4.2.14

Confinement Mode... (part 2: perihal kak long & kak ngah)

Bismillah wal hamdulillah...

Nak ulang lagi, berpantang kali ke3 ini adalah super mencabar dibandingkan dgn yg pertama dan kedua... :D jadi sy bercadang utk 'tutup kedai' untuk selama-lamanya 4-5tahun akan datang... ada beranss??? hahahaha :D (terus berkumandang lagu "cukup-cukup sudah... cukup sampai di sini saja...") ok update secara pantas sementara en.ammar yaser kita tgh tidur... kalu tak asik nk bergayut ja kerjanya... biasalah baby newborn... nyusu, poo poo je kejenya... perut kecik lagik... 

Sejak sy bersalin arituh, en.abg da register kak long aisya kt tadika dekat dgn umah PIL... tadika perpaduan je pun... lagipun aisya da biasa dgn tadika tuh sebab toknek aisya rajin bawak aisya melawat kawasan ke tadika tuh... jadi cikgu2 situ pun familiar dgn aisya... jadi tahun ni genab usia aisya 4tahun, cikgu2 situ soh aisya register jadi anak didik depa jugak... maka register la aisya... dpt baju uniform bagai... bukan main seronok lg kak long sorang ni nk p skul katanya... sbb ramai kawan... alhamdulillah potty training jgk telah berjaya... jadi aisya skrg diapers free dah cuma waktu malam xyakin sgt terpaksa pakaikan diapers jgk.. so far okla sejak kak long aisya masuk skul... da matang, boleh diharap jaga adik cuma masih lg xleh nk kongsi barang n toys dgn kak ngah amira... ada ja la adegan berebut2 smpai tarik2 rambut... ummi susah hati tgk... mg kak long aisya cpt belajar jg adik2 pulak pasni...

Kak ngah amira adalah individu yg paling ummi concern... kesian dia sbb dia xfaham apa2 lg... macam culture shock pun ada... n dia sgt perlukan perhatian... sbb tuh ummi mmg restless sgt sepanjang pantang nehs... malam adik ammar mmg tidur xmenentu pastu siang dlm keadaan sakit2 badan terpaksa layankan kak ngah pulak... maktok mmg xsempat nk buat semua menda... perghhh cptlah masa berlalu... ummi nk jadi superummi bleh jaga ketiga2 hero n heroin sekaligus tanpa perlu harapkan bantuan sapa2... hari2 doa smg ummi kuat n sihat sentiasa... ameen ya rabb... kak ngah amira nk suruh dukung tuh yg luluh hati... dahla sama saiz je dgn kak long aisya skrg... makan berselera sgt selepas kejadian muntah2 n cirit birit arituh... sib bek kita ada doctor paed personal...ekekeke :D yakni mak lang odah depa la... hikmahnya maklang n paklang jadi MO kt wad paediatric HTF... so ubat semua boleh bawak balik... doctor cek kt umah jek pastu dpt ubat... hiks... kak ngah amira cpt matang na... insya allah semuanya akn  kembali kepada sedia kala... 
Puteri sulung ummi n ayah... kak long aisya nafisa... yg sentiasa nk jadi princess n nk melawa...anak dara la katakan...hehe

Ummi's sweetheart forever... amira humaira... ntah kenapa rasa connection antara ummi n amira sgt kuat... mebi muka kami sama n amira fully bf dgn ummi lama... pastu 24jam berkepit dgn ummi sejak lahir lg... :)
Ke3... Ammar Yaser... day 21 sudah... tp masih xmenentu tidurnya... agak mencabar jaga budak kecik nehs... sebijik perangai kak long aisya masa baby... kak ngah amira paling mudah dijaga... xdak masalah tidur, n sgt behave... cuma kena prolonged jaundice... laen anak laen cabaran n pe'elnya... sbg ibu mmg kena bersedia n terima dgn hati terbuka sambil mendoakan yg terbaik utk anak2...

 

4 sweet persons:

Khadeejah Hasmad said...

Huhu. Seram baca. Memang super ummi ni

Khadeejah Hasmad said...

Huhu. Seram baca. Memang super ummi

nik ros said...

wahhh.tahniah untuk babgy baru.comel sgt dia :)

♥mamaTisyaThaqifTafhim♥ said...

paling suka tengok mata bulat kak ngah tu.
kak fae,share la protection apa guna.hahaha.
betul ka nak tutup sementara?
hihi
semoga kita berjaya.
D:

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D