17.12.09

Anakku sihat & cergas...

Bismillah wal hamdulillah...

Subjek ala2 mencapap la pulak... ehe... excited n lega n bersyukur sbnrnya... ingat x the previous post ttg check up yg aneh n dilakukan oleh doctor gomen tersebut? so sbg inisiatif laen, sy melakukan check up di private pulak... yakni di PRM (Pusat Rawatan Mahsuri) n bjmpa dgn O&G di sana yakni Dr. Annuar... mmg kt PRM tuh sume ibu2 mengandung nk wat check up kt dia n nk bersalin kt dia... besides dia adalah seorg pakar, dia adalah seorg doctor yg baek, frenly n explanation dia slalu tidak akan menghampakan... alhamdulillah... i like... ehe... besides kacak jgk orgnya walaupun rambut sudah ditumbuhi uban2...eheh :P kiranya xpnh la lagi dgq menda2 yg xelok pasai servis yg dilakukan oleh doctor tersebut... yg penting adalah harga dia sgt berpatutan... xdaklah semahai mcm KMC (Kedah Medical Center) n hospital2 private yg laen... ni pusat rawatan ja... xtaula setaraf hospital ka dak... tp rmai ja yg bersalin kt situ, cumanya kalu ada kes2 aneh pada bebi n ibu kt PRM ni xdak menyediakan NICU utk bebi... so disarankan ke spital kerajaan atau private yg lbh besar... itulah kelemahannya... so sy xdecide lg nk bersalin di mana... eheh... :P

Ok, sy check up di PRM kemarin (17/12/2009) alhamdulillah org xrmai... slalu org rmai mebi sbb bkn ari cuti... tunggu pn dlm sejam je kot... kalau tak 2-3jam jgkla kena tunggu... so register dlm kul 11 lbh...kul 12 lbh da leh jmpa doctor... seperti biasa layanan n senyuman manis seorg doctor kepada pesakitnya even rmai dah patient kan? so sy menerangkan kondisi sy... so Dr. Annuar mengambil keputusan utk scan bebi utk check volume air ketuban... dia pn isau kot btul air ketuban tuh da leaking... nauzubillah... sgt bahaya pada pregnancy n bebi... bebi bleh lemas n bleh menimbulkan kecacatan pada bebi... mnta dijauhkan... so scan pnya scan, n again she/he is sleeping... dia mmg suka tdo tgh hari... eheh... :P so dia gerak la jgk bila diganggu...

Dr. Annuar: "Dah rasa bebi gerak2?"

Faizah: "Ada dah skit2..."

Dr. Annuar: "Dari scan neh sy tgk kondisi bebi is fine... volume air ketuban pn mencukupi... jadi yg kuar tuh mebi discharge shj..."

*Asyik melihat paparan di skrin scanner*

Dr. Annuar: "Tau x yg mana satu air ketuban?"

Faizah: "Erks... yg mana doctor? xtau pulak sy... sy tgk je...eheh "

Dr. Annuar: "Ha... yg hitam ni yg cover keseluruhan body bebi... tgk mmg mencukupi n xdak tanda2 kurang pn... "

Sgt lega disaat itu... kan sng awal2 lg doctor yg gomen tuh konfemkan gitu... xperlu seluk2...

Faizah: "Alhamdulillah... mcm mana pulak uri sy doctor? sbb doctor yg check up sy arituh ckp uri sy kt bawah..."

Dr. Annuar check2 lg kt scanner...

Dr. Annuar: "Uri pn ok... bg sy xdak masalah kedudukan uri seperti ini... keseluruhan yg sy tgk sume ok... bebi sihat..."

Oh~! kata2 Dr. Annuar memberikan sy 1001 kelegaan yg sukar diungkap... :)

Faizah: "Leh tlg tgkkan gender x?"

Hahha~!! smpat lg tuh...

Dr. Annuar: "Oh.. supposely da 18weeks ke atas ni gender da terbentuk dgn sempurna... kita cuba la tgk ye..."

Tgk dan tgk lg... bladder sy kosong sbb baru pee pee b4 masuk jmpa doctor... so mcm blur2 skit...lama gak dia memerhati... n the gender is...................................................... (mari teka bersama2...eheh ) surprise~!!!! :D apa2 pn sy sgt bersyukur dgn kurniaan ini... rasa lega n gembira tidak terhingga... tp gender tuh doctor just assume... 50-50 lg... sbb terjadi mcm2 kes pasai gender ni... ada 2 kes member sy gini... scan je doctor asik ckp xnmpak n assume girl... smpai nk bersalin pn asik xnmpak je... lahir2 je boy... ehhe... n ada 2kes ni, doctor siap konfem kata boy... siap da bli brg2 utk bebi boy... skali lahir girl la pulok... sian bebi dia pkai baju bebi boy... eheh :D so nk bli brg2, beli yg universal jerk... leh diturun temurunkan...

Pas ja jmpa doctor, p amik abah kt opis beliau n kami lunch bersama2... Oh~! Mebi ptg ni atau esok pg, sy akan ke Bahau N9 utk collect brg2 encik suami... kerna beliau dah dpt transfer ke perlis... alhamdulillah... so leh la jalan2... sy pn xdecide lg sama ada nk pi atau x, sbb kondisi diri yg xbapa sihat.. asik demam n batuk2... takut mengganggu org nk berjalan2 je kn, dok sibuk pasai kita yg xsht ni pulak...adeiii... tp batuk2 da beransur pulih... harap2 ok la... tp best gak jalan2, besides sy mmg nk habeskan cuti pn next week... :)


Inilah latest pic scan bebi... berat dia da mencapai 200g++ oh~! bleh tahan...ni xtmbh berat uri n air ketuban lg...huhu

Moga anak ummi ni sihat2 n cpt besar ye... wassalam

5 sweet persons:

.::PriNCeSs & hEr PriNCe ChaRmInG::. said...

saya teka bebi boy!!!ye x?ye x?haha..

AshAnas said...

alhamdulillah, dh dpt transfer akhirnya...

f a i z a h 's said...

Feros: trus meneka ye sehingga bebi dilahirkan...eheh :D

AshAnas: alhamdulillah shaakira.. :)

.::PriNCeSs & hEr PriNCe ChaRmInG::. said...

iye je k.fae neh..xpe2..tggu.........

f a i z a h 's said...

ahah...sabaq2...apa2 pn, bebi boy ka bebi girl ka sume tuh anugerah yg tidak terhingga :) i like~!

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D