameen... : )

Ni pic latest scan my lil sweetie~! : D eksaited n bersyukur alhamdulillah...


Ni kepala my lil sweetie... tgk berat dia da mencecah 1.3kg : D


Wajah my lil sweetie yg dpt di'capture itu... sila abaikan tompok2 air itu ye...eheh... sib bek ayaq tuh xkena pic neh secara keseluruhannya...adeiiii


4 sweet persons:

Dayu said...

seronoknya dpt tgk muka baby
aritu terpikir gak nak buat tp tak buat2 akhirnya..
takpe lah..tgk dia 2D je cukup lah..
dpt dgr jantung dia..
hhmmm... nape nak kena monitor jantung baby gini sekali??

f a i z a h 's said...

sy pn kebetulan je doc tuh nk snap gmba muka bebi...eheh...monitor ctg tuh sbb spital gomen diaorg saspek jantung bebi lemah...tp alhamdulillah sume ok :)

AshAnas said...

alahai dh nmpk muke die, sygnya asyraf xikut skali... km lu pgi bdua, siap nmpk anas menguap, hehe...

f a i z a h 's said...

AshAnas: nk wat mcm mana dah dia keja...dia mmg susah sket nk skip keje...eheh...so kenala phm... :D faizah setiap kali scan mesti dia tgh tdoq...cuma nmpak tgn dia gerak2 ja...mcm dok melambai2...ehe

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D