24.11.08

Ulang tahun saya bekerja~! (part 2)


Entrance Resort Tok Senik Langkawi
Hari ini 24 Nov 2008...

Mmg da genab 1thn sy berkerja...pejam celik da 1thn rupanya...rasanya mcm baru ja abes jwb soklan final exam last year...huhu...Hari ini la sy mendaftar diri di resort kampung tok senik langkawi sbg ICT Co-ordinator...saya seorg diri...saya xkenal sapa2 pn di sana...shuttle yang disediakan di resort tersebut memudahkan pergerakkan ke mana2 destinasi memandangkan resort ini sgt luas, berbukit (ala2 sebuah kampung sebenar...terdapat rumah2 pondok kecil yg unik dan mendamaikan...) idea resort ni katanya dtg dari Tun Mahathir...okla jgk tp tmpat2 dia jauh2...so kalu nk jalan tuh mmg penat...ptg2 bleh la nk eksesais...cafe dia pn diambil idea dari warung2 kecil kampung seperti warung pak mat, warung mak minah...comey kan? ^_^

Saya ditempatkan di rumah petani pak tani...xsure laks..huhu (nama rumah tuh....kan kt kampung ada org keja petani) so rumah tuh located btul2 dpn sawah padi...best sgt2 pemandangan kt situ...ada gak rumah tukang jahit, tok penghulu, apa lg eh...ala2 kt kampung dulu2 la...rumah pak imam...nama2 rumah utk didiami tuh diambil idea mcm rumah2 kampung dulu2...berkenalan la dgn ICT co-ordinator yg jgk ditempatkan kt situ...ada 2bilik dalam rumah tersebut...1bilik tuh didiami oleh wanie dan cikpah...hehe...dan bilik kedua saya dan philo...berkenalan la sebentar dan masing2 masih blur ttg aktiviti dan tugasan kami di sini...time dinner lak, kami dibawa ke cafe warung pak mat...di situ baru jmpa lbh ramai ict co-ordinator...temaksukla geng2 dari utara iaitu kak nita, raziken, amin, apit...masa tuh naem xsampai lg...dia smpai dgn nadia pada mlm tuh..time tgh meeting dan kami dok rumah skali jgk...

Malam yg mendebarkan di mana kami akn dipertemukan dgn oleh HR Manager; en kamal (yg kami kenal sbb dia yg intebiu dan dia yg uruskan kemasukkan kami ke sini) dgn our projek manager Pn. Norazlina...bila diberi briefing baru clear la skit ttg kehadiran kami ke sini...rupanya kami dikehendaki m'organize satu program utk guru2...fuh...apakah ini? baru ja masuk keja kena handle program pulak...mmg blur btul la...siap ada komiti lg tuh...program berlangsung slama lbh krg seminggu jgk...kami ditempatkan di sekolah2 tertentu berdasarkan lokasi kami diintebiu mula2 dulu... (syukur dapat kt perlis juga iaitu di SK Paya) dalam program itu juga kami dipertemukan dgn guru besar, PK dan penyelaras ICT sekolah...mmg pening dan blur dgn program yg bakal kami handle kt skolah selama lbh krg 2thn ini... (malas nk ceta detail program kt langkawi) dahla tuh pulak, ingat ka program tuh seminggu dan kami bleh balek umah rupanya kami terus akn ditrain slama lbh krg 2bln la jgk...fuh...baru ja tahu...pas ja program kt langkawi trus kami dikehendaki melapor diri di Grand Cristal Hotel Alor Setar... (dahla baju pn bawa xcukup...terpaksa curi balek sat mlm tuh...) kami ditraining lbh kurang 1minggu di alor setar...

Grand Cristal Alor Setar

Diperkenalkan ttg organization GSB (GiTN SDN BERHAD), ttg service schoolnet dan MSS Schoolnet iaitu Kaspersky...diajar ttg installation kaspersky dan pada sesi ini kami dibawa melawat ke SMK Kepala Batas utk sesi latihan MSS Schoolnet oleh En. arif dari GSB sndiri...apa lg eh training kt sini...xbapa ingatlah...tp xdak la byk praktikal sume teori semata...saya masih lg shock sbb baru first time keja dan baru ja menghabeskan paper final...huhu...apala nasib...tp xpa, ada jgk rezeki smpai skrg...cuma sy still xpuas ati dgn keja skrg (kontrak lg n mcm xdak masa depan...just amik utk tmbh pengalaman semata2...ikhlaskan niat krn allah...) lepas ja seminggu kt sini kami dikehendaki mendaftar diri di Safira Golf Club di Seberang Jaya, Penang....utk sesi latihan selanjutnya...

Safira Golf Club, Seberang Jaya, Penang

Kt sini, sume 25org ict co-ordinator menjalani latihan selama lbh krg 3minggu jgk la...penat btul...siang malam training dan xdak langsung cuti even hari sabtu dan ahad...public holiday pn kami kena attend kelas...First modul tuh seingat saya adalah berkaitan dgn hardware...pasang komponen dlman CPU, format komputer guna XP dan window 98... (first time sy format pc...kesian kn?) setiap modul memakan masa slama lbh krg 3hari utk dihabiskan dan setiap akhir sesi latihan akan ada exam....mmg tertekan btullah...dahla cuti xdak...siang mlm kelas...huh...kalah la budak2 nk amik exam...second modul tuh da xingat...hik3...tp overall kalu xslp dlm 9 modul...termaksuklah Internet dlm P&P...P&P stand for Pengajaran dan pembelajaran...ICT dalam P&P, pedagogy (xpasai2 subjek yg cikgu2 blaja dalam 1sem bleh dipendekkan jadi 3hari je...gilos) byk jgkla sy blajaq spjg sesi training, indirect atau direct...setiap modul memerlukan kami utk membuat presentation (built self confidence) dan byk gak la sesi discussion dijalankan...

Masuk sekolah (15 Januari 2008)

Kami diberi cuti cuma 3hari sblm memulakan tugasan di sekolah. Sib bek rumah saya dekat, org yg kena cari rumah sewa mmg kelam kabut dibuatnya... (3hari ja cuti setelah sekian hampir 3 bln kami tidak dibenarkan cuti dan training siang dan malam...huh...agak kejam...) 15 januari dan kalu xsilap saya hari selasa...kami memulakan tugas sbg PGS (Penyelaras GTL School)~




2 sweet persons:

n a e m a t u l i s m a i l said...

rindunya........
rasa macam ulang momen2 di tok senik,grand crystal juga safira..
tapi tamau pi sekolah...

Qurratul^Aien said...

ehe ^_^
btul tuh naem...mmg rindu saat2 training...walaupn sat sgt tp rasa best...
Benar skali~!!!
Xmau p skolah~!!!
Xmo3~!!! ^_^
Hik3

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D