11.10.12

Kuruskan badan dulu? Beranak dulu?

Bismillah wal hamdulillah...

Wahahaha :D jgn ada yg terkejut yerp! apa2 pun nk kuruskan badan n pregnant utk next baby perlu dirancang elok2... hehe ;) apa yg sy nk cerita sbnqnya nehs... ouh eceli, adala teringat beberapa thn lps sy terjmpa senior sy masa skola kt 1tmpt nehs... memula xberani nk tego sbb laen sgt dari segi fizikal tp muka dia xberubah... so yakin diri p tnya btul2 n yes! mmg my senior sy tuh yg sgt cantek n ayu :) terus dia ckp "awat?xberani tegoq ka?nmpak laen sgt kan akak skrg?" huhuhuhu... sy pun da laen kot dari zaman skola dulu... tang badan tuh lagi la... :"> kakak tuh ckp "Skrg anak da 4org... akak da x beranak da kot pasneh...cukuplah 4org... skrg fokus nk turunkan berat badan... 4org anak naek 40kg..." aku masa tuh mcm... "Hah???40kg???" ok sgt ngeri...patutla berbeza sgt akak tuh dulu n skrg... tp menten cantik lg... masih muda sbnrnya dgn anak da 4org okla kans... sbb badan masih kuat... akak ni kawen awal eceli yela org cantek jelita... :) akak tuh ckp lg "beranak dulu bg abes baru diet...kang diet awai2 dok naek turun berat sbb beranak...akak masa pregnant mmg berat naek sgt2" smbil gelak2 masa ckp tuh... tp sy mcm2 fikir... masa tuh sy lom kawen lg... n skrg da kawen n anak 2org terkenang blk apa yg akak tuh ckp... tp xmola setiap anak kena naek 10kg... 

*pengsan*

So sy berkira2 nk kuruskan badan dulu ke nk beranak sesiap dulu... wakakaka =)) sy rasa both kena seiring la kot... utk dptkan healthy pregnancy kenala berat badan yg normal... kalu overweight/obes time pregnant mmg berisiko nk hadapi pelbagai masalah n bleh bahayakan bb jgk... nauzubillah... so to have a healthy pregnancy kenala badan pun sihat... kalu overweight/obes ni leh mengundang mcm2 jns penyakit... sy alhamdulillah masa pregnant aisya n amira both xdak masalah apa2 spnjg mengandung kecuali hyperemesis gravidarum yakni alahan yg teruk masa pregnant smpai dehydrated n kena masuk 15botol air... seksa sgt rasa masa tuh... tp syukurlah mesti ada hikmahnya... berat turun another 5kgs... pastu naek blk la of kosh tp xdela naek mendadak sbb da byk turun kans... kalu tak obes jgk la time pregnant which sgt bahaya n mungkin kena minum air gula if berat lbh dari 80kgs... haaa... dahsat okeh! pregnant amira mmg lg gemok rasa dari aisya sbb amira mmg besar dari aisya pun... 

Jadi utk 3rd child nti insya allah la kalu umo pnjg, ada rezeki anak lg suami isteri nk pregnant dlm keadaan slim sket la dari pregnant aisya n amira... kah3 :D at least xdela kena warning berat overweight ke hapa...sgt rasa xbest bila diwarning cenggitu... padahal xdela naek sgt mebi sbb nurse tgk si ibu nehs jenis badan berisi kot... tp bila minum air gula kadar gula tuh normal je puns... makin umo meningkat lbh byk risiko semasa mengandung... so better prepare dgn kesihatan yg baek sblm pregnant lg dlm keadaan umo masa tuh mungkin da cecah 31thn... gullppppp.. da tua kans?target umo tuh la kot nk dpt 3rd one pun...tuhpun kalu murah rezeki kami suami isteri...lagi nk handle anak dara 2org nehs kenala badan lbh fit, ringan n bertenaga... kalu berat dgn badan yg membadak nehs rasa bertmbh2 la pancit... hohoho =))


So conclusionye, both kena seiring yakni berat badan ideal n pregnant...hehe ;) mampukah sy sahut cabaran ini??wahahaha :D pray for me ya~!

Sayangnya kakak ni dgn adik dia...da bleh diharapkan... harap2 1day aisya n amira pun cenggini la dgn adik mereka..hehe

 

2 sweet persons:

♥ ROS ♥ said...

Soalan gempak.. Hahhah.. Asben ros suh branak dulu, nnt g london weight trus... Hahhaha...

Faizah^Ramli said...

@♥ ROS ♥

Hahaha...haruslah gempak dik non~! badan gem2 nehs mudah kena penyakit...so better cegah dari merawat...hehe ;)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D