18.11.12

Paling menguji kesabaran...

Bismillah wal hamdulillah...

Sy baca 1entri otai baking yakni sis Irma iaitu mengenai kek caramel... sis irma ckp kek yg plg menguji kesabaran dia spnjg tahun adalah kek caramel... yess agreed~! da beberapa kali buat kek caramel (utk org yg xotai mcm saya lg la kans...) masih xtau punca knp kkdg kek ni jadi xcantek, lubang2 kt tepi, caramel runtuh... kkdg tuh semua tips da follow tp tetap jadi xelok jgk...mmg kkdg dup dap dup dap jgk la bila ada org order kek caramel... nak2 arituh sy baru bli oven baru... lagila nk memahami pe'el oven lg... sy tnya dari byk org dgn berlainan tips... haih bikin sakit kepala guwe... siap tdo xlena lg nk menyiapkan satu2 order... mmg mencabar kesabaran sungguh! gugel pun mcm2 tips jgk n pelbagai version resepi...

Setakat ni sy ada jmpa 3version resepi kek caramel... 1) Caramel tebal 2) Caramel nipis 3) Kek lembab n caramel berlemak (lapisan caramel ganti gula dgn susu pekat 1cawan n lapisan kek lembab dgn add on 1sudu besar susu pekat) both mmg sy xberani nk rekemen sbb terpulang kpd kepakaran masing2 n pe'el oven jgk... tp sy personally sy suka yg no.3... senang nk buat lapisan pelangi dia sbb tekstur adunan kek dia a bit berat tp xtenggelam... so bulat n ombak pelangi dia jadi cuns je...tak ringan n lari ke kanan n ke kiri... just nice la nk mencorak tuh... 

Part caramel tuh sy xjmpa lg tips yg the best... utk elak caramel berkecai, ada lubang2 sgala... tp so far apa yg terbukti adalah:

1) Waktu mengadun karamel,campuran susu pekat, susu cair, telur, esen vania jgn kocak adunan smpai berbuih2... cukup sekadar sgalanya sebati... rasanya sume yg biasa buat kek caramel tau ttg tips nehs... :)

2) Waktu buat lapisan gula hangus jgn letak lbh dari 2sudu besar gula, nti air gula membasahi lapisan kek menyebabkan lapisan kek berkecai... so kurangkan kpd 1-1 1/2 sudu besar sudah memadai... pastu masa letak gula tuh, letak kt tengah2 dulang jadi senang nk lenggokkan air gula tuh ke serata permukaan dulang....

3) Bila da masuk oven ha... yg ni saya dpt 2tips yg berbeza... a) Letak dulang kt tray oven yg tengah dgn suhu 140c guna api bawah shj bakar slama jgn kurang atau lbh dari 1jam b) Letak dulang kt tray plg bawah... remove tray hitam yg kt bawah skali tuh... bakar dgn suhu 150c-180c, api bawah shj selamat 40minit kemudian tmbh 20minit api atas bawah.. masa ni tukar suhu kpd 150c

So both sy da cuba n plg ngam dgn oven sy adalah hat (b) yakni kena tukar2 suhu n api atas bawah tuh... tujuan tukar api bawah shj kepada api atas bawah adalah kerna utk mengeringkan lapisan kek... ni tips dari Shira ummu anas aliff sbb dia mmg otai kek caramel... bila lapisan kek kering, n diterbalikkan ke atas board kek elok la xmelekat pd board kek... nti customer potong kek tuh cantek je xmelekit kek tuh pada board yg warna gold tuh... :)

Neh kek caramel sy buat...tp berpuas ati la jgk dgn belang2 pelangi dia yg yg xcomot...hehe... adunan kek dia tuh yg membuatkan dia lbh beratn sng dibentuk... sokay la dgn sy... i loikee...
Credi to sis Irma... cantek sgt tekstur kek caramel dia... rasa nk blaja dari sis irma...
Perfek kan??? Credit: Sis Irma


 

2 sweet persons:

nik ros said...

sedapnya..cantik la :)

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Yup nik...cantek tuh konfem n sedap pun konfem kalu manisnya balance gitu... hehe ;P penah terbuat sgt manis... xtaula kans... masing2 pnya taste ^_^ tp sy suka buat kurangkan gula sket....

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D