19.2.13

Lagi kes maid indon membuat onar... (Part 2)

Bismillah wal hamdulillah...

Siap ada part 2 lg tuh... hehehe :D eceli mmg kes kali nehs terus mendapat perhatian mebi sbb ni bkn kes pertama... sbb kes seumpama ini mmg kerap kali terjadi smpai xtau berapa kes da... itu yg dilaporkan... yg kita xtau?yg mak bapak xtau?tgk kt fesbuk td ada yg bgtau adik harez masuk ICU sbb malam td baby harez tdo xbgn2... kemarin dilaporkan keadaan adik harez lemah n sesak nafas... ya allah! nauzubillah... mg allah swt melindungi anak2 yg tak berdosa ini.. ameen...

Rata2 org melontarkan pandangan masing2... ada yg menyalah mak bapak, ada yg ckp xda pilihan laen n terpaksa, ada yg ckp kat mana pun ada bahaya... semua itu tepat sekali! sy pun penah berkerja n kita mmg tiada pilihan laen dikala perlu keluar berkerja, anak2 nk kena tggal lg... kkdg naek serabot fikir hal nk tgglkan anak kan?syukur alhamdulillah sy xdak masalah besar sgt pasai nk tgglkan anak dulu... MIL yg tlg jagakan... kalu MIL ada hal mak sy ada... cuma kkdg ada jgk time2 MIL n mak ada kerja atau terpaksa p mana2...so sy kenala amik cuti... atau time aisya xsihat... tp xdakla selalu... menda tuh lumrah... pastu bila masuk anak ke2, kena resign secara terpaksa! haha :)) rasanya kalu tak terpaksa resign sy masih lg berkerja skrg... mmg allah swt da atur semuanya sgt cantek... kalu skrg sy keja, mmg xdak org la nk jg si aisya n amira... MIL n mak selalu xavailable... yela, masing2 ada urusan masing2; MIL p umrah, kelas mengaji n sibuk urusan dgn adik ipar da nk masuk universiti, my mom pulak sibuk dgn kak wa yg xsihat, kena p tlg jg kak wa n anak2... so mmg kenala perancangan allah swt itu... mmg tepat skali! kalu tak, skrg ni mesti sy rajin n kerap cuti sbb xdak org jg anak kans... :) 

Pastu terbaca status kt fb dari seorg junior masa kt UTP dulu... kali ni golongan ayah2 pulak bersuara berkenaan dgn kes anak kena dera dgn maid nehs.. alhamdulillah, ayah2 n suami2 kt luar sana ramai yg da bersedia nk pikul tanggungjawab mencari rezeki diluar seorg diri tanpa bantuan si isteri... adakah 1hari nanti ramai wanita yg akan berkerja dari umah?ha... pasneh ofis2 boleh tutup kot kalu kaum wanita ramai nk resign... hehe :D yela, kt mana2 organisasi pun skrg nehs wanita yg ramai kecuali la dlm bidang teknikal... option ke2 daripada resign n jg anak kt umah adalah (pendapat n padangan peribadi je) setiap organisasi xkisahla kerajaan atau swasta rasanya patut sediakan taska kt opis... kalu kena bayar pun sokay as long as staff yg ada anak2 kecil nehs boleh pantau keadaan anak... so mungkin dgn cara ini boleh meningkatkan lg prestasi kerja staff sbb hati bahagia anak dibawa ke opis n xrisau keadaan anak yg dijaga oleh maid atau taska yg mungkin jauh dari pandangan ibu ayah... dgn cara ada taska kt opis jgk boleh kurangkan staff yg bercuti sbb xdak org jg anak atau anak xsihat... bawak je anak ke opis n boleh pantau dari semasa ke semasa... tp jgnla all the time dok kt nurseri tuh xmasuk opis kan... hehe :D sy rasa itu antara solution yg terbaek utk ibu2 yg berkerja... company n kerajaan kena la memainkan peranan... so boleh la dikurangkan risiko budak kena dera n staff bercuti atau prestasi kerja staff merosot sbb tertekan... :) hehe... pandai2 je aku... tp serius seronok tgk ada organisasi yg sediakan taska/nurseri kt opis... mmg menyenangkan staff... insya allah... TM pun da ada taska kt opis dgr cerita... wahhh da ada kemajuan! tp kt tmpt sy keje dulu mungkin xbleh buat kot sbb sume staff anak2 da besar... bape kerat je ada anak kecik...ehheheh :D 

Bila bapak2 n suami2 berbicara... hehe... status Sam Kasturi tuh terbaek!! kih3.. status pakcik zulkhairu tuh xbest ye... huhuhuhuhu

Byk berceloteh pulak pasai kes maid neh kan... apa2 pun kita sbg ibu ayah, suami isteri sama2 la pilih n cari jalan terbaek utk anak2... yg selebihnya kita tawakkal n berserah kepada ketentuannya... bykkan berdoa... kalu boleh buat solat hajat setiap hari utk keselamatan anak2... sy sndiri pun walaupun jg anak2 sndiri kita xtau xsemua kita boleh jg... hanya berserah n minta allah swt jgkan anak2 kita... ameen!

 

2 sweet persons:

nik ros said...

setuju ngan padangan ni.last2 pun kita kena serah pada Allah jugak.tak semestinya kita jaga pun akan jadi elok kan.

tapi mmg lagi better la ibu yg jaga dari bibik yg jaga kan.tapi sstghnya tak dapat buat. tak mampu kalau tanggung kelurga dgn duit suami jea.

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Yup laen org, laen komitmen n masalah kehidupannya... so xleh expect org sama je cam kita kan :) usaha, doa n tawakkal hanya kepadaNYA....

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D