26.12.14

Berprasangka & berdoa yang baik-baik...

Bismillah wal hamdulillah...

[Entri terperam selama beberapa minggu]

Sejak ada anak lebih kurang 4tahun yang lalu ramai yang telah menjadi penasihat tak bertauliah saya... hehe :D alhamdulillah dengan ilmu-ilmu parenting yang dikongsikan bersama... semua berdasarkan pengalaman, ilmu yg didapati daripada orang tua dulu2... saya memang suka ilmu parenting ni suka sharing dengan kawan-kawan tapi bila bab cara nak uruskan anak-anak tuh saya dapati setiap dari kita memang berbeza-beza kerana beberapa sebab...tetapi ada yang sampai tak boleh nak accept cara orang lain handle anak/baby... tak boleh nak accept tuh tak pa tapi jangan sampai bercakap sesuatu yg mengguris perasaan dan hati orang seolah-olah kita lah yang paling hebat dalam hal menjaga anak & cara kita handle anak adalah yang terbaik! Bagi saya sesuatu yang tak patut... jika sesuatu tuh tak salah/bahaya n tak melanggar syarak biarkan saja dia dengan caranya. Mungkin itu yang terbaik utk dia dan anak dia... Dia yang menjaga anaknya itu bukan kita... Jadi elakkan jadi penyebuk yg over! hehe :P

Saya ada 3orang anak dan jelasnya pe'el mereka ketiga-tiga berbeza... Bermula dengan dalam tempoh berpantang (proses berpantang pun tak sama sbb kaedah melahirkan juga berbeza) sampaila usia sekarang... 3orang anak ada 3macam jenis pengalaman berbeza... baru 3orang kan? more to come kah?hehe :D nak share la pengalaman sy sikit mungkin boleh dijadikan panduan... saya sebenarnya agak culture shock dgn kelahiran anak ke3 yg tidak disangka-sangka... tp alhamdulillah walaupun tak diduga allah swt kurniakan saya seorang anak lelaki selepas 2orang anak perempuan... bersyukur tidak terhingga... tetapi cabarannya adalah proses menjaganya... apa yg culture shock?sebabnya proses penjagaannya adalah berbeza berbanding kakak2nya... malah lebih mencabar... saya fikir baby2 ni lebih kurang je pe'el dia n bajet dia terror sgt... haha! padan muka allah swt nak menguji saya... 

Selepas bersalinkan amira, amira adalah baby yg paling mudah dijaga... dahla bersalin pun super duper mudah... nangis paling tak banyak sampai ramai yg tanya "Tak dengar langsung suara baby..." malam siang ok je merengek sikit2 ja if lapar n lampin basah... saya pun xdakla nk dodoi sgt just tepuk2 sikit untuk tidurkan dia... xda guna pacifier n memang mudahlah... next 1year 8months lahir pula si putera idaman si ammar yaser... saya bajet mudah jgk seperti amira... sangkaan sy meleset... cranky siang malam smpai habis ikhtiar... badan sy super duper penat tak tahu apa yg tak kena... cara sy treat aisya n amira langsung tak boleh pakai... memang sy tawakkal je la kepada allah swt... pakai buai ka, pakai puting ka sy tak kisah asalkan ammar beransur ok dan tak cranky lg... 24jam dia tak tidur... mungkin pe'el baby lepas pantang tp siyes sy culture shock rasa tak leh nk terima... 

Rasa sedih sgt isau dia sakit atau tak selesa... jumpa doktor, jumpa ustaz keadaan masih tetap sama... ok fine! saya tahu kini setiap baby tak sama... saya xleh nk treat n expect setiap budak tuh sama... as long as sy usaha buat yg terbaik... so better uols guys stop complaining about others's way... biarlah mereka dengan cara mereka asalkan tidak menyalahi syarak atau membahayakan baby... mereka yg jaga anak2 mereka mesti mereka tahu apa yg baik... just doakan yg terbaik... jgn berlagak hero na :D just my 2cent...

 

2 sweet persons:

♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥ said...

three and more to come :P
amira no 2, thaqif no 2, adakah faktor anak no 2 mcm tu? hehe..thaqif pun xbanyak nangis.paling senang melahirkan.sampai sekarang kurang bunyi.lebih suka buat hal sendri tapi lasaknyaaaa.. Allah saja yg tau.. zharfan pun kuat ngempeng..mcm ammar yaser gak rsnnya..
tapi betul setiap anak berbeza feel dia..
but, preggy moment adalah moment yg sentiasa dirindui..
kofkof :P

Faizah^Ramli said...

@♥نعمة السعده اسماعيل‎ ♥

Eh boleh pulak sama...amira pun sama dia pnya lasak hanya allah swt shj yg tahu walaupun girl... sepanjang hari ada ja agenda dia... letihnya lah... tp mulut xbyk/xbising mcm aisya... boleh la sikit2... ammar yaser paling hero la setakat neh... tp mulut bising mcm kak long aisya... pot pet pot pet dah... more to come tuh xtaula naem...tunggu naem dulu la kot...heheh

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D