18.10.12

Update pada 4.30am...

Bismillah wal hamdulillah...

Bgn utk menyusukan my little amira... penat sgt arini gamaknya smpai tak tersedar amira merengek nk susu last2 skali dia meraung baru terbgn... hoho...slalu kalu dia bunyi "hek...hek...hek..." tuh umminya nehs da bgn utk menyusukan...arini super penat sbb amira cranky je xtau punca...aisya seperti biasa dgn perangai terrible twos dia bikin ummi rasa nk botak kepala... ~X(

Entahla kkdg rasa bersalah dgn anak2 bila xsmpt nk melayan karenah seorg2.. kakak aisya la plg kesian sbb ummi xsmpt nk melayan dia mcm dulu... kkdg perangai n sikap over acting dia tuh disebabkan dia nakkan perhatian... last2 kna marah dgn ummi pastu bwk diri p maen seorg2... ksian jgk ummi tgk kamu sayang... tp serius ummi xlarat nk handle both of u yg masing2 merap merengek2 xtau punca...xtau apa yg adik amira n kakak aisya nak dari ummi... perhatian mungkin... tp ummi penat sgt nk melayan dari pg smpai kamu berdua masuk tdo... kul 11pm td tugas ummi selesai melayan karenah seorg2.... ksian ummi tgk kakak aisya dibiarkan seorg2 kt luar melayan video pingu mintak ummi n ayah layan... oh skrg kakak aisya buat perangai baru yakni bila tgk ummi sibuk nk tdokan adik dia sibuk buat bising... arituh da kena skali cubitan manja ummi...meraungnya bkn maen kuat lg smpai amira xjadi tdo... mmg bengang la kans sbb penat si kecik ni buat hal jgk kkdg nk berdokong spnjg masa...so masanya utk rehat kejap bila dia tdo tp yg sulung pulak saja je cari pasai xkasi adik tdo... phewwwww~! tolong bersabar n bertenang faizah~! mmg itu je yg sy cuba pujuk n ckp kt diri sndiri berulang kali... kalu tak mmg nk kena tampar n cubit la si aisya nehs... :( bgn awai pagi nehs nk buat PP (Power Pumping) sbb terasa seperti flow breastmilk adalah sgt slow skrg... xtaula kot perasaan je...lgpun slalu pump pas amira bf... harap2 hasil pumpingku adalah masyuk sperti dalam pantang... skali pump bleh dpt smpai 8-9oz... besttt... alhamdulillah syukur... rindu saat itu... anak2 please behave arini... ummi xsuka lalui hari2 penuh stress+penat dgn karenah anak2 yg membuatkan sy kesedihan xdpt nk tahan amarah kkdg... serius mmg xmau ada rasa geram+marah dgn anak2...nak2 smpai terpaksa angkat tgn... nauzubillah... ya allah kuatkan kesabaran n ketabahanku dlm menguruskan rumahtangga dan anak2ku... ameen...

Oh nk update pasai milk booster... dulu rajinla cari milk booster yg plg sesuai dgn badan... xsemua milk booster setiap org tuh sama okeh... so pandai2lah try n error... eceli milk booster terbaek adalah bila kita rasa happy n enjoy menikmati satu2 jenis makanan tuh... bg sy la...kalu rasa terpaksa je telan mmg susah kot nk serasi... lagi satu jgn terlalu depend pada milk booster kalu malas pump mcm sy... ekekke :D sib bek 24jam direct-feeding so production adalah menten...xdakla merudum terus mcm aisyad dulu yg byk depend pada aktiviti pumping semata2 n df hnya pada waktu mlm... begitulah kot dugaan jatuh bgn perjuangan utk menyusukan anak sepenuhnya dgn susu ibu... setakat nehs masih lg EBF bil makna Eksklusid Breastfeeding... sgt xbest nk memasuki fasa FBF yakni fully-breastfeed only... haa... ada beza tuh ye EBF dgn FBF... rasanya sume mommies yg breastfeed mengerti kot erti EBF n FBF ini... next entri la explain... ;)

Update blog neh smbil2 buat PP... pump 10minit dan rest 10minit... releks2 amik energy baru... positif thinking utk dptkan blk flow yg laju n lancar... ameen...

p/s: tak gelabah ayam ke bila pumping siang td just dpt 3oz je instead of 8-9oz b4 nehs...tuh yg gigih ber power pumping...tp haruslah releks2 sudah... positif sokmo keh smbil2 layan gmbar si permata hati yg ummi cintai n sayangi selamanya...tidak pernah ummi rasa sayang kt org seperti mana ummi menyayangi kamu berdua... harta dunia akhirat yg tiada galang gantinya walaupun berjuta2 duit ummi dpt...uhuhu... *mode sayang kt anak2 membuak2*

Cinta pertama ummi... mg jd anak yg baek n solehah aisya nafisa mohd asyraf! ameen
Cinta kedua ummi... mg amira humaira' mohd asyraf menjadi anak yg mudah dijaga, solehah n sentiasa mendoakan ummi n ayah... ameen~!

 

 

2 sweet persons:

nik ros said...

dua2 pun comel. dua2 pun nak perhatian ummi yea..tak pe la ummi.ummi buat selagi yang mampu kan.
kakak kena la mengalah dengan adik..hehe

Faizah^Ramli said...

@nik ros

Alhamdulillah...mmg penat tp berbaloi2... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D