12.12.12

Kalau saya pregnant lagi...

Bismillah wal hamdulillah... 

Ada 3target sy kalau diizinkan allah swt utk pregnant lg... INSYA ALLAH... mg ada rezeki kami suami isteri nk tambah cahaya mata... bila?biar DIA yg tentukan... mungkin bukan dalam masa terdekat... masih byk menda yg perlu kami fokus dlm kehidupan yg penuh mencabar ini... aisehhh...

Ok apa target sy 'kalau diizinkan allah swt pregnant lagi'?

1) Tiada atau alahan (morning sickness) yg kurang... harap sgt2... masih lg terngiang2 saat melepek tak berdaya nk angkat kaki kerna tiada langsung selera mkn, mual, pening, kalu mkn konfem muntah masa trimester  pertama... lps 3bln keadaan beransur pulih... pengalaman pregnantkan 2org puteri kesayangan adalah hampir sama cuma masa amira humaira keadaan agak teruk kerna badan penat, tmpt kerja jauh, study, toddler yg sdg melasak lps tuh demam... apa lagi terus warded tmbah 15botol air... fuhhhh... terngiang2 lg okeh...

2) Proses kelahiran yg mudah... ameen... alhamdulillah 90% daripada proses kelahiran amira humaira adalah proses kelahiran idaman sy... of kosh la ada proses kelahiran idaman... birth plan bagai kan? sy xsangka sgt kelahiran amira humaira semudah itu walaupun saiz amira lbh besar dari aisya... kalu total up sume sejak sy rasa cramp adalah 12jam... setgh org mkn masa berhari2... dan hnya 2jam active labor... di mana surges become closer 2-3min a part... masa tuh masih dlm kereta... ok jap nk flash back... rasanya menda ni sy xcerita kot dlm entri "Pengalaman Bersalin anak ke2"... sy kuar umah kul 2ptg...pas solat n mkn skit... masa tuh hati mmg kuat mengatakan "saya nk ke hospital skrg!" surges semakin kuat dirasakan... dlm kereta sy cuba fokus... cuba utk membawa fikiran ke alam laen bkn pada surges yg semakin menggigit seluruh badan sy waktu itu... inhale (zikir nabi yunus) exhale (zikir nabi yunus) sy buat dgn perlahan2, fikir ttg kegembiraan menimang cahaya mata... n guess what?? sy hampir terlelap (sbb penat n ngantok asalnya xcukup tdo mlm tuh) dlm keasyikkan zikir dan 'tidak fikir mengenai surges'... smpai sy tersedar en.abg panggil "Syg ok ka?awat pejam mata ni??tdoq ka apa???" dia cuak kot sy pengsan tgh tahan sakit nk bersalin... wakakaka :))  terus mcm... haishhhh abg ni org dok tgh fokus nehs... buka mata je da nk smpai hospital... 10minit sy bleh releks smpai hampit terlelap padahal masa tuh surges da 1-2min sekali.. lps ni sy nk praktis lg breathing teknik... anyone yg xpercaya boleh cuba okeh!

3) JAUNDICE~!!! Part yg plg mengerikan diri ini... both anak sy kena jaundice yg smpai tahap kena admit ltk bawah lampu... maha suci allah swt yg menciptakan! mmg menguji keimanan... aisya nafisa admit pd hari ke4 dgn bacaan 15.5... dahla sy bersalin czer, tp syukur mak n tok teman... pastu masa amira humaira lg dahsat...hari ke3 bacaan dah 18++ dah~! terkezut n trus paed perintahkan soh warded! 4hari 3mlm berkampung kt NICU seorg diri jg amira... alhamdulillah masa ni bersalin normal so xdak masalah sgt nk bergerak jaga amira dlm cot ultraviolet... pastu amira humaira kena prolonged jaundice pulak... 1bln++ gak baru totally hilang jaundice dia... waduhhhh... part nk beranak ok lg tp part jaundice xsanggup nk hadap! susah hati dlm pantang~!!!

Ok itu je nk cerita...hehe :P tiba2 mai mood nk update pasai pregnant, kelahiran n baby la pulak kans? Oh! eceli hari ni genab umur amira humaira 7bln~! da 7bln sgalanya berlalu.. terima kasih ya allah atas anugerah terindah ini... :)

Amira Humaira bawah ultraviolet dalam usia 5hari
Amira Humaira skrg... da 7bulan...alhamdulillah... sgt sihat dari kakak aisya... xpernah lg selesema atau batuk... syukur... :)

 

8 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

gewwam acik~ haha..gedik pulak
mata dia sgt bulat.
masha Allah comelnyaaa..

kalau diimbau proses kelahiran kedua,memang xkan pernah serik nak beranak.

boleh nak setahun sorang lagi?haha..

semoga kak fae cepat timang cahaya mata ke3 pulak.. wee~

Maria Rajab said...

kita pn dlu penah telelap tp baby tendang srh bgn..hehe..ms marissa rasanya..sbb dia lahir kul 5..aqil kul 3 xsempat nk tido..hehe..

cik mun said...

comel ye anak akak..

Faizah^Ramli said...

@♥naematulsaadahismail♥

Haha...tang mata tuh sbnqnya agak sepet tp sepet2 bulat kot...kah3... mata sume pattern ayah depa...

Tang nk beranak ok, tp part nk jg...kfae dok ingat biaq setiap seorg dpt fokus smpai dia leh paham apa yg kita kata kira okla... fasa 2thn pertama kan kita kena bg kasih sayang, belaian, xleh marah2... (aisya skrg asik kena marah...kesian...) huhuhu

Faizah^Ramli said...

@Maria Rajab

Hehe..sy anak 1st sakit lama...12jam xkuar2 lg sakit da nk mati tp bukaan sgt slow..czer la jawabnye kat swasta pulak kan...yg 2nd ni mmg sy xpecaya prosesnya begitu cpt... huhu...mcm eh da kuar baby?kih2

Faizah^Ramli said...

@cik mun

Terima kasih...baby mmg comel kan?hee

:: Mily :: said...

salam fae...suka2 baca citer fae nih..salalu jer baca senyap2..muahaa..

part babay jaundice tuh, kami nk sahre sikit petua mak kami...
1. jgn mkn asam
2. jgn mkn jambu batu
3. jgn mkn cuka
4. jgn mkn benda2 berkunyit byk sngt
5. jgn mkn jeruk

(kalo teringin, mknler sikit2..part kunyit tuh kalo ikan, amym grg x pa..cuma elakkan mkn kunyit2 hidup jer..)

kami dipantang gitu masa ngandung..alhamdulillah..bby keluar x da jaundice pun..

kalo rasa nk try, silalah..:)
just petua mak kami jer..

Faizah^Ramli said...

@:: Mily ::

Waaa...patutla kot..fae suka sgt mkn menda2 masam masa pregnant...awal2 la masa tgh meloya bagai tuh... pastu da xsuka masam, suka manis pulak...ish bahaya btul kan... kunyit mungkin sbb suka mkn nasi ayam kunyit masa pregnant...hehe :P

Ok thans cikpah cuba try ntt pregnant ke3...hehe :P insya allah

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D