12.12.15

Baking with kids

Bismillah wal hamdulillah...

[Entri hari jumaat semalam baru sempat post]

Sayyidul Ayyam yang barakah... antara hari2 dalam seminggu saya paling gemar hari Jumaat... sebab suasananya lebih tenang...walaupun hari2 yang dilalui tidaklah setenang mana tetapi hati alhamdulillah lebih rasa kelainan pada hari Jumaat... 

Kadang-kadang 'mood' nak buat semua menda pun datang hari Jumaat... sebab itulah waktu zaman berkerja dulu saya tak suka berkerja hari Jumaat haha! Jadi tahun2 akhir saya berkerja syukurlah berkerja di Kedah, jadi 'weekend' adalah pada hari Jumaat yang tak 'best' pada waktu itu adalah hari bersama keluarga hanyalah pada hari sabtu barulah kami suami isteri ada masa bersama dengan aisya... Sekarang ni dah jadi 'stay-at-home-mom' hari-hari pun hari bersama keluarga... alhamdulillah... 'part quality time' bersama keluarga memang tidak saya nafikan adalah masa yang sangat berharga...  

Berbalik kepada topik 'baking with kids' saya ada buat biskut 'viral' cerita TAM (Tuan Anas Mikael) beberapa minggu lepas... senang je buat biskut tuh tak pakai 'mixer' bagai pun... semua pakai senduk kayu... aisya n amira suka sangatlah bab2 nak sibuk sama-sama ummi kalau nampak ummi bawak keluar tepung mesti dua2 orang tercegat tepi dapur minta nak tolong... sangat rajin ye dop anak dara ummi... :P kejadian biskut 'viral' TAM tuh pun sangat best... jadi teruskan misi minggu ini buat kukis lagi untuk anak-anak... anak-anak saya memang suka makan kukis... kukis ala-ala 'chipsmore' memang sekali hadap je... terjumpa 1resepi mudah... lebih kurang jugak dengan kukis TAM ni... cuma ada beberapa bahan tambahan... hasilnya juga lebih 'da ba boom'. Mudah je ye sebenarnya buat kukis ni.. sebijik hasilnya macamnya biskut chipsmore tapi lagi best rasanya...

 Biskut 'Peanut Butter with Chocolate Chips'
Sumber asal: Fabtasticeats

Jadi nama kukis sendiri sebab ada tukar-tukar bahan sikit hehe

1/2 cawan 'pure butter'
1/2 cawan gula perang
1/4 cawan gula kastor (tak letak)
1biji telur
3/4 cawan mentega kacang (peanut butter)
1sudu kecil vanilla extract
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil baking soda
1/2 emplex
1 cawan chocolate chips
1 cawan 'almond bits'

Cara-cara:

1- Pukul butter dan gula perang sehingga kembang/sebati. Pakai senduk je sebab ada pembantu yang sudi pukul butter tuh sampai kembang hehe
2- Masukkan telur, vanilla extract, dan mentega kacang. Sambung pukul sehingga 'creamy'.
3-  Dalam bekas lain ayak tepung bersama baking soda dan emplex. Kemudian campurkan bahan-bahan kering (chocolate chips dan 'almond bits').
4- Gaulkan bahan-bahan kering ke dalam adunan yang 'creamy' tadi. Sebatikan
5- Gunakan 'scope' untuk membentuk menjadi bulat seperti ais krim. Saya guna sudu scope 'table spoon' tuh je...
6- Bakar pada suhu 160c dalam masa 15-20minit. Bergantung pada kepanasan oven masing-masing. 
7- Selesai keluar dari oven, biskut akan jadi sedikit lembik, tapi bila sejuk dia akan keras sendiri.

 


 






 

0 sweet persons:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D