24.9.12

Mr. P, breastfeeding dan kesihatan dalaman...

Bismillah wal hamdulillah...

Hari nehs xdak mood nk buat apa... smlm dahla tdoq lewat yakni nk dkt kul 2pg baru dpt tdo sbb melayan karenah kakak aisya... fuhhh... pastu smlm 1st day besfren dtg... ouh... ni bkn entri lucah dan memalukan yerp... ini bertujuan utk berkongsi pengalaman andai ada yg sudi berikan pandangan n pendapat... harap sama2 berfikiran terbuka n terima dgn hati yg tenang :)

Mr. P dan Breastfeeding

Mr. P sbnrnya sudah menjengah 9hari pas nifas arituh tp skit sgt n slama 2hari je pun...kuar brownish je n sy terpaksa ganti puasa 1hari... bulan ogos Mr.P tidak kelihatan pulak n bulan september ni singgah la pulak... elok2 sy mengamalkan minum air rebusan daun sireh trus ha Mr. P pun dtg... tp byk mcm Mr. P sblom2 ni... memula ada sindrome2 PMS tp alhamdulillah air rebusan daun sireh+asam jawa tuh byk sgt membantu... terasa kuar sgala angin2 n darah kotor... perut terasa kempis sket... tujuan minum air rebusan daun sireh tuh adalah utk menangani masalah discaj seperti previous entri tup3 Mr. P pulak yg dtg... mebi nk bersihkan sgala kotoran mungkin...

Alhamdulillah kali ni Mr. P dtg susu menten ada mebi sbb sy df amira 24jam kot... xmcm time aisya dulu... time Mr. P je susu seolah2 kering tros... mmg susah hati la kalu Mr. P dtg... alhamdulillah so far kali ke2 ini tp amira tetap jgk cranky... skrg tgh mencari sbb knp amira cranky sgt sejak Mr. P dtg... ingat ka amira terjangkit PMS dari ummi kot... hehe :D atau rasa xpuas menyusu? atau rasa susu sudah xsedap kerna perubahan hormon?td tnya soklan kt KIM, ramai yg ckp mebi rasa da laen sket sbb Mr. P tuh... haih amira jgnla cranky sayang... ummi pun bad mood jgk nehs... masak malas, kemas umah pun malas asik nk melepak je 2hari nehs... ntah! simptom PMS agaknya... muka jadi berminyak gilos... 

Bila Mr. P dtg ni maka leh la buat family planning secara natural... hehehe :D memula dulu plan nk amik ubat in case Mr. P dtg lewat konon2 sbb fully-bf... rupanya sangkaanku meleset... haha! xsemua ibu yg fully-bf Mr. P lambat datang... ok fine admit it! :) syukurlah petanda diri ini masih lg subur... hoho~! Harituh ada chat dgn shikin (ex-opismate dulu) pasai family planning sgala... dia ckp kalu pakai handphone Android install la 1application utk android namanya "Womanlog Calender" lantas apa lg terus je cari kt BlackMard n install... cari yg free sudeyy... dpt pun n mula menggodek... my note tuh da jadi hak bersama cik kak aisya kkdg aisya sengaja je terjah masuk app womanlog calender tuh sbb dia ingat game kerna icon bunga yg cumil tuh... hihi... pasneh kena set password... bulan ni nk start pakai WC tgk mcm mana... nk pantau dulu keadaan diri 1-2bln nehs... shikin ckp slama dia dok planning dia pakai application tuh je alhamdulillah planning dia berjalan lancar... teruja sket bila shikin ckp gitu... kalu bleh family planning ni xmo mkn ubat, cucuk ke, implan ke apa... sy jenis hormon suka weng... mcm sblm pregnant amira siap period xmai 3bln tup2 pregnant.... apa2 pun faizah ingat kena control mkn sama... kalu naek berat badan mmg period akn weng... sbb tuh jadi kes paksa diri kuruskan badan turun 10kgs tuh... haha! sbb gemok tahap ikan paus naek pantai dah... tersadai je kalu duduk... menyampah btoi la.... Kena berjg2 pasneh... jgnla gemok sgt oit... huhu

Interface application WC

Kesihatan dalaman

Harituh tok ada bg 1petua... memula fie bg petua pastu dlm dok mencari daun sireh tok tnya nk buat apa terus la cite pasai petua fie... pastu tok pulak bg petua dia... tok ni pun satu xbagi awai2 tau... grrr... geram... tp concern pulak pasai breastfeed kalu mkn menda2 panas nehs...efek x? petua tok gini, mebi ada sapa2 nk amalkan bleh jgk sbb ida ada ckp kt fb arituh petua tok sy ni ada seorg pensyarah tuh ckp leh cegah breast cancer... ida kan amik kimia sure dia tau... so moh ler kita sama2 amalkan... prevention is better than cure... eh btoi ka ayat sy tuh??? huhuh... ok petua tok gini... ramuan2nya adalah daun sireh, kunyit hidup, cekur (bahagian akar yg mcm halia tuh...ada yg ckp daun pun ok), sedikit gula merah... rebus ke semua bahan ni sehingga daun sireh layu n air mendidih... pastu amalkan minum setiap hari pagi n ptg... 1x sehari pun ok... pasneh zasss nk p amik sgala ramuan ini kt umah tok... tok ckp sume ni ada je kt umah dia... mai la amik...tersenyum girang~

Sy suka herba2 ni sbb naturally dpt dijadikan bahan utk mentenkan kesihatan dalaman terutamanya bg kita kaum wanita...tp ada yg ckp kalu amik yg pure dari pokok tanpa proses pembersihan tuh bahaya pulak..tlg bg pendapat sket sapa2 yg tau... mebi ada yg kita leh amik direk dari pokok n ada yg kita perlu melalui beberapa fasa n proses utk menyingkirkan toksik2 n bahan2 yg tidak sepatutnya diambil oleh manusia... means bahaya... odah ckp bahaya tau amalkan bahan2 herba direk amik trus dari pokok...kita bkn tau bahan2 yg ada dlm pokok tuh...mebi ada yg baek n sebaliknya... so better amik yg da diluluskan... so what do u say? peninla bila berselisih pendapat dgn tradisional n modern nehs...huhuhu

Ouh ya...herba2 mcm manjakani n kacip fatimah bgs utk wanita tp ingat noh xelok utk baby... sbb tuh malas nk amik jamu2 sgala sgt... ada amik pil phythonatal NR arituh tuh pun skali skala je isau sgt dgn kandungan herba2 yg xsesuai utk baby...

Khasiat daun sirih



1- Batuk - Siapkan 15 lembar daun sirih dan tiga gelas air. Cuci bersih daun tersebut dan rebus sampai tersisa menjadi tiga perempat bagian. Minum bersama madu.
2- Bronkitis - Rebus tujuh lembar daun sirih yang telah dicuci bersih bersama sepotong gula batu dalam dua gelas air bersih. Tunggu sampai tersisa menjadi satu gelas. Minum tiga kali sehari masing-masing sepertiga gelas.
3- Bau badan - Ambil lima lembar daun sirih dan rebus dengan dua gelas air. Tunggu sampai tersisa menjadi satu gelas. Minum di siang hari
4- Untuk wanita - Daun sirih merah ini bermanfaat untuk mengurangi keputihan dan menjaga organ kewanitaan karena mengandung bahan antiseptik organ Kewanitaan, caranya; ambil daun sirih merah tua sebanyak 8 lembar dicuci bersih, kemudian diiris-iris selebar 1 cm. Rebus dengan air 800 ml sampai mendidih. Setelah dingin, dipakai untuk membersihkan organ kewanitaan dua kali sehari.

Byk lg manfaat daun sireh sila gugel ye! :)

Khasiat asam jawa


Bagus utk menguruskan badan dan sistem dalaman wanita
1- Demam panas
2- Sakit perut
3- Sakit asma

Khasiat kunyit hidup



Amalan minum air kunyit hidup bukan shj boleh memulihkan tenaga tetapi dikatakan turut membantu memulihkan peranakkan wanita. 

1- Masyarakat melayu menggunakan kunyit hidup sebagai jamu ibu slps bersalin yg bertujuan utk mengecutkan rahim dan mencuci darah. Kunyit diambil sbg ulam atau dijadikan air minuman dgn merebus kunyit tersebut.
2- Kunyit juga terkenal utk memanaskan badan serta melancarkan peredaran darah haid dan juga membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah dan elok digunakan dalam keadaan anemia atau kekurangan sel darah merah. 
3- Kunyit juga dipercayai dpt membantu proses penghadaman dan mengurangkan angin dalam badan. Di Jepun kunyit ditambah di dalam teh utk mengeluarkan angin dari dalam badan. 
 
Khasiat cekur

Ubi/akar cekur

Daun cekur

Selain dimakan begitu saja, amalan merebus pokok dan akarnya juga dilakukan di mana air rebusan ini diminum oleh penggemar herba tradisi ini. Khasiatnya dikatakan boleh mengembalikan tenaga terutama bagi wanita-wanita selepas bersalin dan mereka yang merasa kurang bermaya. Kepada mereka yang mengamalkannya secara berterusan, ulam ini dikatakan boleh mengekalkan keremajaan.Satu lagi khasiatnya ialah ia boleh mencegah keguguran bagi wanita-wanita yang bermasalah. Ia juga boleh menghilangkan gatal tekak dengan mengunyah umbisinya

Sharing is caring~!


 

4 sweet persons:

Maria Rajab said...

wah mcm comel je woman log tu..hehe

Qider said...

disebabkan fie sgt concern psl modern n tradisional remedies ni,dulu byk bc psl2 ni (tapi i ttp takmau jd medical practitioner haha..ok melalut),fie pernah dgr WHI long long long ago,ada sorg pakar ni(tak ingt pharmasict ke ape)mmg takleh direct amik herb yg tak diproses sbb kita tak tau komposisi kimia dia brp % yg bdn leh trima..pakar tu siap ckp better amik yg dh process...

tp apa yg fie pgg,always moderate n ikut sebijik2 petua (resepi,mcm buat cake..kn ikut takleh dok alter until its proven ok) yg org2 tua bg.bila minum tu plak,amikla dlm selang2,seminggu sekali ke unless soh amik per day,sbb semua tu pergi buah pinggang..kita amik supplement pun minum 3l air,so mkn/minum remedi tradisi ni pun kn minum 3l air..sng buah pinggang buat kerja,dia dahla kecik..

ok adeq? ;-)

F a i z a h ' s said...

@Maria Rajab

Aah mmg comel...bleh tuka2 kaler lg...hehe

F a i z a h ' s said...

@Qider

Setuju! mungkin ayaq daun sireh tuh kami kena minum 1minggu 2-3kali shj...try n error... :)

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D