3.2.14

Confinement Mode... (part 1)

Bismillah wal hamdulillah... 

Tak tau macam mana nk mula... cuma nk cakap berpantang kali ke3 ini adalah lagi mencabar berbanding berpantang anak pertama dan kedua... macam tak berpantang pun ada... cuma jaga makan minum, berstoking, mandi herba, berbengkung jerk... dari segi rehat mmg tak langsung... lagi kau merungut faizah! Sapa soh mengandung kerap2?haha! ada tak yg nak marah sy keluarkan statement mcm nehs?mesti ada yg sokong n ada yang tak kan? apa yg pasti setiap orang punya alasan tersendiri... setengah org xdak masalah nk mengandung n beranak tiap2 tahun pun... tp setengah org pulak mungkin sedikit sukar utk berbuat demikian... so jgn mencemuh kepada yg kerap mengandung n beranak atau jgn juga mencemuh yg memilih untuk menjarakkan kehamilan sehingga 3-4thn... they have their own reasons of course :)

Dulu masa berpantang selepas melahirkan aisya boleh la berbaring 24jam... pun sama masa kelahiran amira humaira... anak baru 1org n da besar sikit... berpantang ammar yaser neh lagi tak masuk akal... hari2 penat n letih... perhatian tetap perlu diberi kepada 2orang puteri kesayangan terutamanya amira humaira yg baru berusia 1tahun 8bulan... ya ampunnnn... ingat ka dia ok je dgn kehadiran adik... dia punya cranky hanya allah swt shj yg tahu... siap demam, muntah, cirit bagai lagi... xtahu la punca apa... pastu jangkit dgn kaklong aisya... pakej terbaiklah ummi baru seminggu je beranak ampa 2org pun xsihat... rasa nk meraung jek... luluh hati lg kak ngah amira xmau langsung ummi dekat dgn dia... ada sedikit rajuk di wajahnya... ummi sebak setiap kali nk dekati kak ngah amira, kak ngah amira akan cari maktok... huwaaaa... feeling sgt tersentuh waktu dalam pantang... which is pengalaman pertama... xsama macam aisya dulu... amira lebih manja dibandingkan dgn kak long aisya mebi sbb dia fully breastfeed lama kot... n 24jam bersama ummi sejak lahir lg...tiba2 ummi hilang 5hari tup2 muncul bawak baby baru... sandiwara apakah ini??fikir amira humaira -_-

Sekarang dah masuk minggu ke3... segalanya perlahan2 sy cuba sesuaikan diri... uruskan ketiga2 putera puteri serentak masih xmampu... masih mengharapkan mak... this weekend ingat nk balik tidur di rumah try utk together2 just 5 of us... bonding session perhaps... saspens... update pasai kak long aisya n kak ngah amira dgn kehadiran adik baru utk next entri... :)

 

2 sweet persons:

nik ros said...

ala sianyer kat kak ngan.tak pe.dia ada mak tok dia.

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Ummi la makan hati berulam jantung...huhu sbb sgt tersentuh hati tgk anak2 dihandle oleh org laen... xsabar nk habiskan pantang neh... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D