21.12.08

Planning and Preparation...

Everything is just around the corner... around the corner utk org yg xwat apa2 persediaan lg mcm saya....huhu....I do nothing~! Ya ALLAH...apa la saya neh...

Ada seorg member bg link satu website neh...mcm bes jgk utk dijadikan panduan n guide...sgt bgs utk menyedarkan org mcm saya...haha... ^_^

ANGGARAN TEMPOH PERSEDIAAN DARI 12 BULAN HINGGA 6 BULAN SEBELUM MAJLIS PERKAHWINAN

1- Keluarga pihak lelaki bertandang ke rumah keluarga pihak perempuan untuk menyatakan hasrat dan meminang (done!)

2- Tetapkan tarikh majlis akad nikah (done!)

3- Ikuti kursus perkahwinan dan dapatkan sijil (done!)

4- Mendaftar di pejabat kadi (belum lg...sbb perlis punya style at least 3bln sebelum majlis...kira smpt lagi neh...hehe...mebi dlm bln 1-2 saya akn berbuat demikian)

5- Teliti bajet perbelanjaan dan nilai keseluruhan kos (adala buat sikit2...tp xpenah nk siap sepenuhnya...aduh!)

6-  Kurangkan perbelanjaan, usah boros dan mula menabung (insya allah...skrg ni just spend utk persediaan sahaja...)

7- Kurangkan aktiviti sosial (of course da lama done! haha!)

ANGGARAN TEMPOH 5 BULAN SEBELUM MAJLIS PERKAHWINAN (About now...aduh...)

1- Memastikan carta kewangan dan aliran keluar masuk duit pada landasan yg betul (kadang2 senget jugak...itu yg susah....)

2- Memilih warna tema majlis, baju akad nikah, baju hari kenduri, menempah juru gambar (saya ubah2 sikit memandangkan saya xpakai mak andam n insya allah xsewa baju...cuma sewa aksesori2 pengantin...)

3- Jangan lupa mulakan program kesihatan dan amalkan diet seimbang... (dah start dari segi menjaga kesihatan dalaman..cuma diet tuh yg susah sket...hehe)

4- Mula membeli barang hantaran satu per satu.. (insya allah ari krismas ni start bershopping di KL...kan tgh sale~! so amik kesempatan...ehe)

Inila checklist2nya....nti kena recheck balek~! Dalam bln 1 mcm tuh kena start kira jemputan dan juga tempah catering...

2 sweet persons:

n a e m a t u l i s m a i l said...

hikhik... sweet je... jgn lupa betau awal2 ek .. ngeh ngeh
semoga semuanya dipermudahkan urusan oleh Allah

Qurratul^Aien said...

wah2....ehe...baru pasan naem pnya blog rupanya....mekaseh na...doakan kfaizah n mg allah swt permudahkan segala urusan di dunia n akhirat bersama dgn si dia yg tersyg.... ehe ^_^

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D