18.12.13

Adik amira bakal menjadi kak ngah amira...

Bismillah wal hamdulillah...

Puteri ke2 bakal bertukar status dari adik kepada kakak... skrg masih tersasul ummi panggil "adik" rasanya belum puas kot panggil adik... skrg da start panggil kakak amira... syahdu pulak rasa... awal kamu bergelar kakak...ye benar ada budak lagi awal kot bergelar kakak/abg... tp ummi belum pun puas tgk kamu membesar... skrg diusia 1tahun 7bulan sudah byk perkembangan yg kamu capai... alhamdulillah atas kuasa n izinNYA... cuma ummi xsempat update ja macam zaman ummi ada kak long aisya seorang...

Orang selalu ckp anak ke2 selalu terpinggir... ummi anak ke2 n ayah pun anak ke2... xdakla rasa terpinggir pun cuma unik ja sikit... :) kak ngah amira skrg dah pun berlari sama pantas n aktif dgn kak long aisya... kkdg ummi yg seriau tgk... padahal kamu da cukup besar utk berlari bersama2 kak long aisya kan... mungkin sebab ummi rasa masa sgt pantas berlalu... yelah, tahun lepas kot ummi baru lepas bersalinkan amira... tahun ni atau awal tahun depan ummi bakal bersalinkan adik amira pula... bertambah la nti ahli keluarga kita... kak ngah amira sgt byk 'mulut' da skrg walaupun byk words yg ummi xfaham keluar dari mulut... tp alhamdulillah byk jgk words yg da jelas sebutannya... contohnya word AYAH... ini mmg jelas n antara word yg paling awal kak ngah amira suka dan pandai sebut... nk ngadu apa2 sikit ayah jugak yg dipanggilnya... sob3... lepas word ayah, da pandai panggil KAKAK... skrg lagi advance KAKAK da tukar jadi AISYA... haha :D mungkin sebab dok dgr ummi n ayah panggil aisya kot... ummi kena kerapkan panggil kak long aisya dgn panggilan kakak supaya kak ngah amira tak keliru... 

Malam2 pun da jarang bgn minum susu... ada kot 1x gitu jek sbb sgt suka makan... suap je la apa pun semua dimakannya... nasi kkdg 2-3kali 1hari... tuh xmasuk tea break lg roti, biskut etc... alhamdulillah berselera sungguh... skrg berat amira 9.6kg... sokay la xdak la berat n kurus sgt... ouh... kak ngah amira da wean off... ok fine ini part sedih akan diceritakan di entri laen... dia sendiri yg refuse utk breastfeed... panjang rentetan kisahnya... walaupun mcm tuh, kak ngah amira masih lg manja... sgt manja n suka mengadu... hehe :D kalu gadoh berebut brg dgn kak long aisya tiba2 dtg la merengek kt ummi n ayah... tp ayah xbg layankan nanti terbawak2 perangai asik nk merengek n mengadu... soh survive sikit... dah nk jadi kakak kan? :) kena la lebih independent... 

Sejak da panggil ummi dgn panggilan "ammi..." tanggal 12dec2013 baru2  nehs mmg bertmbh manja ummi tgk... selalu join ummi solat siap pakai kain telekung complete lg, pastu mai baring kt riba ummi sambil panggil... "ammi... ammi..." ouhhh sungguh syahdu rasa... mmg manjanya lebih dari kak long aisya... kkdg ummi terfikir nanti adik dah keluar mcm mana ekspresi kamu sbb kamu sgt manja nk dibandingkan dgn kak long aisya n masih lg kecik... kak long aisya jadi kakak masa umur 2tahun cukup, kak ngah amira mungkin dalam masa terdekat dlm usia 1tahun 7bulan... mg allah swt mempermudahkan urusan ummi menjaga anak2 kesayangan ummi... ummi serius saspens... ummi berdoa sgt2 mg kak ngah amira cpt matang, mudah faham, mudah dijaga, n baik2 shj... rasa xnak berpisah tempat tidur dgn anak2 je... tp en.abg dah ada ikhtiar nk pisahkan tempat tidur untuk aisya n amira... yela aisya da cerdik n petah berckp...malam2 pun da xbgn mintak susu kecuali siang xnak makan nasik mmg malam nak susu la jawabnye... kena setup bilik la utk 2org anak dara tp ummi siyes xready... haha! seronok dpt tidur dgn anak2... peluk anak2 depan mata... ya allah perasaan apakah ini... perasaan sayang yg teramat mendalam rasanya... :) mungkin ini dinamakan naluri n kasih sayang seorg ibu... sejak bersama anak2 24jam/7hari 7mlm mmg terasa jalinan kasih sayang n keakraban antara kami tersangatlah kuat.. if 1hari anak2 xdak (maktok mai pinjam sat) serius sunyi tahap xleh nk buat apa... mundar mandir kt dlm umah serba tak kena... padahal baru 1-2jam depa xdak... hehe :D if 1day kena kerja balik, mcm xnak kerja ja selamanya... hehe :) xtaula kena usahakan utk xkerja selamanya boleh??? ekekeke :P

Kak ngah Amira Humaira binti Mohd Asyraf
2puteri hari ummi n ayah...
Kak long Aisya Nafisa binti Mohd Asyraf... nak ayu je sokmo... ekeke :D
Our 3rd bundle of joy yang bakal menjenguk dunia... smg dipermudahkan semua urusan... kami semua xsabar menanti kehadiran kamu... keluar dgn baik ye sayang... ummi, ayah n kakak2 sedia menanti... :)


 

3 sweet persons:

♥mamaTisyaThaqif♥ said...

Nanti bila adik dah lahir,dan yg lain suruh dukung lagi shahdu kak fae.huhu.
Walaupun anak dekat2.tak rasa pun membhagikan kasih sayang.
Tapi seriyes masa pantas sungguh berlalu.
Eh,thaqif dah tau dia adalah abang.
Panggil abang dia akan toleh.
Pektis dekat kak ngah amira.hihi.
Gud luck kak fae.

Faizah^Ramli said...

@♥mamaTisyaThaqif♥

Wah dukung tuh part syahdu jgk...harap2 ayahnya adala masa nk melayan 2ketoi tuh sebaik mungkin... naem lagi la kan beranak 1thn seorg...hehe :D kfae insaf sat dulu kot...wakakaka :D xberani kata satg jadi..hee

♥mamaTisyaThaqif♥ said...

Dah selamat dukung abang ms hari ke 14,ada dua kali dh kot,hihi.tawakal je.kakak je xberani sebab dh dekat 14kg kot.iA hopefully ada yg membantu k.fae nanti. Eh, tadi taip satu url mcm url k.fae ni tapi ada nur,mcm blog k.fae jg ja . Hee

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D