14.4.14

Siapalah yang mahu?

Bismillah wal hamdulillah...


Lepas dah amik injection perancang depo-provera neh baru nk teringat gugel sana sini... haha! awal2 xsempat nk gugel...malam td anak2 tdoq awal jadi sempat ummi nk menelaah sikit sebyk... seram hoihh baca side-effect injection depo-provera ni smpai dr.zubaidi menasihatkan jgn amik suntikan depo-provera ini dalam jangka masa panjang... see! Ada yg amik sampai tempoh 5tahun! serammm... sy yg baru amik 1kali je ni pun dah rasa gane nk buang segala side-effect dia hah? kalu sy sihat sejahtera xhingin aku nk amik so call family planning sgt nehs! T_T

Masa pertemuan dgn dr.faizah last week, dia xdakla explain pasai side-effect lain kecuali gangguan hormon seperti period yg xregular dan weng... kekadang period ada, kekadang sikit2, kekadang heavy... macam tuh je la... sokay je la kalu side-effect setakat itu... tp ada yg sy terbaca, ada sesetgh wanita yg ambil suntikan depo-provera ini mengalami masalah kesuburan selepas ambil beberapa tahun dan stop untuk cuba mengandung lg... seram tak??? asalnya allah swt jadikan kita sbg seorg wanita yg subur, yg mampu mengandung dgn mudah tiba2??? dek kerna tangan n perbuatan kita sendiri?sy rasa macam xbleh nk terima menda ni... terasa sgt sedih disitu... 

Sampai dr.faizah kata ALHAMDULILLAH menjadi seorang wanita yg sgt subur... kembang semangkuk sat... ehhehe :D antara tanda2nya sy didatangi period selepas 2bulan lebih melahirkan... walaupun fully-bf... dr.faizah kata itu salah satu tanda sgt subur... tp bila dr.faizah review history sy dia kata nak tak nak mmg kena amik perancang demi keselamatan diri... "kalu setakat czer n xdak masalah sy tak recommend amik perancang..." see! czer pun if sihat n xdak masalah xpayah la amik perancang cenggitu... bukan xboleh merancang tp pilih cara lain yg xmain hormon, ubat, chemicals, dadah segala...  

Saya hairan jgk ada org yg senang mengandung, senang beranak, anak2 sihat tp amik ubat perancang, cucuk sana sini, implanon, IUCD bagai... bukan xboleh plan utk jarakkan... boleh cuba cara lain kot instead of amik secara moden... mungkinlah chances nk pregnant tuh tinggi if secara natural tp fikirkanlah kesan di masa akan datang... kalu termengandung awal sikit, xdak nk effect kesihatan awk kn?lainlah keadaan begitu merbahaya jika mengandung terlalu awal seperti sy T_T ok2... apa2 pun terpulang pada individu... jus my 2cent... 

Oh! lupa antara side-effect pengambilan suntikan depo-provera utk jangka masa panjang adalah boleh menyebabkan gangguan saraf dan kereputan tulang... ok fikir2 ye semua yg sihat2 kat luaq sana... apa2 pun kita berbalik kepada ALLAH SWT Tuhan yg menciptakan seluruh alam ini...kita ni hnya mampu merancang dan selebihnya DIA juga yg menentukan... kkdg ada yg amik 'family-planning' alhamdulillah sihat walafiat smpai ke hujung nyawa ada yg sebaliknya...


 

4 sweet persons:

nanonano said...

so far nk masuk 5tahun kawen xpernah lsg amek ape2 perancang :P
suburrr sgt, tp pandai2 la rancang sdiri, hahaha
nway, aku tiap kali lepas branak, sure darah nifas dekat 60hr, so lepas pd tu suci berbulan2 lamanya plak nk dtg period balik,

Rai Ourkizuna said...

ala takutnya..saya tak pernah ambik apa2 jenis perancang moden pil atau apa.. tapi rasanya nak kena juga..sbb saya pun kategori subur..hehehe..

pst..faiz..aritu link blog yg private tu apa eh..? lupa nak save..

Faizah^Ramli said...

@nanonano

ALHAMDULILLAH na... cer mu share sket strategi yg mu jalankan...hehe...aku sokmo fail kalu natural planning ni sebab kkdg period aku xregular... huk3 apa2 pun perlukan kerjasama kedua2 belah pihak...aku bab nk nasihat boleh tp nk apply ke laot...haha :P

Faizah^Ramli said...

@Rai Ourkizuna

If xde apa2 masalah better natural planning jek selebihnya tawakkal n berserah kepadaNYA...doa byk2 mg dia menjayakan misi kita buat natural planning tuh... insya allah... :) url blog eh : http://pengalamanbersalinfaizah.blogspot.com

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D