2.12.12

Perjalanan Penyusuan Saya (Part 18: Exclusive bf vs fully-bf (AGAIN!)

Bismillah wal hamdulillah...

Rasanya arituh da ada kot sy tulis pasai exclusive bf vs fully-bf? apa bezanya? dan knp sy pilih utk exclusive bf? masih ada yg xphm rupanya... kohhkoff... susahla kans... sy rasa HAK SEORG IBU BAPA TUH NAK BAGI ANAK MAKAN KE TAK, NK BAGI MINUM SUSU KE TAK... so org laen xdak hak nk pertikai... pendapat boleh tp jgn sesekali pertikaikan... sy da buat kajian da pasai exclusive bf ni... kalu masih ada org yg membaca ni kata xpernah dgr kau p cari n buat research dulu xpyh berlagak nk tunjuk hero berkata itu ini padahal diri sndiri pun xtau... 

OK sorry teremo pulak...mmg tak penting pun exclusive ke fully ke... tp sbnrnya susu ibu da cukup utk penuhi nutrisi seorg baby smpai umo dia menjangkau 2thn... xbg makanan tambahan pun xpa... yg kita diuarkan2 pasai 6bln da kena bg mkn tuh HANYA BERDASARKAN KAJIAN WHO SAHAJA... bkn ada dlm al-quran pun 6bln kena bg mkn... apa yg ada adalah 2thn penyusuan... so no big deal nk bg makan ke tak slps 6bln... kkdg manusia ni cepat sgt membuat telahan...tgk baby xmo tdo kata lapar, tgk baby isap jari ckp lapar... sume pasai baby lapar xcukup mkn sgala... tak yakin ka dgn apa yg disyariatkan dlm ISLAM? buat hukum n pendapat sndiri tanpa rujuk pada apa yg agama kita sarankan?bagi pendapat biarlah berlandaskan sesuatu yg boleh diyakini... kalu nk bg mkn pun ikut sukala...terpulang! xpyh nk ckp OK 6BULAN KENA BAGI MAKAN! kau ikut kajian WHO boleh la... xikut saranan dlm Islam... ada je baby smpai umo 2thn hnya consume susu ibu 100%... membesar sihat n cerdas shj...berat naek mcm biasa, xmeragam, xsakit apa pun means apa??

Kita ni byk sgt terikut2 dgn budaya... dulu ada budaya bg baby mkn umo 4bln...pastu up jadi 6bln...pasneh xtau la apa pulak kan?so kalu apa2 nk ckp or bg pendapat better cari n selidik dulu... don't simply said whatever u want...kalu aku nk bg mkn anak aku umo 7-8bln pun ikut suka akula... apa masalahnya?HAK AKU KOT... kalu xsetuju dgn pendapat aku ni just nyah dari sini... haku pun mmg TAK PERLUKAN PENDAPAT KAU...

Bukan marah ni cuma nasihat! haha :D yela amira humaira walaupun lewat amik solid food ok je... xmeragam apa pun... berat naek elok je... sy bg amira mkn solid food bkn kerna sy xyakin dgn susu ibu tp sbb sy fikir takut amira xnak minum susu if sy terpaksa tinggalkan dia sekejap... so train dia amik solid... itu tujuan sy... bkn sbb rasa susu ibu da xcukup nk tampung tumbesaran dia slps 6bln...Abig NO NO NO ye... kalu xphm jgk apa yg sy ckp sila buat research... xpyh kau ikut cakap nurse or doctor semata2 totally 100%... deme pun blajar dari org jgk... sudah2 dgn budaya ikut-mengikut semata2... better tahu apa yg diri sndiri pegang or ikut... ok fine japlg ckp buat pandai lak xikut ckp doctor... BUKAN...sy xckp doctor ckp sume salah tp kita ni sbg manusia yg dianugerahkan akal fikiran bukak mata n fikiran anda sket... cari n fikir... xtau tnya pendapat pelbagai pihak n dari sume segi... barulah terbuka sket minda... mentality kita kena lbh luas barula maju sket bangsa melayu nehs... 

Peace no war~!

Notes: Sekali lg ditekankan di sini... mcm dlm disclaimer kt atas tuh kalu xsetuju boleh tinggalkan blog nehs...thanks in advance...
 
 

2 sweet persons:

Hanani said...

thanks for the info faizah..semoga nani dapat bf Ammar pulak sampai 2 tahun sama macam Kasih..amin

Faizah^Ramli said...

@Hanani

Thanks nani fhm dgn apa yg sy cuba sampaikan... nani fhm kan pasai ni?pernah dgr kan pasai exclusive bf kn?terpulanglah nani nk bg ammar solif food ke tak dlm jangka waktu smpai 2thn ini...nk bg pun xsalah atas sbb2 tertentu tp keyakinan kepada susu ibu tetap no.1 sepanjang tempoh 2thn ini... fikir2kan n slmt beramal~! huhu...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D