14.12.12

Review Durian Crepe...

Bismillah wal hamdulillah...

Alhamdulillah dpt merasa durian crepes hasil air tgn org attend kelas... mmg mables... 1st time okeh mkn DC yg diiktiraf...haha! iktiraf la dapat qualification cert lagi ha... kita ni men cuba2 sndiri ja... depa blajaq dari otai2 baking yg mmg da berkurun buat bisnes baking ni... skrg buat bisnes kelas baking je... 

1st impression mcm eh?rupanya DC ni kecik je... pnjg ibu jari je n lebar dia 2x ibu jari... hehe... arituh sy buat ha gabak besaq telapak tgn... tapak je ek? ingat ka DC ni besaq... dlm gmbo je besar kan... pastu byk la baca2 review dari beberapa blog pasai DC yg depa beli dari penjual2 DC... rata2 bgtau mmg rasa sedap tp xpuas hati tang saiz n harga...masa tuh xterfikir mmg saiz DC ni kecik je pun... 1x ngap da abes 1pcs... hehe :D td dpt 7pcs = RM10... promotion price... sepatutnya harga yg dia jual 6pcs = RM10... okla kans... itu 1st impression bila tgk DC secara live... 

Tadi bwk amira g pick up DC kt area jejawi... sib bek la amira behave mau duduk dlm car seat kalo tak mmg kkdg dia buat perangai jgk...nak2 kalu ngantok... td pun dia da mcm lali2 nk terlelap... sib baek! dan2 tuh jgk sy bukak bungkusan DC n ngap 1biji... ouh rasa dia sama je cam sy pernah buat slama ini... aisehhh... cuma bezanya kualiti durian dia... rasanya durian dia mmg sedap... mebi musang king?D24?durian balik pulau? pendek kata rasa durian tuh yg complete'kan the whole rasa DC... tenggelam habes rasa crepe n whipping cream... rasa mcm makan durian je semata2... manis melecas! org perlis kata... hehe... dlm kepala sy trus zass... kualiti durian memainkan peranan penting... rasa kena best n manis, warna kena oren+kuning baru terserlah DC anda, tekstur kena lembut... jgn keras pulak... ok noted! :D pastu crepe DC org pegi kelas ni berbeza eh? lembut n nipis+mulus... mcm kertas tisu okeh! tp xmudah koyak... xberminyak sgt... just nice... rasa nk p blajaq la buat crepe yg mulus nehs... hehe... btul la kata seorg kwn sy... kkdg resepi bkn penting sgt dlm menghasilkan sesuatu kek ke apa... yg pntg teknik... itu yg membezakan... nk p kelas bkn nk tau resepi tp nk tau teknik professionals... yezza... agreed! 

Pastu sy terbaca 2review dari beberapa bloggers.. xingat da link...depa complaint DC ni mahai... dahla kecik tp juai 5-6pcs smpai RM10... baek beli durian 1biji harga pun xsmpai mcm tuh... aiyoo... cer hg try buat tgk kalu nk complaint... ntah2 org buat DC yg terbaek itu berpeluh2 ketiaq nk menghasilkan crepes yg terbaek... sesedap rasa je complaint... bila da kita buat bisnes baking ni (walaupun baru beginner) tp da fhm jerih perihnya nk menghasilkan sesuatu yg terbaek... n sy mmg mintak maaf andai sy lack on kualiti sbb sy dlm proses belajar lg n utk menambahkan pendapatan keluarga... boleh kalu nk bagi pendapat dlm menambah baek kualiti... tp sy xsuka komplen yg menjatuhkan smgts n penuh dgn kata2 negatif... sama2 la kita improve'kan diri... kalu xsuka xpyh la beli... huhuuhuhu... komplen mulut pot pet pot pet pot pet... cer hg buat tgk... haha! :)) jgn marah na... cuma nasihaaattt... :P

Apa2 pun sume bergantung pd niat kita... sama ada pembeli atau penjual... bg pihak penjual jgnla buat ala kadar je...buat yg terbaek mcm kita nk buat mkn family dgn penuh komitmen n kasih sayang... guna bhn2 berkualiti n jg kebersihan... ini nasihat utk diri sndiri jgk... mcm mana kita nk org treat kita, kita kena treat org mcm tuh dulu means yg terbaek kita bg kt org... insya allah kita akn dpt yg terbaek jgk... bg pembeli pun gitu jgkla... jgn mulut longkang sgt komplen sana sini... senang ckp kalu kau terer kau buat sndiri tgk... yg membuat tuh pun manusia... xsalah nk menegur tp secara berhikmah... win win situations... :)

Orait sekadar itu dulu bebelan dari sy... moh tgk DC yg sy bli... 7pcs da tinggal 3pcs da skrg... simpan utk en.abg merasa... sedap woh~ mcm aiskrim :)

Cik mek DC~


 

2 sweet persons:

nik ros said...

setuju. org yg jual tu jgn la main jual jea kan. ade tu.nama jea durian crepe tapi durian skit sgt.yg lebih cream jea, mcm tak berbaloi dengan harga.

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Yup...btol tuh nik...kkdg beli mahal rasa xberbaloi kan...tp dah nk merasa n mmg da trend skrg...hehe

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D