29.8.12

MyMaster MyBrain...

Bismillah wal hamdulillah...

Berchat dgn Muna td (my schoolmate - SMK Agama Perempuan & SMK Agama Baling, my dormate, n my classmate - form 4&5 Ibn Rusyd - pnjgnya explaination... ekekekke :D ) sama2 tgh further study ke peringkat sarjana bezanya of kosh bidang n univeristy... thanks muna atas recommendation beliau... pnyala sy xbyk membaca... huhuhuhu... sadisnyerk...

Eceli sy smbung blaja ni atas belanja sndiri... mmg ada plan nk apply scholarship tp xtau nk apply dgn sapa n mmg sy xsmpt sgt2 nk tnya2 org, nk buat research sndiri (master pun mode fully coursework... kalu wat research masak la guwe...) mmg xpraktikalnye lah nk buat research dgn keadaan skrg (ke alasan je? hihi) masa 1st sem amik subjek pra-syarat sbyk 3subjek pnyala terkejar2... dahla masa tuh sibuk dgn ulang alik p keja yg jauh itu... xsmpt nk membaca nk wat esemen... byk subjek kena membaca n buat research... rasa stress sgt waktu tuh... dahla stop ngaji da hmpir 4thn... otak pun beku nk cerna blk... dok library smpai kul 10mlm... sgtla nostalgia... len la kalu single mingle lg... daku xkesah sgt... siap angkut en.abg n aisya bermlm kt library UUM... terkenang member2 yg kahwin n ada anak at the same time masa buat degree dulu... mmg respek habes lah! pandai depa bahagi masa pastu dpt result n grad dgn baek... xde masalah pun (disebaliknya sy xsure la...) tp depa enjoy je study disamping suami/isteri n anak2... umo muda2 lg dalam awal 20-an... skrg umur sebaya sy yakni 28thn anak da 4org... perghhhh... yela da kawen n ada anak since time study lg... mmg terbaek mereka2 itu... org2 terpilih je dpt lalui sume tuh dgn baek... (eh da melalut...huhu)

Eh ampa sume penah dgq ka pasai MyMaster MyBrain nehs? cik puan Naem sure da pnh dgq kan? kak fae baru tau okeh! T__T adoi rasa nk teriak pun ada... awatla xpnh tau pun... tuhla xbyk membaca nama je smbung ngaji tp pengetahuan am sgtla cetek... koh3... td chat dgn Muna baru la tau bila dia tnya "Ada apply Mymaster kan?" aikk apakah mymaster??? lantas mengisi borang application secara online dgn segera! cuma esok nk call depa blk ada beberapa pkr xclear... (org ckp time2 gini la nk apply... PRU kan da dkt... insya allah sng dpt... wakaaka) 

Ok, kpd sesapa yg ada niat nk smbung blaja ke peringkat Ijazah Sarjana n PhD dlm apa jua bidang (kalu xde scholarship mcm guwe ler) bleh la memohon... kalu da ada scholarship xpayah la kans... ini adalah salah satu inisiatif kerajaan nk membantu rakyat2nya yg nk smbung blaja tp xcukup perbelanjaan... keutamaan diberikan kpd penganggur (again mcm tuan pnya blog), pekerja swasta, pekerja yg xde keje tetap/kontrak...  Ni details pasai MyMaster MyBrain

Program MyBrain15 merupakan satu program pembiayaan pengajian di peringkat pasca ijazah dan menjadi salah satu projek agenda kritikal di bawah Pelan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSPTN). Matlamat program adalah untuk mewujudkan kelompok sumber manusia yang berpengetahuan tinggi sebagai pemangkin kepada penyelidikan, pembangunan dan inovasi. Pelaksanaan program ini akan dapat membangunkan first world talent base yang akan menjadi salah satu inisiatif untuk memacu Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi. Di bawah program ini, Kerajaan mensasarkan untuk menghasilkan seramai 60,000 pemegang PhD dari kalangan rakyat Malaysia menjelang tahun 2023. Program-program yang dilaksanakan menerusi Program MyBrain15 adalah MyPhD, MyMaster, MyPhD Industri dan Skim Latihan Akademik IPTA (SLAI).

 Selanjutnya bleh lawati website ini yer! MyBrain15

 

2 sweet persons:

♥naematulsaadahismail♥ said...

Aah k.fae..lupa sgt nk bitau.sbbnye mybrain org gomen xleh apply tu yg ignore ja.
Lagi satu nt k.fae google pasal tenaga pngjar muda uitm.klu dpt tu lg best blh ngajar n bonded dgn uitm terus

F a i z a h ' s said...

@♥naematulsaadahismail♥

Hehehehe...xpa naem... kfae ni pun satu xsearch2 pasai scholarship... kalu x da jimat di situ cuma blajaq ja sungguh2...:) pasai tenaga pengajar uitm tuh kfae tau tp was2 la nk apply sbb bahaya gak bond2 nehs... heeeee.. satg xwilling to travel satu hal dah! haha! utk thn dpn da tamat baru2 nehs td kfae search... tamat 25july lepas...

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D