21.2.15

Musim...

Bismillah wal hamdulillah...

Sejak ammar masuk 1tahun last month, musim hujan bertukar menjadi musim yang sangat panas terik dan kering di bumi perlis... masa tuh ammar dah start demam, selesema dan batuk sekaligus... memang simptom nk beralih bulan plus gigi dia baru nk start tumbuh... berbeza dengan kakak-kakak yang tak demam waktu gigi nak tumbuh... lepas tuh demam beralih kepada amira tp amira jenis yang cepat baik demam alhamdulillah... mandi ja sehari 3-4kali sampai suhu dia normal... makan ubat memang tak la si amira nehs... jadi sy jerlum dan amira cuma makan chewable vitamin c shaklee... saya bancuh air madu campur perahan lemon... Amira memang suka rasa masam jadi tak da masalah bagi dia... lepas tuh aisya pulak kena flu... 

Menda ni berlanjutan sampai bulan nehs... cuaca pula tak menentu, tiba2 minggu ni boleh hujan time2 dok panas terik tuh... dengan saya sekali sakit tekak... perit macam terbakar... anak-anak lagi la merengek badan tak sedap... bancuh air madu campur perahan lemon suruh semua orang minum... alhamdulillah dah ok sikit...  baca kat group whatsapp parents PASTI aisya... ramai yang tak dapat hadir ke tadika sebab demam... bersilih ganti demamnya dalam 1-2minggu lepas... lepas tuh hari ni aisya pulak tiba2 badan panas... jerlum dengan air asam jawa, buat socks remedy, mandi 3-4kali sampai suhu badan turun... alhamdulillah dah ok sikit... malam ni ummi berjaga pula untuk pantau suhu puteri sulung... adeh 2malam dah tak tidur... malam tadi siapkan order headband... ada lagi order yang belum siap untuk pos lepas CNY... semoga dipermudahkan segala urusan kami sekeluarga... baru plan nk jalan-jalan tapi melihatkan cuaca yang tidak menentu, kejap panas terik, kejap hujan... memang badan pun rasa tak sihat... anak-anak lagi la... 

Moga musim ini cepat berlalu... kesian tengok anak-anak... elok nak baik je flu, tiba-tiba jangkit dengan orang lain pulak... flu berlarutan... stok garlic kat rumah memang asik out of stock jek... garlic oil je tiap-tiap malam... alhamdulillah ammar yg batuk berkahak tuh pun makin ok sikit... ummi konsisten ambil Omega Guard Shaklee (buang kahak, tingkatkan sistem imun, atasi masalah allergy), sustained release vitamin C 2biji sehari untuk tingkat sistem imun n pulihkan flu secara natural... madu dan lemon pun minum hari-hari serta minyak zaitun... kahak ammar nampak semakin berkurangan... harap-harap pulih terus... tak sanggup tengok anak-anak syurgaku tak sihat on/off 1-2bulan ni... panas sungguh bumi perlis, kering lagi terik... pokok-pokok pun dah kelihatan kekuningan seolah-olah terbakar sebab terlalu panas...

Demam pada 7Jan2015 lepas...
Anak-anak syurgaku...semoga dikau semua sihat dan cergas membesar menjadi insan soleh dan solehah...ameen ya rabb
Ammar Yaser yang sentiasa nk berkepit dengan ummi...

 

2 sweet persons:

nik ros said...

comelnyer ammar.anak manja la ni yea.asyik berkepit jea ngan ummi..hihi

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Aah nik...mmg manja sungguh... tp alhamdulillah sejak da start dpt kaki neh dah xhiraukan ummi...tp ummi lak kena kejar2 dia sbb blom stabil lagi...asik tergolek jek...hehe :D kepala pun dah lebam sana-sini...adeh

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D