8.10.13

Kisah kanak-kanak dan masjid...

Bismillah wal hamdulillah...

Teringat zaman2 skola dulu, pak imam selalu marah budak2 mai masjid buat bising... n terus set dlm minda masa tuh budak2 tak digalakkan p masjid... semalam berpeluang ke masjid putra berdekatan sbb aisya n amira p umah maktok... so leh lepak lama2 sikit kt masjid... smbil dgr ustaz baca kitab... rasanya lama tak merasa suasana mcm tuh... rasa tenang sgt2 n membuatkan sy byk berfikir... betapa life sudah byk berubah... dulu mmg miss menjadi tetamu tetap masjid masa zaman2 kampus (UTP) mesti ajak kawan2 berjemaah di masjid... boleh dikatakan setiap waktu dpt berjemaah di masjid n ikut aktiviti2 yg masjid adakan... sejak da ada anak2 ni maka kuranglah aktiviti ke masjid... malah rasa isau lak nk bawak anak2 p masjid sbb takut mengganggu jemaah laen, buat bising atau kita sndiri xleh nk solat... 

Tapi kata2 ustaz tuh malam td betul2 menyentap naluri keibuan sy... sebelum ustaz tuh mula memberikan kuliah, ada seorg ibu ni bawa 3org anak dia mai masjid. 1org kakak dlm umur 5thn, 1org abang dlm umur aisya rasanya 3thn dan baby dlm umur 9-10bulan... sy tgk dia gigih mengusung anak2 dia tu... ibu ni berniqab mmg xnmpak wajah sebenar dia...xtau sama ada melayu atau foreigner...tp tgk anak2 muka melayu...rasanya melayu cuma mungkin bukan org tempatan. Masa solat sy tgk dia dukung anak yg kecik yakni baby tuh... sambil baby tuh meronta2 minta dilepaskan...smpai baby tuh menangis2 menarik2 tudung jemaah kt sebelah juga... sy tgk pun isau...masa tuh sy baru je nk masuk saf...agak kelewatan... sempat lg usha org...haha! :D sbb dgr suara baby tuh kuat nangis2... tp ibu dia gigih gak meneruskan solat... kakak n abg pun solat mcm biasa sbb da besar n fhm dah... cuma baby tuh je la nangis2... lapar, ngantok atau bosan mungkin... dlm hati sy, haih kecik lg kot nk bawak mai masjid... masih baby... dibuatnya budak tuh merangkak keluar dewan solat mcm mana??? hati sy berdetik ketika itu... 

Masa sesi kuliah, seorg ustaz membacakan tentang biografi ulamak2 terkemuka seperti imam as-syafie, imam abu hanifah, imam nawawi etc... ustaz jgk menerangkan kenapa masyarakat arab suka menghantar anak2 mereka utk disusukan oleh ibu susuan yg berada di kawasan kampung yg terpencil. Ini berkait-rapat dgn pendidikan awal kanak-kanak. Suasana kampung yg jauh dari pengaruh2 n budaya negatif menjadi pilihan ibu bapa ulamak2 terkenal itu. Jadi tidak hairanlah ulamak besar seperti imam as-syafie dalam usia 7-9tahun da berupaya menghafaz al-quran dan beribu-ribu hadith... satu lg, budaya masyarakat arab lagi terutamanya ulamak2 besar, kecil2 lg depa da diajar utk kenal agama, kenal masjid, kenal tokoh2 islam... tp berbeza dgn masyarakat melayu kita... budak2 mai masjid dimarahnya, budak2 buat kecoh sikit kt masjid dihalaunya, budak2 buat camping kt masjid n tidur dimasjid AJK masjid xbenarkan... kenapa??? sebenarnya sikap kita yg macam ni la yg menjauhkan hati2 n jiwa2 generasi muda utk mengenali masjid, mengenali fungsi masjid, mencintai masjid... btul gak eh ckp ustaz tuh??? jadi awat nk pandang aneh kepada ibu bapa yg bawa anak2 kecil ke masjid... sepatutnya rasa bangga n support mereka... terus ha sentap! hehe :D terlalu sempit pemikiran kita ni... haih... 

Pasni boleh la bawak aisya n amira p masjid cuma terfikir2 la jgk...aisya should be ok tp amira la mana nk fhm apa2 lg n suka merayap seorg2 p mana2 yg dia suka...should be consider gak keselamatan dia... aisya in shaa allah da boleh faham ummi ckp apa... maybe nti da umur 2thn ok dah kot... aisya ni lasak sikit dari aisya... bikin ummi kus smgts je kkdg... dia boleh lari ntah ke mana kalu p tesco...huhu... isau part nk solat tuh takut dia memberanikan diri menghilangkan diri... mg dipermudahkan segala urusan... ameen ya rabb... nk jgk bawak anak2 kenal dgn masjid, tgk org solat berjemaah, dgr ustaz baca kitab... :) nti adik baby boy harus bawak! anak lelaki lagi la kan... 

Mula-mula mungkin dia tak faham apa org buat kt masjid...

Lama-lama dia akn follow mak ayah dia buat apa kt masjid... lps follow dia akn faham :)

 

3 sweet persons:

Ann Ilias said...

Salam Faizah,
Kita ada pengalaman x seronok bila bercerita ttg bawa anak ke masjid ni
Last two years, teringin nak solat tarawikh jemaah, gigih juga bawa anak umur setahun lebih
Sbb tak nak ganggu org, rela solat saf belakang sekali, ms tu ada juga 2-3 mommies yg bawa anak juga, paling kecil masih baby maybe dlm 7-8 bulan mcm tu

Lepas je habis rakaat pertama tarawikh, sorang makcik ni (solat saf belakang skali) datang and soung dengan suara kuat, marah kenapa kami bawa anak kecil pergi masjid. Dia kata mengganggu solat dia sbb tak boleh khusyu'. Masa tu mmg rasa sayu sangat, padahal tak berbunyi apa pun budak-budak tu exp baby yg ekk ekk sikit-sikit maybe lapar susu.

Kita mmg terasa sangat. Terus kemas barang & balik rumah. Dengan harapan moga solat makcik td lebih khusyu tanpa gangguan anak saya. :(

Yg peliknya kan, kalau dh tau nak khusyu awat tak duduk di saf pertama. Bukan kah lebih baik?. Malas je nak argue, sbb makcik tu dh seusia mak saya.

Faizah^Ramli said...

@Ann Ilias

So far sy xpnh lg bawak anak2 ke masjid...kecuali aisya yg sulung pernah ikut maktok dia solat teraweh... 3thn dah so xkisah sgt... sy pun isau kes2 mcm tuh la asalnya... minded org melayu kita... gitu la kekdahnya... ala setakat bising2 sket tuh biasalah... mcm ustaz tuh ckp yg pntg adalah pendidikan awal kanak2 tuh sndiri utk masa dpn dia...daripada kita asik bawak budak2 ke shopping complex, pasar malam lbh baik kita bawak ke tmpt2 majlis ilmu n masjid mcm tuh...

Faizah^Ramli said...

@Ann Ilias

sbb tuhla kanak2 n remaja2 zaman skrg byk suka kt tmpt2 game daripada dtg masjid sbb org2 tua pnya fikiran yg kolot...sorry to say... ustaz tuh ckp lg, yg muda patutnya dikasihi, diraikan... bukan dihalau utk tidak membenarkan depa dtg masjid... kita pun fhm budak2 mmg xleh nk bertahan dok diam lama2... plg lama 30minit je ustaz tu ckp...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D