4.12.12

Cream Puffs dan Japanese Crispy Cream Puffs...

Bismillah wal hamdulillah...

Entri ni nk share mengenai 2jenis cream puffs nehs... dua2 pun cream puffs tp terdpt beberapa perbezaan... dua2 da pnh cuba n terdpt pro n cons... honestly sy lbh suka JCCP... resepi lbh krg je tp sy xsure resepi org p kelas JCCP... mebi ada perbezaannya kot... sy xsure... da 4-5kali buat JCCP nehs... cream puffs ada kot 3kali je buat... tp sedap lg kt tekak ni dgn JCCP so buat je la...

Malam ni 1st time dpt order utk JCCP... seronok n eksaited buat! :D pastu menjadi dgn lbh baek lak tuh JCCP guwe... dgn dohnya xdak cair sgt (b4 ni buat agak cair n sukar dibentuk) setelah beberapa kali percubaan akhirnya menjadik... bezanya dgn cream puffs biasa adalah JCCP ni ada topping yakni Pai Shuu Crust yg membuatkan cream puffs lbh cranchy2 n manis2 kt bahagian atasnya... filling pun xdakla totally krim kastad... ada penambahan non-dairy whipping cream utk rasa lbh creamy... menurut shah (my ex-classmate masa kt skola) dia ada p kelas buat crepes n JCCP neh... menurut shah filling JCCP ni special sket... sy xsure special mcm mana sbb depa kan p kelas... mebi ada resepi rahsia kot... tp apa yg sy tau filling JCCP ni dicampo sedikit non-dairy whipping cream ke dlm krim kastad...  tp mmg ada beza rasanya dr cream puffs biasa... buat dia pun renyah sket la dari buat cream puff biasa kerna kena buat Pai Shuu Crust dulu 1-2jam b4 buat puff pastry... seeloknya 1hari sblm nk buat da kena buat Pai Shuu Crust... sy xsure sbb apa... mebi sbb nk bg sebati kot antara gula icing, butter n tepung... so bila ditabur baru rasa dia serasi... kot la... hehe :P

Apa2 pun seronok n enjoy buat JCCP nehs... plus rasanya dia sgt best... serasi je dgn tekak walaupun sedikit crunchy kalu nk dibandingkan dgn cream puffs biasa.. tp sy suka! :D

Kali ke3 buat... 1st n 2nd kurang memuaskan... hehe ;)
Makin membuahkan hasil :) sedappp... smbil buat order buat utk diri sndiri n ngappppp :D
 
 

4 sweet persons:

thisisfarhana said...

lagi satu good info! thanks dear! :) selalu terpikir2 apesal orang yg duk buat cream puff ni x sama dgn papa beard's (again, mls google, haha). ade pai-shuu rupenyee.. semangat pulak nak mencube. hehe

Faizah^Ramli said...

@thisisfarhana

Absolutely right farhana~! papa's bread ni kan filling dia mcm milky2 n creamy2 sket... :) try la..nti sy share resepi yep!

Maria Rajab said...

telan air liur..hehe..

Faizah^Ramli said...

@Maria Rajab

Nyum2 sedapp rupanya japanese crispy cream puff...laen sket dari cream puff biasa :) try la buat maria...sng je...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D