11.12.09

Julung2 kalinya... ^_^

Bismillah wal hamdulillah...

Apa yg julung2 kali ni kan? inilah baby's stuff pertama yg disediakan... :P adakah terlalu awal? next week da masuk 20weeks... saja ja nk order awal2 sbb plan mmg nk bli brand neh... so sy order online shj... kt perlis mmg xleh dpt menda neh... nk p shopping kt kl xtau bilanya dpt...so grab je la dulu... kemarin brg2 tersebut da smpai dgn selamatnya ke umah... bendalah yg dimaksudkan ada 3menda yakni:


The parcel



1) MEDELA Harmony Manual Breastpump


(RM 199 + with RM 8 postal cost - pos laju)

2) MEDELA 8 oz bottles with teats (3 bottles)


(RM 95 + RM 2 postal cost- pos laju)

3) MEDELA set of 3 storage bottles


(RM60 + RM 2 postal cost - pos laju)

P/S: Dapat free gift 2 storage bottles jenama BUMBLE BEE :)

Rmai yg prefer brand Avent Philips... tp sy saja nk try brand neh... brand neh pn terjamin diperbuat dari bahan yg selamat utk bebi... skrg ni ada pulak kes, botol susu diperbuat dari bahan2 yg membahayakan bayi n bleh menyebabkan kerencatan pada otak bebi... Nauzubillah... so survey2 la brand mana antara yg terbaek n selamat digunakan... sy sy decide brand MEDELA... Besides botolnya yg cumil sgts... harganya bleh tahan... mebi akan dipakai secara turun temurun insya allah :P sy mmg sgt berharap n plan dpt breastfeed sume anak2 sy kelak... aiceh... yela, rmai yg nasihatkan setkan dlm minda dari skrg yg kita mmg nk bf'kan anak kita nti, n secara psychologynya nti kita tidak akan mengalami masalah utk menyusukan anak (sama ada susu menjadi kering, atau anak xmo minum susu ibunya) insya allah... sbb tuh skrg da berazam dgn kuat utk fully-breastfeed anak2 nti... sbb tuh siap bli botol utk storage EBM nti... siap dgn pump skali... sgt tertarik n teruja dgn ibu2 yg dpt fully-breastfeed anak2 mereka... berusaha dan berusaha... antara blog2 yg menjadi inspirasi sy utk mengikut jejak langkah mereka adalah AshAnas dan Ummiku Sayang... Mebi ada yg mcm ragu2 utk buat gitu... sy pn mmg masih ragu2... tp bila baca n jmpa byk infos pasai susu ibu, kebaikkannya sy jadi bersemangat utk memperjuangkannya... aiseh... susu ibu adalah hak anak... kn???

So dari skrg sy kena bersedialah dari mental n fizikal agar sy dpt melaksanakan tanggungjwb sy sbg seorg ibu nti... sebaek mungkin... walaupn sy berkerja tidak bermakna sy xleh m'produce susu utk anak sy kn? da byk cara skrg... n byk produk yg dpt membantu... terpulang pada kita utk mencuba n ikhtiar... kalu nti da cuba n ada perkara2 yg xdpt dielak nk wat mcm mana kn? yg penting kita cuba dulu... :) jgn trus ckp xleh... honestly skrg pn sy masih xyakin dptkah sy fully-breastfeed anak sy nti? tp apa2pn sy kena usaha... Byk lg infos sy nk cari pasai susu ibu, terutamanya mcm mana nk wat stock EBM... Best tgk org dpt wat stock smpai satu peti sejuk... byk btol hasil tenusunya... eheh... pastu nk tau gak bapa lama ek susu2 stock EBM dpt bertahan n elok utk diberikan kepada bebi... besides cara mcm mana yg terbaek utk dilakukan utk proses pemanasan semula / penyediaan stock2 EBM sblm diberikan kepada bebi...?? sapa2 ada infos x?? pls share ek... :)

10 sweet persons:

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

Salam kak. sy pun bli avent. 1 set: pump, botol-4,teat-2,breastpads -8 , ice cooler-2 n bagpack-1 dia la.hehe.yup2, kne bli botol yg BPA free.ni ade list botol BPA free: Avent, Dr. Brown, Nuby, The First Years, Safety Plus,Tommee Tippee, Babisil, Bumble Bee, Evenflo.

reef said...

Medela best! Botol susu tu nanti mesti kena beli lagi. Hehehe....
Jgn lupa start buat stok awal masa dalam pantang, kalo tak kalut nanti biler dah keje...hehehe

Ena said...

Wahh bagusnyer.. insyaAllah nanti dpt fully breastfeeding.. Moga mendapat anak2 yg cemerlang..

f a i z a h 's said...

Mrs Li - Faeeza Yusoff = tengs faeeza for the infos... :)

Reef / Hasuna = Suna pn beli brand medela ka?? :D stok tuh da leh simpan dari awai2 ka?

Ena = Ameen :)

sHarEna said...

yg sy tau, susu ibu klu simpan kt tempat freezer leh tahan berbulan..klu simpan kt tempat biasa tuh dlm seminggu kott..alahh, lupe pulakk..sori x bape membantu heheh

f a i z a h 's said...

sHarEna - eheh...xpelah, marilah kita sama2 mencari infos ok~! then kita share... hehe

nurhasuna khalid said...

a ah kami guna medela gaks...
once dah ada susu, bole jek start wat stok. mmg kena start dlm pantang before mula keja balik. kalo lambat2 nanti kalut jdinya, mcm kami la ni hehe...aritu lambat start wat stok sbb lambat balik umah sendiri. kalo wat stok kat kg, nanti susah nak transfer susu jarak jauh plak. mcm ampa dekat bole lah start awal.

f a i z a h 's said...

nurhasuna khalid: ooo...buat stock awal2 then simpan dlm freezer ka?? xreti sgt pasai nk wat EBM neh..uhuh

nurhasuna khalid said...

takpe, semua orang pun start from zero. Rajin2 lah baca forum kat susuibu.com, insyaAllah byk leh lajar dr situ.

f a i z a h 's said...

Tuhla..kna byk blajaq lg...adeiii

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D