23.5.09

Kebenaran nikah...

Bismillah wal hamdulillah...

Agar terabadi dan tersemat di sini ^_^

2- 3 hari yg lepas (supposely sy da hapdet menda neh tp btol2 xsmpt kerna byk btol keja lately), sy telah ke jabatan agama islam perlis seperti yg tertera di surat yg sy terima (20 Mei 2009 jam 10.30 pagi) uiks... knpkah siap ada jam2 lg neh? kan nk amik kebenaran nikah dari JAIPs ja... erm... adakah sesi kaunseling n intebiu?? alamak~! sedikit cuak membayangkan hal itu... so dlm kecuakkan tuh sy mengambil keputusan utk pi ke JAIPs a little bit late...ehe... dlm kul 1130 pagi baru sy smpai kt sana... org xbapa ramai n masing2 dgn beberapa urusan di kaunter...ada yg dok menunggu di lobi... sy pn menghulurkan surat berkenaan pengambilan kebenaran nikah bertarikh hari ini yakni 20 Mei 2009 (2-3 lepas) cik yg kt kaunter tuh meminta sy utk menunggu sebentar... kelihatan beliau sedang mengambil sesuatu dari dalam fail... dup dap dup dap... adakah sy akan dikaunseling sebentar lg... tiba2 kelihatan juga seorg lelaki mengusha sesuatu dari cik tadi... haih... adakah... berdebaunya....

Lebih kurang 20minit jgk menunggu kedengaran nama sy dipanggil oleh lelaki td... erks... dia hnya tersenyum n dia ckp...

Lelaki JAIPs: "RM5.00 ye..."

erks... itu je? ahah... sy pnyala cuak dari td... beliau explain lg...

Lelaki JAPIs: "Ni charge keluarkan kebenaran nikah n nanti serahkan kepada imam kariah"

Beliau menyambung bicara melihatkan sy terkedu sebentar... yela..tiba2 mntak duit ja smbil tersengeh2... kita ni pnyala cuak dari tadi menanti... ingat apa la td lama sgt...uhuhu...smbil membelek2 beberapa surat yg dikepilkan bersama resit pembayaran RM5.00 td... kelihatan borang permohonan sy n encik tunang telah dicop dgn besarnya "PERMOHONAN DILULUSKAN" dan "PERMOHONAN UNTUK BERKAHWIN DILULUSKAN" wah~!!! ehe... tersenyum girang sy... takut jgk tibe2 kalu tidak diluluskan kan? n yg plg teruja sy tgk kt sijil kursus pra-perkahwinan kami di cop dgn besarnya jgk " Sijil ini telah digunakan untuk bernikah pada .... dengan Nur Faizah binti Ramli" begitu jgk pada sijil kursus pra-perkahwinan sy... bermakna... mmg sijil itu akan digunakan sekali shj so sapa yg berhajat utk berkahwin lg silalah hadir ke kursus pra-perkahwinan skali lg ye... :P

Sib bek xkena intebiu kn? uhu...bkn apa haruslah xdpt menjawab soklan dgn baek sbb keadaan diri yg sgt cuak diketika itu...apa da... itu pn takut ka? biasalah menda yg xbiasa n insya allah hnya skali dalam seumur hidup... debaran utk melangkah ke setiap fasa sehingga diijab kabulkan merupakan saat2 dan detik2 yg tersangat bermakna....


(Ini merupakan kebenaran nikah kami... ^_^ tanpa bendalah ni imam xleh nikahkan kami...uhu)


(HIV Test saya... alhamdulillah resultnya non-reactive... means dptla sy kawen...ehe)


(HIV Test encik tunang yg resultnya jua non-reactive...bleh la beliau kawen dgn sy kn? :P)


(Permohonan sebelah perempuan yg telah diluluskan...alhamdulillah)


(Permohonan sebelah lelaki yang juga telah diluluskan... alhamdulillah)


(Sijil kursus pra-perkahwinan saya yg telah di cop~! :P lihatlah yg berada dlm kotak berwarna merah itu...itu adalah cop yang mengatakan sijil ini telah digunakan n tidak boleh digunakan lg if berlaku perkahwinan kali ke-2)


(Sijil kursus pra-perkahwinan encik tunang yg telah di cop~! :P lihatlah yg berada dlm kotak berwarna merah itu...itu adalah cop yang mengatakan sijil ini telah digunakan n tidak boleh digunakan lg if berlaku perkahwinan kali ke-2)


6 sweet persons:

naematul.ismail said...

uik...nape incek ashraf ada gmbr pd sijil dia?
ngee...smngt kak fae scan sume...
smoga berjalan dgr lancr..
neves x?
ngeh ngeh

f a i z a h 's said...

ahaha..ntahla naem...mebi sbb version kak fae pnya thn 2005 dulu nun...incik asyraf dia pnya sijil baru lg...2008 pnya...ehe...mesti la smgt...sbb sume ni dah diberikan kepada pak imam ma...uhuh... kenangan~! ^_~

Mrs Li - Faeeza Yusoff said...

aah laa, pelik sijil ade gmbr ;p hehe.chaiyok2!! xlm daa~~

f a i z a h 's said...

huhu..xsure la faeeza pasai gmbar tuh..pelik gak mula2 dulu..tp kena tnya jabatan agama islam johor la kerna kursus itu dibuat di johor..ehe

Qider said...

reading all the entries abt the preparation of ur wedding makes me wondering aloud,'aku ni betul ke nak kawen?'...because there're so many things have to be done in just two months time!

maaf sgt2 sbb takleh datang majlis adeq,(rs bersalah gile sbb dah dpt kad)..

-->hujung minggu ni adik fie convo kat shah alam (adeq akad nikah) -->kenduri sebelah adeq mmg for sure fie takleh pi because i'll get married in the same day! :-(

ape2 pun,semoga selamat segala2nya Ameennnn..

f a i z a h 's said...

uhu...adeq pn xwat apa sgt just wat apa yg wajib utk dilakukan...

xpala fie..mmg kita hnya mampu utk rancang n allah jgk yg tentukan sgalanya...apa2 pn adeq xkisah. nk wat mcm mana kn?doakan mg sgalanya berjalan lancar na...
^_~

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D