15.8.12

CDing so far...

Bismillah wal hamdulillah... 

Sume org asik bercerita pasai mood raya sy nak cerita pasai len la pulak... haha! Byk menda nk hapdet tp xmenyempat tunggu en.abg ada utk tgkkan anak2... si aisya tuh perlu dilayan setiap masa... layan tgk video, layan men galaxy note ummi n skrg nk rembat SIII ayah dia pulak... jemu mungkin men galaxy note ummi tuh n of kosh SIII lbh elegant n cam best... pandai dah budak besaq aisya ni memilih gadget idaman hati... T__T jgn nti masuk skola mintak blikan gadget2 cam tuh sudahla ye aisya... ummi xmampu sila mintak pada ayah kamu yerk~!

Ok cerita pasai CD (Cloth Diapers), sy mmg ada bli da cds ni since aisya lg tp beli 2pcs je... hihi sbb bajet nk pakai skali skala.... yela konon2 wanita berkerjaya xsempat nk membasuh cloth diapers hari2... dahla proses penjagaan yg bleh dikatakan agak cerewet sbb xleh rendam lama2, xleh pakai sbrg detergent bykla pantang larang dia n currently pun sy xhabes study lg pasai cds nehs... so trun amira pulak... pas da resign sy ok fine mari b'cd kembali... seperti yg kita tahu dispo diapers byk mengundang kpd pencemaran dewasa ini (ayat karangan SPM) rasanya sume org pun tahu kerna DD nehs susah nk lupus... if i'm not mistaken DD amik masa beratus tahun utk lupus sepenuhnya... am i rite? tlg betulkan kalu sy salah... so if 100% babies, toddlers kat dlm dunia nehs pakai DD sepenuhnya tidakkah dunia akn terdedah kpd pencemaran yg sgt serius... DD akn bersepah2 merata2 n sukar utk dilupuskan... so kiranya penggunaan CD nehs lbh go green n mesra alam... plus byk lg kelebihannya... lbh menjimatkan (beli skali je n leh ulang2 pakai smpai 1-2thn walaupun 1st time beli mmg kena invest byk jgk RM), CD sesuai utk baby yg kulitnya sensitif n sukar utk cari DD yg sesuai (DD ada bhn kimia utk membantu kadar penyerapan agar baby akn rasa lbh kering n bhn kimia tuhla yg menjadi penyebab kpd nappy rashes if xsesuai dgn kulit baby atau dibiarkan lama dgn DD tidak bertukar2)

So dlm pantang arituh ada shopping cds extra dlm 4pcs jerp...sbb nk test je dulu sesuai ke tak dgn amira atau sy 'rajin' ke tak nk ber'cding... hihi... masa aisya mmg tahap kerajinan drop kpd MALAS nk pakaikan langsung sbb kena kerapkan tukar... yela CD xde bahan kimia utk elakkan leaking... CD mmg 100% natural tanpa sbrg bahan kimia... itulah yg terbaek utk kulit baby kans? n kadar kerajinan adalah sgt diperlukan utk kerapkan pemantauan sama ada CD sudah full, leaking etc... nak2 baby kans... poo poo nya kkdg kerap, pee pee nya pun kerap... dlm masa 2-3jam jerk CDs da overload terpaksa tukar... tuh blom part poo poo kerap... mak aihhh menguji keimanan nk menyentalnya... dahla xleh sbrgan detergent... so adalah menjadi satu eksesais kpd sy kt dlm bilik air tuh menyental CD amira smpai kebas tgn... fuhhhh... total CDs yg ada dlm koleksi skrg ada 6pcs jerp tp sy bleh je ber'cding cuma sgt penat terpaksa basuh hari2 kerna stock limited... mlm terpaksa pakaikan DD... da 1bln nehs (pakaikan amira dgn CD masa amira msk 2bln) leh jimat... 1hari sy leh jimatkan 3-4pcs DD so cer kira kalu 1bln? almost 100pcs DD sy leh jimatkan if pakai CDs... bykkan?so en.abg asik tnya apsal DD amira xluak2?sy ckp sy pakaikan CDs kt amira... so skrg en.abg sgt berminat dgn CDs n asik tnya nti bli extra so that xpyh hari2 kena basuh... so sonok kot nk shopping CDs yg comel2 ituuu :) 

Tp smlm surfing2 sempat baca blog Aisyah Samsudin... Oooo Emmm Gee... sis aisyah DIY sume cloth diapers newborn yg baru lahir itu... sgt kagums okeh! terus teruja nk DIY jgkla CDs pasnehs... tp knowledge adalah zero mengenai material yg sesuai utk cloth diapers... byk gile jenis material kt pasaran yg bleh digunakan utk buat cloth diapers tp yg mana plg best, plg sesuai, sng nk jahit sgala harus dititikberatkan... fuuhhh kena study dulu la gini... tp cam best dpt jahit sndiri cloth diapers utk anak... 1kepuasan n sy rasa mcm lbh menjimatkan daripada bli yg readymade... what do u say?perlu lbh byk research... tgk kaen2 utk buat CDs adalah sgt comel mmg teruja!

Sapa2 ada pengalaman DIY CDs sndiri sila tinggalkan tips n komen yerk! :)

Nak koleksi mcm nehs... byk n kemas...best!! :) Sumber: Gugel

Goodbye disposable hello cloth~ Sumber: Gugel
Smart la design CDs nehs... i loikee Sumber: Gugel

 

10 sweet persons:

linziana said...

hehehehe, lin pun baru samapai seru ber cd anak kedua.dahla dalam 25 weeks gitu baru nak buat stock.Lani terhegeh-hegeh la lin beli.prefold dengan AIO.wat masa ni nak try part time dulu.dah confident dengan kebolehan diri sendiri barula nak full time.

Rai said...

faizah!

serius lama tak komen sini..aritu browser ada masalah..bukak komen je terus error T_T

tp saya still follow ur story silently..sobss..kadang terasa nak komen tak bulis. sedehh..

dah terlambat sikit..

congrats for the newborn amira.. yeyy!! dan tahniah sbb u have decided utk jadi SAHM..bukan senang kan..walau pun rasa terkilan jugak awak tak pegi putrajaya..kalau putrajaya dekat sikit..mana tau boleh saya lawat2 kawasan..haha..

cakap pasal cd..saya pun ada keinginan nak cd kan anak nanti.. yg aqil aritu pakai kejap2 je sbb tak larat nak basuh. luckily masa pakai kejap2 tu takde pernah kena poo poo lagi.. so tak pernah menyental la..hihi..

skang ni aqil da diaperless, adik dia soon sbb da cukup dua tahun.. lepas raya nanti nak start potty train adik pulak :D

baby no 3 pulak kot kalau nak pun.. hopefully that time saya da jadi SAHM cam awak jugak..

take care ok!

Maria Rajab said...

mari bercd..maria cdkan diorg pun part time je..sbb pengasuh xmau pakaikan cd..xpelah part time pn leh membantu sikir sebanyak alam kita kan..kt umah mmg pakai cd..:)

thisisfarhana said...

saye ade gak beli CD, sekarang ade dalam 6. tapi... boleh kira berapa kali je pakai. hahah. alkisahnye malas nak membasuh. lagipun macam besar pulak CD yg di beli tu. 2 je yg mcm ok baby pakai.so ni baby dah besar sikit, nak try pakaikan balik. hihi

F a i z a h ' s said...

@linziana

Marilah b'cd lin~ :) leh jimat fulus bli DD sket kans... sy lg truk time dlm pantang br nk start beli...hehe :D

F a i z a h ' s said...

@Rai

Hai rai~!

Yeke? patutla xde komen dah... hehe :) thanks yerp sbb sudi follow blog yg xseberapa nehs... sy pun start dr kejap2 je tp skrg still xdpt full-time cd sbb cd skit kan... tgh tunggu bajet dari en.abg utk tmbh stok... yela SAHM kans... :) gaji kena tunggu dari bos rumah la... mmg penat nk menyental kalu kena poo poo... kkdg terpaksa jgk rendam...mencabar sungguh! eh start potty train umo bape ye?xreti mcm mana nk start... aisya umo 2thn 3bln da leh start ke ek?

Eh da ada no 3 ke??congrats! u take care too dear :)

F a i z a h ' s said...

@Maria Rajab

Part time pun da ok da maria... tuhla... kalu bs xnak tuh xleh nk ckp apa mebi sbb tkt leaking kan... penat dia nk tukar kerap2... kalu bs nak handle EBM tuh pun da cukup baek kans... nti kita byk songeh bs rasa xselesa xbest jgk :) xpe slow2 utk fully-cd ek! sama2 la kita...sy pun lom fully-cd...part gak... ^_^

F a i z a h ' s said...

@thisisfarhana

6pcs pun da cukup utk 1hari...tp kena hari2 basuh la tuh yg penat... ada otai cd ckp at least kena ada 15pcs so that xda la kita kena membasuh tiap2 hari which is akn membazir detergent lak nti... nk jimat DD pnya pasai 1hal pulak kena membazir sabun basuh... heheh :D dahla detergent yg utk babies stuffs tuh agak mahal... so hari2 kena membasuh cds leh membazir pulak... heheheh :D sy ni dlm proses nk tmbh koleksi cds... pakai time siang je... mlm mcm xde kekuatan nk check sama ada da full ke tak cds si amira tuh....

Ur sophie kecik ek?amira tuh pakai cd brand QQ Baby yg budak biasa pakai pun muat dah... paha ayam KFC... mmg xpakai yg newborn... brand apa yg farhana bli yg besar tuh ek?

F a i z a h ' s said...

@thisisfarhana

6pcs pun da cukup utk 1hari...tp kena hari2 basuh la tuh yg penat... ada otai cd ckp at least kena ada 15pcs so that xda la kita kena membasuh tiap2 hari which is akn membazir detergent lak nti... nk jimat DD pnya pasai 1hal pulak kena membazir sabun basuh... heheh :D dahla detergent yg utk babies stuffs tuh agak mahal... so hari2 kena membasuh cds leh membazir pulak... heheheh :D sy ni dlm proses nk tmbh koleksi cds... pakai time siang je... mlm mcm xde kekuatan nk check sama ada da full ke tak cds si amira tuh....

Ur sophie kecik ek?amira tuh pakai cd brand QQ Baby yg budak biasa pakai pun muat dah... paha ayam KFC... mmg xpakai yg newborn... brand apa yg farhana bli yg besar tuh ek?

Rai said...

takpe..sikit sikit pun da jimat banyak jugak kan..bila nak start potty train tu tak kisah..biasanya 2 tahun da boleh start dah..kalau dia da pandai cakap tu kira aci dah..tapi mmg nak kena banyak sabar la. sbb mmg sangat sangat mencabar..ada banyak tips diorang share.kalau rasa mentally tak prepare better tunggu dia besar sikit. aqil pun da 3 tahun baru kami start ajar..

start dengan siang dulu..bila da ok baru start malam.. tapi malam tu susah sikit.. sampai skang dalam sebulan sekali ke ada jugak aqil terbabas atas tilam.. tapi kitorg takde marah.. normal gak la..

Post a Comment

Terima kasih tuan-tuan dan puan-puan serta cik2 :D