15.12.09

Sangat xsangka...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari ni wat 3rd check up kt klinik kesihatan kangar...p agak lewat kerna ada beberapa masalah yg xdpt dielakkan... haih... *sign* (-_-") so smpai kt KK Kangar dah kul 8 lbh... so org pn da sgt rmai kt registration kaunter... amik no giliran n menanti... selesai register, sperti biasa ke unit ibu mengandung... memula cek berat... aneh sgt, sbb berat turun lg...beberapa gram... haih... muntah2 da xdak cuma xselera mkn ja... mebi sbb kerap demam kot... amik darah n urine... again, HB turun lg... dari 12.6 kepada 11.7...mebi sbb selera da kurang n mmg sgt kurang mkn... vitamins pn asik skip jerk... huhu... pasneh kna konsten mkn la sume menda... nurse advice soh mkn kerang n hati byk2... insya allah i'll try my vey best... pastu ada la ngadu kt nurse pasai sy ni batuk2 lately sbb kesan demam tuh... n pagi2 ja mesti bersin2 sbb resedung n time sy batuk/bersin tuh ada kuar cecair mcm air yg keruh... so nurse tuh mcm isau, dia saspek / takut kot air ketuban leaking... erks... sgt cuak td... so dia advice utk berjmpa doctor hari neh even ikut schedule xjmpa doctor arini just check up besa... tp memandangkan mcm ada prob ja so dia advice jmpa doctor... so doctor yg sy jmpa ada doctor yg sama masa sy wat scan arituh... haih sdikit kecewa tp redha je la... dia sgt baek sbnrnya tp kurang gemar dgn caranya xtaula pasai apa :)

Sy pn bebel2 la apa yg sy alami kt doctor tuh... n dia pn saspek menda yg sama... nurse td ckp, dgn scan doctor leh tgk sama ada air ketuban bebi ni cukup atau tak... so sy rasa sedkit excited nk scan skali lg... ehe... skali tau x apa, dia mnta sy ke bilik belakang n smbil dia dok bncg2 dgn seorg lg doctor lelaki... doctor yg seorg ni mmg perempuan la... mcm org sabah/sarawak... bkn org islam... sy sedkit pelik nk wat apa lak kt bilik belakang n dia soh baring... sy tgk2 keliling, mcm aneh ja tempat dia... kt dinding byk tulis pasai ujian pap smear, menda2 perancang keluarga bagai... erm... tgk2 doctor tuh da sedia2 alat2 sumthing mcm nk operate jerk... haih... dup dap dup dap... apa yg doctor ni nk wat ekkkk??? da stat cuak dah... ada seorg nurse dtg membantu

Nurse: "Adik da bukak 'seluar' blom?"

Faizah: "Hah?? Erks... ok"

*Blur...*

Nurse: "Ok...baring dlm posisi mcm nk bersalin..." nurse tuh memberi arahan smbil dia meletakkan sekeping kertas kt bawah b****t sy...

Faizah: "Hah?? bersalin?? belum penah bersalin la... "

Doctor n nurse tuh membantu sy... n ada lg seorg nurse bawak alat plastik n besi yg hampir serupa bentuknya... doctor memakai glove n memegang alat plastik tuh... doc mengarahkan alat yg besi itu disimpan... alat yg plastik itu diletakkan sedikit gel... hati n jantung berdegup kencang... rupa alat ni adalah seperti ini:



Sourse: Mr. Gugel (alat ini dipanggil speculum...)

Source: Mr. Gugel (ni speculum yg besi pnya...lg nmpak cam ngeri...)

Perlahan2 doctor memasukkan alat ini ke 'situ' sy... warghhhh... sgt pedih n xselesa... rupanya, dia mahu mengecheck sama ada cecair yg kuar itu adalah air ketuban atau discharge shj so dia ckp sbnrnya tuh hnyalah discharge... doctor tuh menyuruh sy batuk beberapa kali smbil alat itu masih berada di dalam 'itu' oh~! sgt xselesa... :"( awal2 lg da kena seluk ma... mebi mcm ni la kot rasa kena seluk tuh kn...tawakkal je la... so beberapa minit baru la dikeluarkan alat tersebut... mcm tuh je ke nk tau air ketuban da leaking ke blom? kalu masa tuh mmg air ketuban tuh xturun mcm mana? ntah2 arituh da leaking kot... awat dia x scan shj utk cek sama ada air ketuban tuh cukup atau x?? penin2... xterfikir n xsangka langsung mereka akn melakukan procedure itu... haih... mcm ala2 ujian pap smear pn ada... dtg balek keja dgn keadaan sdikit terkengkang2...ahah... sbb sgt xselesa... terfikir utk p scan kt private lak n tnya doctor pakar pulak... mebi dia ada cara laen kn?? harap2 xdak lg sesi seluk2 itu... haih...


Sourse: Mr. Gugel (mcm ni lah... tp sy sopan lg la... n doctor yg melakukannya adalah doc perempuan...)

Doctor bekalkan sy dgn ubat utk discharge tuh dgn ubat batuk n demam... alhamdulillah...

10 sweet persons:

naematul.ismail said...

k.fae.cam ngeri ja.
hahaha
baby sihat?

f a i z a h 's said...

mmg ngeri n setiap wanita mesti melaluinya...nti nk bersalin berlaku lagi kejadian seluk menyeluk ini...adeiiiii

Ena said...

tu la.. selalunyer bile ader sikit2 masalah.. mesti seluk menyeluk akan terjadi..hu3.. mcm tu juge la bile dah dekat nak deliver nanti lg kerap kes camtu.. memg x selese dan x suke pun.. yerla kan.. apa2 pun nak wat camner kan.. terpkasa la laui semua.. bye..

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

akak p klinik gomen ke?sy tau klinik gomen mmg gemar wat mende2 ni even xsmpai ms lg.kwn sy pn pnh experience.so far sy p klinik private,amik darah pun skali je.dh msk 9bln pun alhmdlh mmg xde seluk2 lg.tp mmg doc ckp siap2 discharge akn byk kua ms preggy.kalo akak tny mak akak pun msti die ckp biase je discaj.unles la kalo discharge akak 2 wrne ijau ke, den only akak kne isau.sy doakn yg tbaik utk akak ;)! akak jgn wory too muc yee.

f a i z a h 's said...

Ena: a'ah tuhla...redha je la kn...hope xda apa2 yg xdiingini berlaku...ameen

Mrs Li - Faeeza Yusoff: tp faeeza ni bkn mcm discharge bese...dia btul2 cam air...mmg ada kes air ketuban leaking awal2...takut bebi lemas n leh jadi menda bkn2 gak pada bebi...huhu... nauzubillah...

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

hmmm..xtauu la sbb xtau byk mn discaj akak kua.hehe.plus akak kate, akak batuk den br kua byk.sy nye mmg heavy gak discaj..even xbatuk.mmg mcm air kak tp doc kate normal sbb baby duk tekan pundi kencing kite.heee.aah, ade kes leak.tp biasenye leak ms 7 8 bln keatas la.insyaALLAH.akak nye discaj biase ;)

Anita, Mummy Adzryl said...

yeah... camtu la rasa diseluk.. uhukk! seluk2 ni lagi sakit dari contractions.. woops! huhuhu. anyhow, patutnya scan jer dah leh tau cukup air ketuban ke tak.. doc tu nak cepat la kot.. malas btol! hishhh..

well, u take care.. dah tau boy/girl? :)

f a i z a h 's said...

agaknye la kot mummy adzryl...ehe...truk tul la diaorg neh... nk save karen kot sbb tuh xnak scan...huhu

AshAnas said...

faezah... tu utk ujian pap smear la... apasal diorang buat awk cmtu... teruk nye... patutnya scan je dh blh tgk air ketuban cukup or kurang... sy mmg xsuka gi HTF... baik hospital jitra n KK jitra... sgt2 best...

f a i z a h 's said...

yaka shaakira??sdeh kn?menyakitkan ja semata2 nk cek mendalah tuh...scan trus kan sng???

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D