16.2.09

Menjadi orang yang sebok~

Kata orang, jika sesuatu kerja hendak disiapkan, berikan kerja itu kepada orang yang sebok. Eh, betulkah? Memang benar. Justeru orang yang sebok sahaja akan menguruskan masa mereka dengan baik. Orang sebok sahaja dapat memberi keutamaan kepada kerja-kerja yang banyak - mana yang utama, mana yang penting...

Tetapi sebelum itu, yang paling penting tanyakan diri terlebih dahulu, sebok itu untuk apa? Sebok atau buat-buat sebok. Sebok atau menyebok? Sebagai muslim, sebok kita mesti disebabkan kerana ibadah. Tidak kiralah ibadah asas, ibadah umum atau ibadah sunat. Atur sahaja kehidupan mengikut prinsip-prinsip ibadah, nescaya kesebokan kita berbaloi. Sebok kerana Allah...

Untuk mengatur prioriti pelajari atau telaah sedikit apa yang dikatakan oleh Dr. Yusuf Al Qardhawi dalam fiqh aulawiyat. Insya-Allah, banyak panduan di sana. Ah, malu kita dengan para sahabat… masa yang diberikan kepada mereka dan kita sama sahaja, tetapi mereka bertebaran ke seluruh muka bumi menyebarkan Islam. 3/4 daripada mereka meninggal dunia di luar jaziratul Arab. Sampai ke Cyprus, India, China dan Asia. Tanpa kapal terbang, tanpa kemudahan IT dan alat-alat canggih seperti yang dimiliki kita hari ini. Sebok, ya mereka sebok sekali.

Kita? Wah, berapa banyak masa di hadapan TV? Berapa banyak masa membaca Al-Quran berbanding membaca Koran (akhbar). Kalau nak dikatakan sebok, memang sebok… Ada diantara kita yang sambil memandu atau menunggang motosikal masih sempat ber’SMS’. Menguyah makanan sambil berbual di talipon bimbit. Yang berkerja sambil tidak sempat menziarah ibu-bapa di kampung. Mahasiswa/i atau pelajar di IPT dan IPTA ‘terlupa’ menalipon ibu-bapa… sebok sangat.

Manusia menjadi hamba apa yang dicintainya. Apa yang kita cintai? Itulah yang akan menyebokkan kita. Ingat, musuh perkara yang ‘lebih penting’ ialah perkara yang penting. Para sahabat sudah merasa berdosa jika mereka tersilap dalam memilih keutamaan dalam melakukan kebaikan - “khilaful Aula”. Kekadang mereka merasakan begitu sukar memilih antara bersedekah dengan solat sunat, berdakwah dengan berniaga, berjihad dengan menuntut ilmu… antara yang baik itu, mana yang lebih baik mengikut masa, situasi dan kondisi. Mereka cintakan Allah, mereka disebokkan kerana Allah. Dengar apa yang dirintihkan oleh Sayidina Umar Al Khattab, “aku tidak tidur di malam hari, bimbang urusan ku dengan Allah tidak selesai. Aku juga tidak tidur di siang hari takut urusanku dengan manusia tidak selesai.” Ertinya apa? Ya, Umar adalah individu yang paling “sebok” sewaktu memimpin urusan umat Islam.

Ditengah-tengah kekalutan dan keserabutan kita, kononnya terlalu sebok… “pause” sebentar. Renungi dalam-dalam, panjang-panjang, apa yang sebenarnya kita sebokkan? Bimbang, kesebokkan kita ada satu “deraan” yang kita cipta sendiri akibat membelakangkan kecintaan Allah. Stress, “tension”, boring… adalah toksid baru untuk jiwa manusia moden yang meremehkan kekuasaan Allah. Cari semula pangkal jalan dan tujuan hidup. Tanyakan semula apa yang aku cari dengan hidup yang singkat ini. Ingat kata Imam Safie, “peredaran masa adalah suatu yang aneh… tetapi lebih aneh manusia yang melengahkannya.”

Syaitan, musuh yang tidak pernah tidur. Malaikat, pencatat setia setiap masa. Siapa temanmu dalam kesebokan waktu? Suara siapa yang sering berbisik di hatimu? Ilham dari para malaikat atau waswas yang datang daripada syaitan. Kasih-sayang Allah sesungguhnya masih sudi singgah di hati yang berdosa. Kekadang “jemputan ke daerah kebaikan” singgah secara tiba-tiba. Kutiplah titipan kasih daripada Allah apabila suara hatimu tiba-tiba berbisik, “sampai bila aku harus begini…” Kata hukama, “apabila seseorang didatangi rasa hati yang begitu, ertinya dia telah menerima jemputan Tuhan untuk datang ke daerah kebaikan!”

Jangan berlengah lagi wahai diri, perhatikan kesebokan mu… Untuk siapa, apa, kenapa dan ke mana? Jika ternyata, sudah tersasar, perbetulkan segera. Biarlah kesebokan kita membetulkan “kesebokan” di dunia… menghindarkan kesebokan kita di akhirat. Kesebokan di akhirat itu Neraka! Syurga itulah tempat rehat kita. Allahumma zukna. Amin.

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D